Sa fii bucatar este probabil una din cele mai frumoase si “gustoase” meserii, deoarece esti inconjurat incontinuu de arome si preparate delicioase. Desi, nu este floare la ureche, deoarece asemenea unui artist, la fel si bucatarul trebuie sa aiba simturile si papilele gustative foarte dezvoltate pentru a oferi fericirea in farfurie clientilor.
Desi investitia nu este deloc mare, deoarece multe restaurante ofera training amatorilor care vor sa intre in lumea culinara, sunt si scoli specializate Horeca ce ofera acest lucru. Odata ce bucatarul atinge un anumit nivel acesta va avea nevoie de un cutit bucatar. Si desigur, nu poate fi un adevarat profesionist fara o tunica bucatar pe care o va purta zilnic. Tunica insa, trebuie schimbata in fiecare zi, deaorece in bucatarie se poate murdari foarte usor.
Bucatarul isi foloseste talentele pentru a gati mancaruri care ii fac pe clientii din restaurantele mari sau din cantinele companiei sa saliveze. Bucatarul participa activ la dezvoltarea localului si la politica care vizeaza consolidarea loialitatii clientilor. In restaurantele mari, trebuie respectata o ierarhie definita. Echipa este formata din functionari de bucatarie, bucatari asistenti, sub-bucatar si bucatar. Un bucatar asistent, un sub-bucatar sau un bucatar trebuie sa poata pregati toate meniurile din lista restaurantului, de la alegerea ingredientelor pana la prezentare, inclusiv gatitul.
Dincolo de pregatirea mesei, misiunea bucatarului este de a:
-Gestiona aprovizionarea si stocul;
-Efectua stocuri si de a realimenta daca este necesar;
-Controla igiena si siguranta in bucatarie;
-Crea retete noi;
-Stabili un meniu .
Este posibil ca seful bucatar sa stabileasca pretul produselor, sa organizeze statii de lucru si sa recruteze noi angajati. Cu cat este mai mare unitatea, cu atat bucatarul este mai specializat in diferite preparate. Insa, acesta se poate ocupa doar cu o categorie de feluri de mancare: aperitive, sosuri, deserturi, peste, carne.
Profesia de bucatar este destul de solicitanta. Poate necesita diferite calitati in functie de locul in care este exercitat. Bucatarul este adesea sub presiune. Prin urmare, el trebuie sa aiba o forta fizica buna si sa poata lucra in conditii de stres si in situatii de urgenta, fara a fi coplesit. Mai ales ca ritmul muncii, pe langa faptul ca este intens, este de asemenea modificat.
In general, este important ca bucatarul sa fie creativ pentru a iesi in evidenta si a oferi clientilor sai mancaruri gustoase si inovatoare. De asemenea, este necesar sa respecte normele de sanatate si siguranta, care necesita o anumita rigoare.
In restaurantele mari, bucatarul este un adevarat “dirijor” care conduce o intreaga echipa. Prin urmare, el trebuie sa fie capabil sa o gestioneze, adica sa demonstreze autoritate, dar sa aiba si abilitati interpersonale bune si sa fie un bun manager.
De asemenea, un bucatar iscusit va avea intotdeauna cutitul sau de incredere la indemana. Un cutit special de bucatar este diferit de restul cutitelor, deoarece acesta se deosebeste prin lama mult mai lata, dar si foarte ascutita. Un cutit profesional de bucatar va putea dezosa chiar si pestele, dar va putea taia si bucati de carne in care mai sunt prezente oase. Cutitul bucatarului este precum un briceag elvetian, deoarece indeplineste mai multe functii!
Recent Comments