Cu totii cunoastem expresia “nu te juca cu focul”. Si chiar asa este! In ziua de azi vedem din ce in ce mai multe tragedii ce au loc din cauza incendiilor. Cauzele pot fi multiple: de la un muc de tigara nestins, la o instalatie electrica ce ia foc. Nu traim intr-o lume perfecta si de aceea, trebuie sa ne luam toate masurile de precautie in ceea ce priveste incendiile. Tot mai multe cladiri de birouri, dar si de locuinte incep sa fie dotate cu diverse dispozitive menite sa stinga incendiile, sau macar sa le reduca pana la sosirea pompierilor. Pentru cladirile de birouri, unele dispozitive sunt obligatorii prin lege. Astfel de dispozitive, dar si servicii PSI ( adica prevenirea si stingerea incendiilor) pot fi oferite de firma Securitate PSI. Este o firma autorizata pentru efectuarea lucrarilor de instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de limitare si stingere a incendiilor, cu exceptia celor care contin anuminte gaze fluorurate cu efect de sera.

Printre cele mai eficiente dispozitive sunt sprinklerele. Cred ca cu totii am vazut cum arata aceste sprinklere, fiind oarecum asemnatoare cu cele care uda gradinile publice si spatiile verzi, numai ca cele folosite in prevenirea si stingerea incendiilor au cateva caracteristici diferite. Firma Securitate PSI poate folosi instalatii sprinklere, la preturi exceptionale si care fac fata cu brio oricarei provocari.

Si totusi, ce sunt aceste sprinklere?

Sa incepem cu inceputul: denumirea vine din limba engleza si „sprinkler” inseamna a stropi. Este un sistem automat de de stropire cu apa destinat stingerii incendiilor. Sa analizam bine aceasta definitie:

* sistem automat inseamna ca nu are nevoie de interventia umana pentru a functiona, totul se intampla independent;

* prevenirea incendiilor, prin urmare, scopul acestei instalatii este stingerea, sau cel putin controlul unui incendiu pana la sosirea vehiculelor de urgenta care vor pune capat acestei probleme;

* stropire cu apa (exact ca ploaia), deoarece sistemul sprinkler este pozitionat pe tavan, pe verticala fata de suprafata mediului pe care trebuie sa o protejeze. In momentul functionarii, elibereaza apa sub forma de picaturi.

Acest tip de sistem de stingere a incendiilor necesita un sistem de conducte cu alimentare cu apa personalizat. In functie de dimensiunea spatiului, sunt instalate unul sau mai multe sprinklere. In majoritatea situatiilor, patru sunt suficiente, dar in locuri deosebit de periculoase si cu risc ridicat de incendiu, se pot instala pana la douasprezece. In general, un distribuitor acopera o suprafata intre 9 si 20 de metri patrati. 

Cum functioneaza sistemul Sprinkler? 

Am spus ca este un sistem automat, de aceea este activat in mod autonom atunci cand apar anumite conditii. In cazul unui incendiu, de exemplu, caldura (prin urmare temperatura care creste) sau prezenta fumului este cea care determina deschiderea dozatoarelor direct deasupra zonei in cauza. Astfel, cu un asemenea sistem cladirea de birouri su chiar locuinta vor fi protejate in cazul unui incendiu, chiar si de proporti. Asta pentru ca acest sistem va oferi timp suficient pompierilor pentru a ajunge la locul cu pricina. Pentru mai multe detalii, poate fi accesat site-ul securitatepsi.ro unde se pate descoperi o gama impresionanta de astfel de sisteme, dar si servicii precum mentenanta psi, proiectare, consultanta etc.