Consumatorii conștienți de costuri sunt mereu în căutarea unor modalități de reducere a facturilor de utilitati și, în funcție de locul în care trăiesc și de perioada anului, costurile pentru climatizare si incalzire reprezinta o pondere importanta.

Deci, în timpul iernii găsiți modalități de a face fata frigului – purtați un pulover, găsiți și blocați orice pierdere de caldura, trageti perdelele în zilele însorite pentru încălzirea solara, lucruri de genul asta. Cu toate acestea (dacă nu locuiți într-un loc ca Hawaii sau cele mai sudice părți din Florida sau Texas), nimeni nu vă va sfătui în mod serios. Asta pentru ca toata lumea stie: odata ce temperatura exterioara scade sub un anumit punct, caldura nu este un lux, ci o necesitate. Cu toate acestea, în ceea ce privește aerul condiționat, există încă o idee pe scară largă că este vorba doar de un lux, nu de o necesitate.

Este adevărat că oamenii au trăit în climă caldă de mii de ani înainte ca cineva să aibă aer condiționat sau chiar energie electrică pentru a-și alimenta un ventilator sau pentru a produce cuburi de gheață într-un val de căldură.

Dar oamenii din trecut, pentru toate celelalte probleme, cel puțin nu au trebuit niciodată să se ocupe de ororile arhitecturii moderne. De exemplu: locuiesc într-un apartament de tip rowhouse, identic cu celelalte cu un perete din sticla orientat spre vest, expus la soare, generand un efect de sera. Multe clădiri moderne, în special spații de birouri și magazine, au ferestre / pereți enorme de sticlă care nu se pot deschide, astfel încât aerul condiționat este singurul mijloc de scădere a temperaturii interioare, chiar dacă temperatura exterioară este plăcută.