De-a lungul carierei tale, ai depus numeroase CV-uri, cu scopul de a obține un loc de muncă mai bun, din toate punctele de vedere. Printre informațiile din CV, la loc de cinste se află diplomele obținute sau cursurile absolvite în mai multe domenii. Am făcut această introducere pentru a înțelege mai bine cum este situația atunci când vine vorba despre firme sau companii, care au la rândul lor nevoie de mai multă încredere în ochii clienților și partenerilor de afaceri, actuali sau potențiali. Și, ceea ce reprezintă CV-ul pentru o persoană sunt certificările ISO pentru o organizație.

Una sau mai multe certificări ISO

Există mai multe certificări ISO, dintre care cea mai cunoscută este ISO 9001, iar o companie poate opta pentru a obține certificarea doar pe o singură ramură, sau pe toate. Regula este că pentru a avea parte de aceste certificări, sau doar una dintre ele, reprezentanții firmei sau companiei trebuie să contracteze o firmă acreditată, care are drept domeniu de activitate certificări ISO. Din fericire pentru tine, echipa noastra te asista pe tot parcursul procesului de certificare ISO, care va curprinde, printre altele, controlarea sistemului de funcționare dar și de management a companiei tale.

Cine eliberează certificări ISO?

După cum aminteam mai sus, calea cea mai simplă prin care se poate solicita o certificare ISO este să se apeleze la o firmă care este specializată în așa ceva. De preferat este să se apeleze mereu la profesioniști, deoarece aceștia au experiența necesară pentru a duce totul rapid și eficient la capăt. Pentru că știi cum se spune, în afaceri ”timpul costă bani”, așa că da, rapiditatea chiar contează.

Dar, să revenim. Certificatele ISO eliberate de firma de certificare nu au o valabilitate nelimitată, ci de regulă cam trei ani. Pentru a se păstra validitatea acestui certificat, o dată pe an firma va trece printr-un audit. Este ceva foarte serios, pentru că dacă sunt observate abateri de la cerințele standard care trebuie îndeplinite, se ajunge chiar și la retragerea certificatului ISO primit, deși este încă valabil. Altfel spus, poate că a fost relativ simplu să ajungi în vârf, dar mult mai dificil este să reușești și să te menții acolo.

Ce înseamnă exact, ISO

În cazul în care vrei să afli mai multe amănunte, ISO este de fapt o abreviere folosită pentru Organizația Internațională de Standardizare. Certificarea ISO 9001, cea mai populară dintre ele, se referă la îndeplinirea anumitor cerințe care, atunci când sunt respectate în mod constant și eficient, îți pot face afacerea să crească, partenerii de afaceri și clienții să fie mulțumiți, la fel și salariații.

Beneficiile certificării ISO 9001

Deja, din rândurile anterioare, ai înțeles destul de mult cât de importantă este această certificare pentru dezvoltarea afacerii tale. Dar, să le și detaliem puțin.

Cerințele care trebuie îndeplinite pentru obținerea certificatului ISO 9001 implică toți ”jucătorii”, respectiv acționari, manageri, investitori, salariați, furnizori, clienți și lista este mult mai mare. Standardele de calitate ale serviciilor sau produselor oferite de către firma ta trebuie să fie unele superioare, iar echipa de consultanță îți va oferi toate informațiile necesare în acest caz. Toate acestea – și nu sunt chiar puține, contribuie la îmbunătățirea permanent a ceea ce se numește sistemul de management al calității.

Clienți mai mulțumiți

În momentul în care vei face toate acele schimbări necesare, tu ca manager vei fi mult mai conștient că este nevoie de unele îmbunătățiri, dar și clienții vor observa diferența în bine. Gradul de implicare nu va trece neobservat, iar dorința ta de a evolua, de a oferi cea mai bună experiență, nu va fi tratată cu desconsiderație.

Angajați mulțumiți, productivitate ridicată

Mai mult, nu doar relația cu clienții va fi una mult mai bună, ci și cu angajații tăi. Știi cum se spune, dacă angajații sunt mulțumiți, și productivitatea va fi una ridicată. Atunci când toată lumea știe exact ce are de făcut, totul funcționează cu precizia unui ceas elvețian și nu după regula nescrisă ”merge și așa”, când salariații înțeleg mult mai bine deciziile manageriale, dar au parte și de satisfacții financiare și nu numai, este normal ca productivitatea să fie ridicată, calitatea produselor sau serviciilor la superlativ, costuri finale mai reduse și tot mai puține rebuturi.

Profit mai mare

Până la urmă, unul dintre scopurile pentru care se pune pe picioare este și profitul. Dacă vei respecta toate recomandările făcute de echipa de consultanță în vederea obținerii certificării ISO, vei vedea că acele îmbunătățiri ale relațiilor inter-umane, dacă vei crește eficacitatea și eficiența companiei, vei observa că ai parte de creșteri ale profitului, dar vei fi și cu un pas înaintea concurenței.

Un plus de valoare pentru firma ta

Implementarea în firma ta a unui sistem de management al calității care este bazat pe standardul ISO 9001 nu poate să-i aducă acesteia decât un plus de valoare. Efectele pozitive nu vor întârzia să apară, și de aceea, pentru a te menține în continuare în topul preferințelor clienților și partenerilor de afaceri, a furnizorilor și nu numai, acest standard nu trebuie niciodată abandonat.

Cum se obține certificarea ISO 9001

Procesul de obținere a unui certificări ISO presupune că trebuie să treci prin mai multe etape. În primă instanță, echipa de consultanță va verifica atent documentația ta. Următorul pas se referă la efectuarea unui audit de verificare, și dacă în acest caz nu au fost observate nereguli, dosarul tău, în calitate de client, va fi evaluat de Comitetul Operativ de Certificare al organismului. Chiar dacă pare simplu, este un proces foarte complex, care poate dura destul de mult, și de aceea, pentru a simplifica mult lucrurile, apelarea la o firmă care este specializată în obținerea certificărilor ISO este o decizie excelentă.