Ceasca de cafea„Gustul cafelei Illy este consistent ca si cel al sampaniei – al carei secret este consistenta. Sau ca si cel al parfumului Chanel No. 5” , declara Andrea Illy, detinatorul faimosului concern de cafea Illy,intr-un interviu acordat publicatiei „The New York Times”.

Putini dintre romani stiu ca intre Illy si Timisoara exista o poveste. Francesco Illy, fondatorul concernului Illy si inventatorul espresorului cu abur (în anii 1930), este de fapt de origine maghiara, pe numele sau Illy Ferencz, si s-a nascut la Timisoara in anul 1892 intr-o familie catolica. Un adevarat destin mitteleuropean.

La 120 de ani de la nasterea sa, am pornit in cautarea locului din Timisoarain care a trait Illy Ferencz. Si l-am descoperit la Directia judeteana Timis a Arhivelor Nationale,in colectia de registre de stare civila apartinand Parohiei romano-catolice din Timisoara-Iosefin.in registrul cu numarul 23, anii 1890-1896, la sectiunea botezati, pozitia 368, apare inregistrarea nasterii si a botezului lui Illy Ferencz.

Aflam astfel ca s-a nascut la 7 octombrie 1892 si a fost botezat la 15 octombrie 1892. Tatal, Illy János, era de meserie tamplar, originar din Uj Pécs (Peciu Nou), iar mama, Rössler Aloisia, s-a nascut tot in cartierul Iosefin. Aflam, de asemenea, data casatoriei parintilor: 24 noiembrie 1879. Illy Ferencz era, asadar, de origine maghiara dupa tata si germana dupa mama. Si-a trait primii ani din viata in cartierul Iosefin, pe atunci denumit Józsefváros, intr-o casa din Scudier Tér (Piata Scudier), a carei denumire, anterioara anului 1881, era Marktplaz,in limba germana. Scudier Tér (în limba maghiara) sau Scudier Platz (în germana), a fost ulterior denumita Kossuth Utca, apoi bulevardul Tineretii, iar acum bulevardul Carol I.

Illy Ferencz a urmat studii economice la Timisoara , iar dupa terminarea claselor gimnaziale s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru cateva companii transilvanene. La varsta de 22 de ani s-a inrolat in armata austro-ungara.incepand cu anul 1914 a luptat pe frontul bataliilor primului razboi mondial, fiind printre cei prezenti in cadrul luptelor de la Krasnik (oras aflat astaziin Polonia) si Isonzo (în Slovenia de azi).

Dupa razboi, Illy Ferencz s-a stabilit impreuna cu sora sa la Trieste ,in Italia, unde si-a descoperit cele trei iubiri ale vietii: orasul, tanara triestina cu care s-a casatorit si cafeaua. Lainceput, a gasit de lucru in diverse companii in care se prelucra cacao si cafea.In jurul anului 1930, Illy a inventat propria metoda de a mentine prospetimea si calitatea cafelei prajite, astfel incat aceasta sa fie transportatain conditii optime catre locatii indepartate,in loc sa fie prajita la destinatie. A stabilit chiar un parteneriat cu fabricantii locali de cafea, cunoscuta companie Hausbrandt,infiintata la Trieste in 1892, chiar in anul in care s-a nascut Illy Ferencz. Interesanta coincidenta!

In anul 1933, Illy infiinteaza Illycaffè, concernul care detine titlul de inventator al masinii automate de cafea. Aceasta masina functioneaza pe baza de abur presurizat. Illetta, asa cum se numeste aceasta masina de cafea, este de fapt predecesorul espresorului din zilele noastre. Francesco (Ferencz) Illy s-a stins din viata in 1956, la Trieste .
Ernesto Illy (1925-2008), fiul lui Francesco (Ferencz) Illy, chimist de meserie, a preluat conducerea companiei Illy pana in anul 2008, cand s-a stins din viata.in prezent compania Illy a ajuns la a treia generatie, avand la conducere doi dintre nepotii lui Francesco Illy, Andrea si Riccardo Illy.

Text preluat din Orizonturi
Culturale
.

Scudier Platz
Scudier Platz

Scudier Platz
Scudier Platz

Biserica Iosefin
Biserica Iosefin