Nu am fost niciodata la Sankt Petersburg ca sa vad noptile albe.

Noptile Albe sunt, de fapt, inserari prelungite; fenomenul se explica prin faptului ca orasul se afla in apropierea Cercului Polar. Este unicul loc din lume unde noaptea se transforma intr-o seara timpurie, astfel incat la orele 23:00 poti citi ziarul in plina strada fara a apela la vreo sursa de lumina. Se intuneca numai dupa ora 01:00 dar se lumineaza imdiat dupa 2 ore. Noptile Albe sunt un dar al soarelui si localnicii deopotriva cu turistii profita din plin de ele. Cele cateva saptamani de baletnopti albe dar si de zile lungi si insorite de vara sunt perfecte.

Am facut nopti albe pentru examene, sau cand cineva din familie a fost bolnav.

Mi-au creat nopti albe unele griji, cand am astfel de stari,ganduri…In mod ciudat ca sa imi revin ma uit la filmul White Nights cu Mikhail Baryshnikov, Gregory Hine,Isabella Rossellini si Helen Mirren.

Intriga este simpla.Un acion aterizeaza fortat in Siberia.La bordul lui se afla un balerin rus , refugiat in Occident.De aici incep aventurile lui Mikhail Baryshnikov, unul dintre cei mai buni balerini rusi care si-au continuat cariera in exil.

Pe langa dorinta de a evada a eroului putem constata “spalarea pe creier” ce se efectua de la varsta cea mai frageda tinerelor balerine de la Balsoi, precum si evoluta exceptonala a eroului nostru pe scena care l-a consacrat.

Drumul spre libertate a eroilor nostri nu e simpla dar in final reusesc sa treaca frontiera URSS-ului ajungand la una din ambasadele straine dispuse sa le accepre azilul.

Filmul beneficiaza de un soundtrack deosebi:Lionel Richie si Phil Collins.Mie mi-au placut cele 11 piruiete executate de Baryshnikov,pentru un pariu de 11 ruble facut cu Hines. Usurinta cu care danseaza diverse partituri, de la clasic la modern, te pun pe ganduri.Sunt executii perfecte.

“White Nights” ne arata inca o data, daca mai e nevoie, ca bunastarea materiala paleste in fata libertatii.Mi se pare de bun simt sa te saturi cu bunuri materiale daca nu ai libertate.Libertatea de exprimare, libertatea de a circula liber, de a vota , de a manifesta sau de a scrie.

Libertatea este un dar pe care nimeni nu are dreptul sa ni-l ia, ea fiind un lucru pentru care merita sa luptam (de la iesiri in strada si pana la scrieri pe blog).

PS.Chiar daca este mai vechi, filmul ramane actual..Mie mi-a placut si parca cu cat il vad mai des imi place mai mult.Celor care nu l-au vazut , il recomand.