Zilele acestea, Timisoara a imbracat straie de sarbatoare.

Povestea incepe in secolul XIV cand Timisoara, ca si intreg Banatul, se afla sub suveranitate maghiara, jucand un rol strategic important in aceasta parte a Europei. Se afla la rascrucea marilor imperii.

In acest loc, noul rege al Ungariei, Carol Robert de Anjou, a ridicat o cetate din piatra si un printul_e._de_savoya2castel. Curtea regala angevina se va stabili aici pentru o perioada de opt ani, intre 1315-1323. Timisoara este primul oras din regatul maghiar care a avut un sigiliu propriu (din 1365), avandu-l pe Sfantul Gheorghe ca patron al orasului. Prezenta regala este deseori amintita , deoarece se incerca o politica militara ofensiva impotriva otomanilor, iar Timisoara si intregul Banat joaca un rol strategic deosebit de important.

In 1552, vestul Banatului este asediat si cucerit de trupele otomane, iar Timisoara devine Pasalacul Timisoara. Partea de est a Banatului va fi alipita Transilvaniei.Banatenii se rascoala impotriva dominatiei otomane de nenumarate ori dar sunt infranti. In 1690, printr-un decret imperial, sultanul Murad al III-lea a acordat, pentru prima data in istoria imperiului si doar pentru teritoriul Pasalacului Timisoara, proprietate asupra pamantului celor care il lucrau.

Dupa mai multe incercari de recucerire a unei teritoriu crestin , trupele imperiale habsburgice reusesc in 1715, sa cucereasca cetatea Timisoarei.Sub conducerea printului Printul Eugeniu de Savoya armata habsburgica intra in cetate in data de 18 octombrie 1716, eliberand Timisoara de sub dominatia turca. In cateva luni, habsburgii cuceresc treptat intreg Banatul. In urma pacii de la Passarowitz (1718), Banatul este anexat imperiullui.

Printul Eugeniu De Savoya,francez la origine care din cauza staturii sale nu a fost lasat in armata franceza , s-a refugiat la Viena, undde a facut cariera datorita geniului sau militar..

In cateva luni armata otomana se retrage definitiv din zona, instalandu-se Administratia Imperiala a Tarii Banatului, care este subordonata direct curtii imperiale vieneze iar pe plan local aceasta va fi condusa de un guvernator.

Primul guvernator fiind contele Claude Florimond de Mercy.

Muzeul-Banatului

Castelul-Huniade-din-Timisoara