Oamenii in varsta au mandria lor: nu vor sa fie luati din casele lor si sa stea la copii sau la nepoti, nu doresc sa impovareze pe nimeni. Ei au dat totul, dar le vine greu cand nu mai au ce darui si trebuie sa primeasca.

Daca ar fi dusi cu forta la copii, s-ar sfii tot timpul, avand impresia ca ii incurca pe cei din jur. In plus, singuri in apartament, cu atatea dispozitive in jurul lor s-ar simti striviti. Un bunic care este luat din casa lui pentru a fi salvat nu trebuie adus intr-un oras mare si lasat singur 8 ore pe zi, fiindca va cadea rapid in depresie, ci sa i se asigure un loc in camine batrani Bucuresti, fiindca aici poate socializa cu persoane de seama lui, are libertatea sa lege prietenii, sa citeasca mult si sa se plimbe prin gradina.

Bunicii de la tara nu pot sta sa se odihneasca, asa cum ar trebui, depun eforturi supraomenesti care le pot cauza imbolnavire grava sau chiar moarte. Un batran de peste 70 de ani se urca pe capita de fan la 3-4 metri inaltime, el poate sa ameteasca si daca ar cadea de pe varf ar avea nevoie de salvare si de zeci de zile de spitalizare. Cu toate acestea se incapataneaza sa spuna ca nu vor lasa pamantul mostenit de la parinti si bunici nelucrat, cat timp vor fi in viata.

Au fost cazuri in care oameni mult mai tineri au cazut de pe caruta plina cu fan si au avut mult de suferit.

Locuinta de la tara reprezinta o provocare din toate punctele de vedere. Cocosul care sare si ciupeste poate provoca rani grave, mana care face focul iarna nu mai este atat de sigura si casa se poate transforma intr-o clipa in torta.

Curtea devine ghetus cand totul ingheata, iar oasele batrane se rup usor si nu se mai vindeca. Tigaia pusa cu ulei pe foc pentru prajitul oualor sau al cartofilor este uitata acolo pana ia foc sau scoate un fum sufocant…

Un batran este salvat cu adevarat cand este lasat pe maini sigure care isi asuma raspunderea ca:

-va fi supravegheat tot timpul si ca nu se va putea furisa de ochii vigilenti ai personalului. Monitorizare totala inseamna urmarire atenta atat din punct de vedere al sanatatii, cat si al comportamentului. La cel mai mic semn, va fi dus la spitalul de urgenta sa fie salvat.

-i se va administra medicamentele la timp, in dozele corecte. Cu siguranta ca acasa ar fi uitat sa faca acest lucru. Se stie cat de tare se poate inrautati starea unui om care are tensiunea mare si nu ia pastilele la timp sau are diabet intr-o forma agravanta si ignora tratamentul.

-camera sa va fi curata, fara ca bunicul sa depuna vreun efort in acest sens. Unii nu ar avea putere sa manuiasca aspiratorul, sa se aplece si sa curete praful de sub pat si de sub masa. Curatenia prelungeste vietile tuturor oamenilor: pe a celor tineri si pe a celor batrani fiindca acolo unde este mizerie se afla si microbi multi, iar dezordinea genereaza stari depresive.

-va fi ajutat sa mearga la baie, sa se spele, i se va face menajul fara ca el sa depuna vreun efort. Este si firesc sa se odihneasca dupa atata munca. Persoanele care au muncit o viata si care au iubit atat de mult pe copiii si pe nepotii lor merita sa fie tratate regeste.

-va beneficia de consultatii medicale periodice, de kinetoterapie si de masaj, functiile vitale vor fi monitorizate cu ajutorul aparaturii moderne, iar in caz de urgenta, bunicul va fi transportat la spital cu ambulanta.

-hrana va fi mereu suficienta, proaspata si buna la gust, rezidentii fiind foarte multumiti. De asemenea, vor avea libertatea sa mearga in sala de mese a restaurantului sau vor fi serviti in camere.

-vor avea activitati la care vor participa, carti bune de citit, li se va organiza sarbatorirea zilei de nastere cu tort si masa festiva.

-cu ocazia sarbatorilor religioase se va deplasa un duhovnic la camin ca traditia si credinta sa fie pastrate.

Camerele sunt in regim hotelier si se intelege ca nu sunt supraaglomerate. Unele sunt prevazute cu un pat confortabil, altele cu doua paturi si doua scaune. In toate camerele se afla televizoare, iar bunicii isi pot urmari serialele lor preferate. Exista de asemenea un telefon ca personalul sa fie anuntat in cazul in care intervine vreo urgenta si conexiune la internet.

In amintirea terenului de acasa, gradina de 3000 m.p va oferi multa consolare, mai ales ca este intretinuta de altcineva.

Un batran lipsit de putere, lasat singur intr-un sat izolat este condamnat la moarte lenta si la depresie, fiindca este exasperat de faptul ca nu mai poate face treburile pe care le facea si ca nu vine nimeni sa il ajute.

E bine ca au fost infiintate aceste camine de batrani private ca locuri speciale ce induc ideea de vacanta, de statiune nu ca imobile pline de batrani taciturni!

Aici se rade mult si se glumeste, se desfasoara jocuri de societate, lumea iese in gradina si se plimba. In sfarsit, bunicii nostri sunt plini de viata si vigurosi, cum sunt cei din tarile dezvoltata ale lumii. Tarifele sunt pe site si au fost stabilite cu maxima empatie, in plus, orice parinte sau bunic merita putin rasfat la apusul vietii!

Un loc de poveste ii asteapta pe parintii si bunicii singuri si lipsiti de putere.