Acum trei ani scriam pe 11 Septembrie despre cainii ultilitari inca in viata care, au facut parte din grupul de voluntari ce au ajutat la cautarea si gasirea potentialilor supravietuitori ai atacurilor teroriste din 11/9/2001.

Amercican FlagAzi, la 14 ani dupa tragicele evenimente, voi vorbi despre singurul caine care mai traieste dintre cei 100 de patrupezi care au ajuns la locul daramaturilor unde fusesesra candva Turnurile Gemene.

Este vorba de catelusa Bretagne, o catelusa din rasa Golden Retriever,in varsta de 15 ani.Dupa cum se stie, sute deamericani s-au mobilizat voluntar (la ei e ceva normal , la noi inca se invata despre voluntariat) sa ajute la indepartarea resturile cautarea celor dispparuti.Bretagne si stapana sa, Corliss, au ajuns in New York la o saptamana de la eveniment venind din indepartatul Texas..

Bretagne avea doi ani dar primise deja certificatul de caine utilitar posedand un miros deosebit de dezvoltat.Practic,un caine utilitar are nevoie de mai multi ani de pregatire pentru acest job dar calitatiile catelusei fiind atat de speciale au facut din ea una din cele mai tinere exemplare canine care au reusit sa treaca toate testele la care au fost supuse pentru obtinerea atestatului de caine utilitar.La varsta de 1 an participa in operatiuni de salvare in cazuri de dezastrea naturale primind “gradul” de “Texas Task Force 1″.

Catelusa lucra cate 12 ore pe zi incercand sa gaseasca supravieuitori sub daramaturile de la World Traade Center.Daca reusea sa doarma patru ore era norocoasa.”Cand nu angrenati in cautari acesti caini isi faceau datoria devenind terapeuuti.Ne insuflau siguranta si speranta” , povesteste stapana lui Bretagne.

In acele zile Bretagne a salvat si un pompier care a cazut pe o schela.

Dar palmaresul patrupedei cu blana aurie (azi mai multa alba) nu se opreste aici.Ea a participat la misiuni de salvare dupa dezastrele provocate de uraganele Katrina, Ivan si Rita.

A fost pensionata acum sase ani dar continua sa fie in serviciu activ ca terapeut aducand alinare batranilor si copilor in spitale sau azile.

Dupa ceremonia de la Grand Zero, Bretagne a avvut parte de o surpriza.I s-a decernat “osul” orasului New York , echivalentul uman al “cheii orasului”, fiind declarata “locuitor de onoare” al acesteui oras, in semn de recunostinta penttru servicile prestate cu 14 ani in urma.

I s-a tinut si ziua de nastere.

Merita toate aceste mici atentii !!

Cateva poze de acum si de atunci.Pacat ca animalutele acestea extraordinare au viata atat de scurta…

In prezent:

Bretagne

Bretagne

Atunci…

Bretagne

Bretagne

Bretagne