Intalnire cu istoria

Zilele acestea, Timisoara a imbracat straie de sarbatoare.

Povestea incepe in secolul XIV cand Timisoara, ca si intreg Banatul, se afla sub suveranitate maghiara, jucand un rol strategic important in aceasta parte a Europei. Se afla la rascrucea marilor imperii.

In acest loc, noul rege al Ungariei, Carol Robert de Anjou, a ridicat o cetate din piatra si un printul_e._de_savoya2castel. Curtea regala angevina se va stabili aici pentru o perioada de opt ani, intre 1315-1323. Timisoara este primul oras din regatul maghiar care a avut un sigiliu propriu (din 1365), avandu-l pe Sfantul Gheorghe ca patron al orasului. Prezenta regala este deseori amintita , deoarece se incerca o politica militara ofensiva impotriva otomanilor, iar Timisoara si intregul Banat joaca un rol strategic deosebit de important.

In 1552, vestul Banatului este asediat si cucerit de trupele otomane, iar Timisoara devine Pasalacul Timisoara. Partea de est a Banatului va fi alipita Transilvaniei.Banatenii se rascoala impotriva dominatiei otomane de nenumarate ori dar sunt infranti. In 1690, printr-un decret imperial, sultanul Murad al III-lea a acordat, pentru prima data in istoria imperiului si doar pentru teritoriul Pasalacului Timisoara, proprietate asupra pamantului celor care il lucrau.

Dupa mai multe incercari de recucerire a unei teritoriu crestin , trupele imperiale habsburgice reusesc in 1715, sa cucereasca cetatea Timisoarei.Sub conducerea printului Printul Eugeniu de Savoya armata habsburgica intra in cetate in data de 18 octombrie 1716, eliberand Timisoara de sub dominatia turca. In cateva luni, habsburgii cuceresc treptat intreg Banatul. In urma pacii de la Passarowitz (1718), Banatul este anexat imperiullui.

Printul Eugeniu De Savoya,francez la origine care din cauza staturii sale nu a fost lasat in armata franceza , s-a refugiat la Viena, undde a facut cariera datorita geniului sau militar..

In cateva luni armata otomana se retrage definitiv din zona, instalandu-se Administratia Imperiala a Tarii Banatului, care este subordonata direct curtii imperiale vieneze iar pe plan local aceasta va fi condusa de un guvernator.

Primul guvernator fiind contele Claude Florimond de Mercy.

Muzeul-Banatului

Castelul-Huniade-din-Timisoara

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 Comments

 1. Ai reusit sa iti faci echipa pentru cautarea de comori??Tu puteai sa te inscrii fara emotii deoarce cunosti bine istoria locului…

  Nici nui stiam ca acest eveniment se sarbatoreste in oras ….

  • Sunt tare suparat pe tine.Nu am avut echipa asa ca nu m-am mai dus. Daca ai stii ce imi ardeau calcaiele pentru proba asta… 🙁

 2. Interesantă şi documentată incursiunea în istoria Banatului. Am aflat ce nu ştiam, mi-am amintit ce uitasem. Mulţmesc, Eddie! 🙂

  • Au fost manifestari dragute cu ocazia acestei aniversari dar nu am avut cu cie sa fac echipa 🙁 Prietenii mei nu au raspuns la telefon , doream sa particip la o vanatoate de comori…

   Pentru mine e important sa stiu ce s-a intamplat in locul in care traiesc.Am redescoperit Timisoara si imi place ce gasesc in ea.Incerc sa schimb perceptia cum ca aceasta zona e lipsita de istorie…..

Trackbacks/Pingbacks

 1. Întâlnire | ropot de secunde... - […] Text scris, pe lângă concurs, pentru primele 8 probe de la SuperBlog şi pentru provocarea de luni. […]
 2. Întâlnire | Cioburi de chihlimbar - […] - pentru provocarea de luni […]
 3. Lectia zborului | Copacul cu vise - […] mai frumoase, fel de fel, veți găsi la Edy Cartim, în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LIKE ME ON FACEBOOK

RECOMAND

COMMERCIAL

evomag.ro%20 libris.ro elefant.ro

CATEGORIES

ARCHIVES

Blog Award

Blog Award

Photo Award

Semn spre carte

FOR MYSELF

www.PRchecker.info

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Copyright

Creative Commons License
Cartim Blog - My Point of View by Caritm is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Romania License.
Based on a work at www.cartim.ro.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.cartim.ro/.