santaA trecut si Craciunul.

Se pare ca am fost destul de cuminte, altfel, nu imi explic cum de am primit ceea ce imi doream πŸ˜› Descoperind ca Santa, s-a tehnicizat , era sa-i trimit un email sa vad ce se intampla….Trebuie sa recunosc , foarte sincer, ca m-am abtinut cu greu…. πŸ˜›

Avand in vedere, ca va trebui sa astept un an panaΒ  sa ma viziteze iar, domnuul cu barba si in costum rosu, am hotorat sa fac pe Sherlock Holmes, sa vad cine este si de unde provine.

Am facut ceea ce Holmes ar numi “research” (sau cei de la CSI ii spun asa?) πŸ˜›

Iata ce am aflat:

Prima aparitie a Mosului aproape de forma pe care o cunoastem astazi , este realizata in 1860 cand in ziarul american, Harper’s Illustrated Weekly, creatorul sau, desenatorul si caricaturistul de origine germana Thomas Nast. publica primele sale desene, in care Santa Claus apare in costum rosu cu nasturi si curea neagra, avand barba si parul alb.

Tot Nast, a stabilit ca “resedinta” acestuia se afla la Polul Nord , idee preluata mai tarziu de scriitorul George P. Webster.

In 1931 se va stabili aspectul pe care-l stim astazi al Mosului, in cadrul unei campanii publicitare a firmei Coca-Cola.De atunci si panna astazi look-ul Mosului a ramas neschimbat.

Papa Noel, Christkindl sau Santa Claus sunt doar cateva din numele sub care este cunoscut cel mai popular personaj care in Ajunul Craciunului , imparte daruri folosindu-se de sania sa magica trasa de cei 9 reni ai sai :Rudolph, cel al carui nas rosu lumineaza drumul (fiind leader-ul), urmat de Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer, Blitzen.

Inainte de a pleca in noaptea magica, renii sunt dati su praf magic de catre spridusi, pentru a putea zbura si de a inconjura Pamatnul.

Mosul este asociat cu bradul de Craciun.

De ce un pom? De ce impodobim un brad?

Pai, sespune ca oamenii s-au gandit la ” arborele Paradisului” care era impodbit cu mere rosii,care aminteste de alungarea din Paradis.Inainte de a aduce un pom in casa, oamenii isi umpleau casele cu crengute verzi pentru a alunga spiritele rele.

Desi acaesta traditie era considerata de origine pagana,ea a fost adoptata si de crestini.Astfel, se spune, ca primul brad impodobit a fost inaltat in piata publica din Strasbourg, in anul 1605.

Se mai povesteste ca Martin Luther ar fi adus primul brad in casa si l-ar fi impodobit cu mere si lumanari aprinse , amintind de lumina stelelor de pe bolta cereasca.Luther a introdus obiceiul darurilor, in scopul de face ca copiii sa fie mai apropiati de Isus si de a eclipsa sarbatoarea catolica a Sfantului Nicolae.Acestea se intamplau in anul 1535.

Din alte documente ni se spune ca in 1611 ,in localitatea germana,Breslau (oras in Polonia, astazi), ducesa Dorothea Sybille von Schlesien va impodobi primul brad asa cum il cunoastem noi astazi, pentru ca dupa 1878 sa se foloseasca decoratiuni de brad, efectuate din sticla sau lemn.

Imi amintesc ca mie bunicul meu imi facea globuri personalizate din lemn sau carton pictat. Erau deosebit de haioase. Cu cateva zile inainte de Craciun, urcam in podul casei de unde alegeam cele mai frumoase nuci , pe care le vopseam argintiu si aveam mai multe bucati de ghinda si castane pe care le faceam aurii, sau le pictam facandu-le ochi, gura, nas, le mai puneam si cate o pipa minuscula si aveam globuri unicat πŸ˜›

Astazi, Craciunul este cea mai frumoasa si cea mai comercializata sarbatoare,poate si datorita simbolisticii ei: dragoste si iubire (deoarece bradul este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub brad sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele in care nu exista brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca el este mereu verde, chiar si cand afara e zapada).

Mosul si bradul sunt punctele forte ale Craciunului.

Bradutul meu impreuna cu cei doi elfi ai mei cu patru labute πŸ˜›