Statuia Libertatii, oficial denumita “Libertatea care lumineaza” sau “Iluminatoarea Lumii”, proiectata de Frédéric Auguste Bartholdi si Gustave Eiffel a fost un cadou catre Statele Unite ale Americii din partea poporului francez in 1886.Cu o placuta pe care e inscrisa data independentei Americii, un lant rupt, pus langa o talpa, simbolizand abolirea sclaviei si o lumina calauzitoare tinuta in mana ridicata, ca lumea sa o vada, structura statuii este incarcata de simbolism.

La intrarea in interiorul statuii vizitatorii sunt intampinati de un fragment al sonetului „Noul colos”, scris de Emma Lazarus cu ocazia asamblarii acesteia si care suna cam asa: „Aici, la porțile noastre scaldate de apa marii , va sta o femeie puternica cu o torta a carei flacara este ca fulgerul si care se numeste: Mama Exilatilor. ”

Statuia a vegheat asupra Portului New York peste 130 de ani, urmarind dezvoltarea ametitoare, dramatica, a orasului. In acest articol sunt inserate fotografii din interiorul si exteriorul statuii de la crearea ei, in Paris, pana in prezent. Statuia Libertatii reprezinta fata zeului roman Libertas. Fata statuii o reprezinta pe mama lui Eiffel (aceasta a servit ca model echipei de sculptori) ……Ea tine in mana dreapta, deasupra capului o torta, in timp ce in cea stanga are o tabula ansata pe care este inscrisa data la care a fost semnata Declaratia de independenta a SUA (“JULY IV MDCCLXXVI” ). Un catus rupt si un lant stau langa picior in timp ce merge inainte celebrand recenta abolire a sclaviei. Bartholdi a fost inspirat de un profesor de drept si politician, Édouard René de Laboulaye, care se spune ca ar fi spus in 1865 ca orice monument dedicat independentei SUA, ar trebui sa fie un proiect comun al poporului francez si american. Din cauza instabilitatii de dupa razboiului franco-prusac, lucrarile au inceput doar in 1870, dupa capitularea lui Napoleon al III-lea.

Statuia a fost administrata de Consiliul Farurilor pana in 1901, si apoi de Departamentul de Razboi……… Din 1933 e intretinuta de Serviciul Parcului National ca parte a Monumentului National al Statuii.Accesul in torta a publicului a fost interzis in 1916.

Sursa: Rare Historical Photos