Coroana-de-AdventCea mai frumoasa,vesela si incarcata de magie Sarbatoare a anului se apropie cu pasi repezi iar in intimpinarea ei au loc anumite obiceiuri a caror simbolistica se pierde in negura timpului.

Craciunul,caci de el este vorba, este asteptat odata cu inceperea Adventului.

“Ce este Adventul?” ma veti intreba.

Adventul este asociat cu Postul Craciunului iar in traducere inseamna “a veni” ( venirea) si se referea  la mult asteptata nastere a lui Isus.

Coronita de Advent (Adventskranz ) are o poveste interesanta.

Ideea coronitei a inceput intr-un orfelinat din Hamburg, in 1839, unde pastorul si teologul evanghelic,Johann Hinrich Wichern, fiind asaltat de intrebarile copiilor pe care ii adapostea “Cate zile mai sunt pana la Craciun?” a pus pe un cerc de lemn cate 19 lumanari mici si 4 mari .Lumanarile mici erau de culoare rosie si se aprindeau in zilele lucratoare , iar cele 4 lumanari mari erau de culoare alba si urmau sa fie aprinse in seara fiecarei duminici dinaintea Craciunului,incepand cu data de 1 Decembrie, uramand ca in Ajun sa fie aprinse toate.

In acest mod erau evitate intrebarile , iar perioada pana in Ajunul Craciunului era mai frumoasa. deoarece fiecare copil ajungea sa aprinda o lumanare. Ulterior cercul din lemn a fost imbodobit de copii cu ramurele de brad, ghinde, si conuri de brad.

Acest obicei a fost placut de oameni care si-au creat prpriile coronite doar ca numarul de lumanari a fost redus la patru,dupa cele patru duminici incluse in perioada in care se sarbatoreste Adventul (perioada cuprinsa intre 25 Noiembrie respectiv 24 Decembrie).

Obiceiul a fost adoptat si de catre Biserica Romano-Catolca iar lumanarile sunt trei de culoare mov si una roz sau rosie, movul reprezentand culoarea liturghiei iar rosul fiind asociat cu bucuria nasterii.De mentionat ca lumanarea rosie se aprinde in a treia duminica de Advent fiind numita Gaudete (bucurie).

Coronita de Advent are o simbolistica deosebita.

Forma circulara reprezinta infinitul, inceputul fara sfarsit, reprezinta unitatea, indicand Soarele si ciclul sau anual, modul sau continu de a se reproduce, fara a se consuma vreodata.Verdele ramurelelor de brad ne indica simbolul vietii si al tineretii iar lumina creata de lumanari reprezinta victoria Luminii asupra Intunericului.

Forma coroanei simbolizeaza Pamantul, sau la fel ca si inelul, fidelitatea,in cazul de fata , fidelitatea lui Dumnezeu fata de promisiunile sale.

Este indicat ca lumanarile sa fie aprinse seara , pe intuneric pentru a ilustra mai bine afirmatia de mai sus. Fiecare lumanare are semnificatia sa religioasa. Conform tradițtei, prima este lumanarea Profetului, a doua este lumanarea Betlehemului, cea de-a treia este lumanarea Pastorilor,iar a patra este lumanarea Ingerilor.

Daca coronitele traditionale pastreaza culorile amintite, cele moderne sunt realizate cu lumanari de diverse culori si ornamente.

Incet-incet intram in linie dreapta in ceea ce eu numesc “goana dupa cadouri” 😛

Coronita de Advent

Coronita de Advent

Coronita de Advent

Coronita de Advent


PS.
Coronitele au fost realizate de mainele dibace si de creativitatea debordanta a celor ce se ascund in spatele florariei “Secret Graden”