White Nights

Nu am fost niciodata la Sankt Petersburg ca sa vad noptile albe.

Noptile Albe sunt, de fapt, inserari prelungite; fenomenul se explica prin faptului ca orasul se afla in apropierea Cercului Polar. Este unicul loc din lume unde noaptea se transforma intr-o seara timpurie, astfel incat la orele 23:00 poti citi ziarul in plina strada fara a apela la vreo sursa de lumina. Se intuneca numai dupa ora 01:00 dar se lumineaza imdiat dupa 2 ore. Noptile Albe sunt un dar al soarelui si localnicii deopotriva cu turistii profita din plin de ele. Cele cateva saptamani de baletnopti albe dar si de zile lungi si insorite de vara sunt perfecte.

Am facut nopti albe pentru examene, sau cand cineva din familie a fost bolnav.

Mi-au creat nopti albe unele griji, cand am astfel de stari,ganduri…In mod ciudat ca sa imi revin ma uit la filmul White Nights cu Mikhail Baryshnikov, Gregory Hine,Isabella Rossellini si Helen Mirren.

Intriga este simpla.Un acion aterizeaza fortat in Siberia.La bordul lui se afla un balerin rus , refugiat in Occident.De aici incep aventurile lui Mikhail Baryshnikov, unul dintre cei mai buni balerini rusi care si-au continuat cariera in exil.

Pe langa dorinta de a evada a eroului putem constata “spalarea pe creier” ce se efectua de la varsta cea mai frageda tinerelor balerine de la Balsoi, precum si evoluta exceptonala a eroului nostru pe scena care l-a consacrat.

Drumul spre libertate a eroilor nostri nu e simpla dar in final reusesc sa treaca frontiera URSS-ului ajungand la una din ambasadele straine dispuse sa le accepre azilul.

Filmul beneficiaza de un soundtrack deosebi:Lionel Richie si Phil Collins.Mie mi-au placut cele 11 piruiete executate de Baryshnikov,pentru un pariu de 11 ruble facut cu Hines. Usurinta cu care danseaza diverse partituri, de la clasic la modern, te pun pe ganduri.Sunt executii perfecte.

“White Nights” ne arata inca o data, daca mai e nevoie, ca bunastarea materiala paleste in fata libertatii.Mi se pare de bun simt sa te saturi cu bunuri materiale daca nu ai libertate.Libertatea de exprimare, libertatea de a circula liber, de a vota , de a manifesta sau de a scrie.

Libertatea este un dar pe care nimeni nu are dreptul sa ni-l ia, ea fiind un lucru pentru care merita sa luptam (de la iesiri in strada si pana la scrieri pe blog).

PS.Chiar daca este mai vechi, filmul ramane actual..Mie mi-a placut si parca cu cat il vad mai des imi place mai mult.Celor care nu l-au vazut , il recomand.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr

5 Comments

 1. Libertatea, darul despre care ne “vorbesti” tu, a ramas o necunoscuta pentru multi romani chiar si dupa 25 de ani de la caderea regimului lui ceausescu.

  • Partial adevarat.Avem liberatea de a scrie, de a ne exprima, poate nu cum ne-am dori dar ea exista.

   Tocmai de aceea am scris despte White Nights, ..In 1985 oamenii aceia doreau o libertate pe care noi, in 2014 nu o avem…

 2. N-am văzut filmul. Prezentarea ta m-a făcut curioasă. Acum mai am nevoie de timp şi de dispoziţie, amândouă o dată… 🙂

  • Este un film de exeprie care merita vazut.

   Ai Filelist ???

   Acolo il poto gasi. Iti doesc sa il vizionezi.

 3. L-am văzut. Un film excepțional, pe care l-am revăzut apoi de două ori. A meritat.

Trackbacks/Pingbacks

 1. E spre soare… | ropot de secunde... - […] nopţi albe au mai scris şi alţii, adunaţi la Eddie. Şi bine-ar fi să le daţi de ştire şi…
 2. Nopţi albe « Blog-ul lui Adrian - […] “Bolnavii” de insomnii şi rătăciţii prin nopţi albe se strâng solidari la Eddie… […]
 3. Nopţi albe | Înşiră-te mărgăritare - […] a clubului celor 12 cuvinte, o temă fixă ce-şi spune ”Nopţi albe”. În acelaşi tabel găzduit de Eddie veţi…
 4. Nopţi albe - Înșiră-te mărgăritare - […] a clubului celor 12 cuvinte, o temă fixă ce-şi spune ”Nopţi albe”. În acelaşi tabel găzduit de Eddie veţi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LIKE ME ON FACEBOOK

RECOMAND

COMMERCIAL

libris.ro%20 evomag.ro%20

CATEGORIES

ARCHIVES

Blog Award

Blog Award

Photo Award

Semn spre carte

FOR MYSELF

www.PRchecker.info

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Copyright

Creative Commons License
Cartim Blog - My Point of View by Caritm is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Romania License.
Based on a work at www.cartim.ro.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.cartim.ro/.

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031