Cuuum, nu stiti ce cadouri sa le faceti celor dragi de Ziua Indragostitilor? Pai, dragelor si dragilor, ce-ar fi sa incercati sa le luati ceasuri? Daca nu stiti de unde, cautati pe BestWatch.ro – nu se poate sa nu gasiti acolo o idee buna, atat in materie de ceasuri de dama , cat si de ceasuri barbatesti!
Cum adica, de ce tocmai ceasuri si tocmai acum, in epoca „smartfoanelor” care pe langa ca au internet, ne spun si ora? Pentru ca sunt ELEGANTE si „de bon ton” (cum ziceau bunicile si bunicii nostri), de aia! Si pentru ca sunt specifice unui statut social ridicat…
Ceasurile indica apartenenta purtatorilor lor la „lumea buna” încă de pe vremea celor trei muschetari, cand s-au alaturat spadelor si cizmelor inalte si cu pinteni lungi ca „markere” ale apartenentei la ceea ce numin astazi „elita”. (Ca veni vorba, stiati ca D’Artagnan e existat si in realitate, nu numai in romanele lui Dumas?). Ceasurile din acea vreme, care care inca de pe atunci erau incluse in aceeasi categorie cu bijuteriile, fiind facute din argint sau chiar din aur, gravate, ornamentate si adeseori incrustate cu pietre pretioase, se purtau in buzunarul vestelor aristocratilor. Iar doamnele si domnisoarele din aristocratie isi purtau ceasurile la gat, ca pe niste coliere…
Dar ceasurile nu erau numai frumoase, ci si extrem de utile – mai ales pe campurile de lupta. Cum ar mai fi posibile atacurile coordonate asupra pozitiilor inamice fara ceasuri de mare precizie, care sa fie potrivite la fel? Si tot din motive militare au adoptat si barbatii ceasurile de mana care, timp de vreo trei secole, au fost considerate un accesoriu exclusiv feminin. Acest lucru s-a intamplat la inceputul secolului XX, in timpul razboaielor anglo-bure, care s-au desfasurat pe teritoriul actualelor state Africa de Sud si Zimbabwe.
Cei care au descoperit utilitatea unui ceas de mana pe campul de lupta, pentru ca erau mai usor de folosit decat cele de buzunar au fost ofiterii britanici, care pana atunci preferasera ceasurile de buzunar. De atunci, ceasurile de mana au ramas – oarecum – in forma pe care o cunoastem si astazi. Numai ca intre timp, s-au perfectionat, iar orologeria de mare finete a incetat sa mai fie un privilegiu al elvetienilor care si-au pastrat, totusi, un sector de piata consistent…
Recent Comments