In fiecare an pe 22 aprilie, lumea intreaga sarbatoreste Ziua Pamanrului – Earth Day.
Cum a luat nastere aceasta zi?
In 1970, un senator american din Wisconsin,Gaylord Nelson, a fost primul care a initiat miscaea pentru protectia mediului inconjurator ““pentru a zgudui aranjamentele politice si pentru a forta introducerea acestei probleme in agenda natioanla. A fost un pariu , dar a mers” spune Nelson intr-un interviu.
In acei ani conceptul de “mediu inconjurator” era ceva ce se regasea doar in dictionare, pe cata vreme poluarea era accepta ca un semn a progresului tehnologic si al prosperitatii omenirii.
Ziua Pamantului avea sa schimbe totul.
Pe 22 Aprilie 1970 peste 20 de milioane de americani s-au strans in parcuri, amfiteatre ,pe strazi protestant pentru un mediu inconjurator stabil si mai sanatos.Protestele au fost nemaintalnite in state.
Ziua Pamantului in 1970 a atins un rar aliniament politic, obtinand ajutor de la republicani si democrati, de la oamenii bogati dar si de la cei saraci, oraseni si tarani, muncitori dar si de la lideri. Prima zi a pamantului a dus la creerea Agentiei pentru Protectia Mediului Inconjurator a Statelor Unite ale Americii si a deschiderii caii pentru un aer curat, apa curata si actiuni pentru speciile pe cale de disparitie.
Senatorul Nelson a primit Medalia Prezidentiala pentru Libertate – cel mai de onoare titlu dat civililor in SUA – pentru rolul sau in intemeierea Zilei Pamantului.
Daca inceputul Zilei pamantului se afla in Statele Unite , aceasta a ajuns sa aibe semnificatii in intreaga lume, oamenii fiind constienti ca protectia mediului inseamna protectia propriei vieti si implicit a vietii in general si a calitatii sale pe Pamant.
Nu stu daca cei care au inceput campania s-au trezit prea tarziu, ideea cu care ar trebui sa ramanem este aceea ca s-a inteles ca Pamantul daruieste viata, dar tot el ne=o poate lua, iar grija fata de el ar trebui sa ne preocupe pe fiecare dintre noi.
Poate se va intelege ca a fi ecologist nu e chair un o fitza, o moda , un trend sau un curent, ci o necesitate.
Dragut articolul 🙂
Este a 3 oara pe ziua de azi cand aud de ziua pamantului, nu stiam .. azi nu am fost mai deloc pe acasa si nu am avut cum sa aflu 😛
Lasă că ne-o scăpat noru' ăsta de cenuşă din Islanda de grijile pentru încălzirea globală.
Aşa ziceau ziarele.
Deci ecologia e fix pix – la cât mai multe erupţii vulcanice
.-= Sanctus´s last blog ..Ce s-a întâmplat de fapt în Islanda ? =-.
La noi da , e fix cum spui tu , in alta parte este reala cu masuri reale.
N-ar fi rau ca bravii americani sa semneze si Tratatul de le Kyoto cu ocazia asta… am inteles ca Obama ar vrea, da' nu-l lasa bancherul chinez…
.-= Karla´s last blog ..Etienne Daho intr-o leapsa muzicala… =-.