In functie de activitatile desfasurate, o persoana poate consuma intre 20 si 150 l/h de oxigen, debitul de aer nou necesar pentru mentinerea unei bune calitati a aerului trebuind sa depaseasca 0, 4-3 mc/h. Un confort optim si o igiena corespunzatoare se obtine prin pastrarea umiditatii la valori acceptabile, prin indepartarea mirosurilor deranjante si prin limitarea producerii de poluanti in interiorul spatiului de locuit.

Care sunt factorii de producere a umiditatii in aer: vaporii de apa provin atat din surse externe, precum ploaia si aerul exterior, cat si din surse interne – o persoana adulta degaja, depinzand de intensitatea activitatilor intreprinse, aproximativ 40-100 g/h vapori de apa prin transpiratie si respiratie; activitatile tehnice, precum cele din bucatarii, spalatorii etc. In aceste conditii, mentinerea umiditatii relative a aerului inseamna ca aerul din incaperile casei care este improspatat cu debit de aer exterior, sa poata prelua vaporii produsi in incinta.
Mirosurile deranjante pot fi cauzate de diversi poluanti:
– Bacterii (apar la depozitarea necorespunzatoare a sacilor, deseurilor, filtre in care s-a acumulat mizerie
– Poluanti organici – din categoria acestora fac parte derivati ai tutunului, formaldehide, toluen etc.
– Factori de poluare anorganici: C02, NO2, SO2, praf etc.
Umiditatea excesiva poate avea impact si asupra duratei de viata a cladirii unde locuiti. Condensul aparut pe suprafata interioara a peretilor conduce la degradarea tencuielii si favorizeaza formarea igrasiei.
Pentru a va bucura mereu de un aer interior curat si sanatos, cu temperatura potrivita, cea mai buna varianta este sa optati pentru un aparat sau sistem de aer conditionat ieftin , ales in functie de necesarul de caldura/frig necesar. In cazul in care deja dispuneti de un aparat AC, dar il folositi prepronderent in regim de racire, doar pe timpul verii, dar doriti sa preveniti formarea mirosurilor neplacute si mai ales formarea mucegaiului, va recomandam un model din noua gama de purificatoare Sharp la un pret ieftin, accesibil.