Colectionarea de machete auto este o lume in continua expansiune, un hobby care implica din ce in ce mai multi oameni si se extinde in diverse categorii, imbratisand astfel gusturile publicului. Obicei aparut in jurul anilor 1930, colectionarea de modele de masini la scara vizeaza diverse categorii, de la masini clasice la vehicule de serviciu, de la barci la trenuri. Putem spune ca este o pasiune care incepe sa capete contur atunci cand suntem copii, de la clasica „masina de jucarie”, care crescand devine o piesa de colectie careia incepi sa-i apreciezi fiecare detaliu, precum fidelitatea cu care a fost reprodusa. 

Inainte de a patrunde in subiect, este bine sa oferiti cateva indicatii incepatorilor din aceasta lume. De fapt, exista diverse tipuri de modele care pot fi achizitionate. Exista seturi de modele echipate cu truse de asamblare astfel incat sa le construiti singur dar și modele care vin direct asamblate.  Nu exista placere mai mare pentru un colectionar de machete sa finalizeze proiecte precum Aro 240, o masina istorica ce poate fi colectionata, bucata cu bucata, de la  Revista ARO 240 oferita de catre magazinulcolectionarului.ro ! 

Fiecare colectionar are propria personalitate si preferinta: sunt cei care prefera satisfactia machetelor „do-it-yourself” cu piesele de asamblat, cei care doresc sa pastreze piesele din colectia lor expuse si prefera obiectele mai rafinate, modele ce nu sunt niciodata scoase din cutie, dar si cei care vor sa se distreze cu modelele lor si vor cauta altele mai rezistente. Magazinul magazinulcolectionarului.ro ofera machete deosebite precum Macheta auto Aro 240 1972 scara 1:43 verde DeAgostini, un model clasic Aro, care se poate defini ca o bucata de istorie romaenasca dintr-o perioada resposabila pentru o multime de inovatii in tara.

Primul lucru de inteles, asadar, este ce fel de colectionari sunteti, astfel incat sa intelegeti care este cea mai buna achizitie pentru nevoile dumneavoastra.

O idee buna sa incepeti sa va apropiati de aceasta lume, daca nu sunteti foarte familiarizat. Trebuie sa incepeti sa abordati colectia prin colectiile oferite la chioscurile de ziare, cu modele care sa fie construite bucata cu piesa, insotite adesea de un manual de instructiuni si o revista specializata care povesteste istoria acelui model specific, nasterea si evolutia vehiculului construit. Modelarea este, pe langa colectia in sine, cunoastere istorica.

Pentru achizitie este bine sa aveti in vedere cativa parametri ai obiectului care va intereseaza.

– Materialul folosit pentru structura modelului: exista modele din plastic, altele realizate integral din metal, sau cu structura metalica cu unele componente din plastic.

– Scara de reproducere a acestor machete auto (adica raportul dintre masuratorile reale ale vehiculului si cele ale modelului): in general pentru masini ne incadram in reproduceri la scara de 1:12, 1:18, 1:24, 1:32, 1: 43, 1:50, 1:64, 1:72. Cele mai comune sunt 1:43, modele mai mici, prin urmare, mai putin detaliate, dar mai putin voluminoase, si 1:18, mai mari si, prin urmare, cu mai multa grija si detalii.

– Cost: pretul poate varia foarte mult, in functie de marime, atentia la detalii, material, anul de fabricatie, evident modelul ales si reproducerea in sine. Pretul de achizitie poate varia de la zece euro pana la peste o suta de euro, in cazul modelelor de masini cu o atentie deosebita la detalii, pentru reproduceri mai realiste, sau in cazul modelelor vintage. 

– Productia modelelor: pe langa caracteristicile deja mentionate, trebuie sa avem in vedere si productia modelului, pe care o putem distinge intre artizanal si industrial. De fapt, in zilele noastre exista multi profesionisti specializati in crearea de reproduceri de modele de masini si multe companii din sector.

Productia artizanala creeaza modele mai originale si mai rafinate, reproduse adesea in serii limitate, facandu-le de fapt unice (cu o crestere consecutiva a pretului). Pentru a achizitiona acest tip de reproduceri putem merge la magazine fizice specializate, sau online. Exista si site-uri specializate in sector, platforme reale de vanzare si schimb intre pasionati si colectionari. 

Productia industriala este cu siguranta cea mai raspandita si mai accesibila pentru majoritatea publicului. Preturile, in general, sunt mult mai mici si in game diferite, chiar daca masinile isi pierd unicitatea si originalitatea, fiind un produs realizat in foarte multe exemplare.