Scriu acest articol pentru ca am citit foarte multe articole despre Elizabeth Taylor in ultimul timp , iar in mai toate sunt axate pe viata ei tumultoasa, prea putin pe cariera ei cinematografica,de femeie de afaceri si de fondatoare a unor fundatii caritabile.

Liz Taylor (desi detesta sa i se spuna astfel) este fara indoiala o figura emblematica a cinematografiei americane si mondiale.
Nascuta la Londra in 27 Februarie 1932, parintii sai find residenti americani , Elizabeth creste intr-un climat sigur, inconurata de frumos.Tatal sau a fost un prosper negustor de arta, iar mama actrita.

O data cu amenintarea razboiului, in 1939, familia revine in Statele Unite.Parintii ei sunt sfatuiti sa ia in considerare o viitoare cariera cinematografica pentru fiica lor, astfel ca in 1941 debuteaza in film. Cunoaste succesul doi ani mai tarziu cu filmul “Lassie come Home”, ia cu filmul ” National Velvet” (“Vis de glorie”), devine vedeta. Se spune ca a ideea filmului a socat publicul, posibilitatea ca o fata sa castige cu calul ei, Cursa Hipica “National Velvet” din SUA, era o revelatie.

De aici zarurile destinului lui Liz, fusesera aruncate, urmand roluri din ce in ce mai complexe. Devenise vedeta.Culmea este ca , Elizabeth , nu era doar frumoasa ci si deosebit de talentata si cu o personaltate puternica.Se spunea despre ea ca ii reuseau scenele din prima.

In anii 1950-1960 actritele care isi disputau rolul de “cele mai frumoase femei” sau “sex simboluri” erau Liz si Marlyn Monroe.Daca Marlyn s-a lasat doborata, Elizabeth avea o vorba: “Nu sunt de acord in intregime cu cateva dintre lucrurile pe care le-am facut. Dar sunt eu insami. Dumnezeu ştie ca eu am fost eu”.Se pare ca faptul ca a ramas ea insasi, in orice situatie, au facu din ea o supravietuitoare a vechiului sistem de la Hollywood.

Devine cea mai bine platita actrita de la Hollywood , pentru rolul Cleopatra i s-au oferit initial 1 milion de dolari , pentru ca la finalul turnarilor sa fie rasplatita cu doua.
Joaca in filme ca: Ivanhoe, BUtterfield 8, Giant – Uriasul, Cat on a Hot Tin Roof – Pisica pe acoperisul fierbinte ,Cleopatra, Who’s Afraid of Virginia Woolf? – Cui i-e frica de Virginia Woolf?, The Mirror Crack’d – Oglinda sparta in total peste 70 de filme. A fost recompensata de doua ori cu premiul Oscar , (in 1961 pentru rolul din Butterflied 8 si in 1967 pentru prestatiea din (Who’s Afraid of Virginia Woolf?) si nominalizata de sase ori.

Buunnn sa zicem ca toate aceste lucruri se cunosc despre Liz. Ce nu se mediatizeaza?

A fost o nonconformista . Prietenii ei cei mai buni au fost homosexuali, ceea ce la data de care vorbim era considerata o nebunie , dar ea impartea binele si raul cu Rock Hudson, Montgomery Clift, si James Dean.Prietenia cu acesti actori desavarsiti , disparuti prematur , au influentat-o in campania anti SIDA.A fost foarte buna prietena cu Michael Jackson si muza pentru cateva creatii ale acestuia.

Dintre cei sapte barbati cu care a fost casatorita , iubirea vietii ei a fost Richard Burton. Desi au fost de patru ori in Elvetia , la “Institutul Lusher” pentru a li se testa compatibilitatea psihologica, (de fiecare data cu rezultat ngativ), cei doi au incercat sa invinga barierele stiintei cu puterea pasiunii si a iubirii. Se pare ca nu a mers.

Elizabeth are patru copii , doi baieti din casatoria cu actorul Michael Wilding, o fata din casatoria cu a doua mare iubire a sa (a ramas vaduva fiind mariajul cel mai lung) Michael Todd, si o fata adoptata In timpul casatoriei cu Richard Burton.

In 2000 I s-a dat titlul de ”Dame Commander of the Order of the British Empire” de catre regina Elisabeta a II-a ca reccunoastere a contributiei aduse in cultura.

A lansat o linie proprie de parfumuri: “Pasion”, “White Diamonds” si “Black Pearls” din vanzarile carora se estimeaza ca i-arfi adus pe putin 200 milioane de dolari. A fost activa si in lumea modei , inspirand designeri precum Valentino si Schering-Plough.

La Casa Cristies din Londra era prezenta mereu cu exponate. Rochii , coliere, suveniruri ce se vindeau ca painea calda.
Despre parfumuri Elizabeth spunea “Visam sa creez parfum cu 25 de ani inainte de a realiza acest lucru” si cu perseverenta a reusit.

A avut o colectie impresionanta de bijuterii, ce ar putea rivaliza cu Casa Tifany’s.Trei diamante intre 6-10 grame, de la 33 carate pana la 66 carate( nu ma proicep) , o perla de dimensiuni impresionante ce a apartinut a reginei Maria I a Angliei, si multe alte bijuterii.

Cu toate aparentele de femeie frumoasa si in vigoare , Liz , a avut nenumarate interventii chirurgiczale, de la spatele fracturat in al treilea film , pana la protejel;e de sold , osteoporoza avansata, insuficenta cardiaca congenitala, cancer de piele, tumoare pe creier, depenenta de calmante , le-a avut pe toate. Estimativ a avut cam 100 de interventii in ultimii 20 de ani.

Sapte soti, opt casatorii , 71 de filme, 100 de inteventii chirugicale, lasand toate acestea la o parte, nu vi se pare ca este o invingatoare? A facut cum a poftit, si-a trait viata, a suferit, dar nu a lasat loc la compromisuri.

Acest lucru mi se pare mai important decat toate premiile si toata recunoasterea oficiala.

Cred ca se poate rezuma totul la: pasiune, frumusete , incredere si talent.

In ultimul ei interviu ea spunea : “Nu am panuit niciodaa sa dobandesc multe bijuterii si multi soti. Pentru mine, viata s-a intamplat, aşa cum e cu toaa lumea. Am fost suprem de norocoasa fiindca am cunoscut iubirea, si desigur, pentru ca sunt custode temporar al unor obiecte incredibil de frumoase. Dar niciodaa nu m-am simtit mai vie ca atunci cand mi-am vazut copiii incantati de ceva, niciodaa mai vie ca in fata unui artist mare care da un spectacol şi niciodata mai bogata ca atunci cand am obtinut o mare finantare pentru a lupta impotriva SIDA. Urmeaza-ti pasiunea si inima si lucrurile de care ai nevoie vor veni.”