Timisoara este  cunoscuta ca fiind “Mica Viena”.

Aceasta denumire i s-a dat orasului datorita existentei  foarte multor cladiri asemanatoare celor din Viena, construite in cele doua stiluri  deosebit de apreciate : baroc , neogotic si art-nouveau.

Dar aceasta nu este singura asemanare pe ca o are orasul de pe Bega cu minunata Viena.Impartim cu mandrie personalitaea comadnatului de osti: Eugeniu de Savoya. Imparatii austrieci i-au acordat titluri si palate printului de Savoya, Timisoara i-a ramas vesnic recunoscatoare daruindu-i palatul ridicat de Iancu de Hunedoara, strazi care-i poarta numele si un bust din bronz in Parcul Central.

Dar cine este acest francez care si-a parasit tara natala  pentru a-si  oferi serviciile Casei de Habsburg? O alta intrebare  interesanta este: ce legatura are acest  francez cu orasul de pe Bega?

Sa aruncam un privire in trecut si sa ne dumirim…

Dupa moartea lui  Iancu  de  Hunedoara  cel mai  inversunat aparator al crestinatii  si  cel mai  mare dusman al Imperiului Otoman in anul 1552, Timisoara a ajuns sub stapinirea turcilor si a devenit o cetate importanta a imperiului semilunei.

Din pacate pentru ea si intreaga regiune  vor ramane astfel timp de 150 de ani.

De trei ori s-a incercat recucerirea Timisoarei  in anul 1716 cand intra in scena personajul de care aminteam cu cateva randuri mai sus.

In 1716, pe 13 Octombrie, ostile imperiale sub conducerea Printului Eugeniu de Savoya, au reusit sa elibereze orasul de sub stapinirea turceasca, dupa un asediu  ce a durat 48 de ore. Ahmed Aga s-a predat iar orasul si-a continuat parcursul european in istorie reluandu-si locul pierdut cu un veac in urma.

Eugeniu de Savoya este un adevarat personaj… El este fiul unei nepoate de-a cardinalului Julles Mazarin (da, exact 😛 acel Mazarin care punea bete in roate muschetarilor in romanele lui Alexandre Dumas) fiind crescut la curtea si in anturajul Regelui-Soare.

Mama sa a avut o relatie cu tanarul rege, si se pare ca mai tarziu a fost implicata intr-un complot impotriva acestuia, fapt care a avut repercursiuni asupra carierei si vietii tanarului Eugeniu.

Deoarece a avut o constitutie firava familia lui l-a pregatit sa imbrace haina preoteasca dar la 19 ani, dupa moartea fratelui sau pe frontul antiturcesc, a avut revelatia care a dus la cererea de a fi primit in armata franceza…Din cauza implicarii mamei sale in jocuri politice periculoase este refuzat motivandu-se ca nu este suficient de atletic pentru a urma o cariera militara.

Si cum nimic nu ramane nepedepsit, Ludovic al XIY -lea avea sa regrete aceasta decizie peste douazeci de ani cand armata austriaca condusa de Printul Eugeniu a batut mar armata franceza la Blenheim,batalie care a marcat declinul supramatiei militare franceze. 

Jignit in orgoliu si stind ca are calitati in domeniul militar Eugeniu  de Savoya a plecat intr-un exil auto-impus.A gasit intelegere si pretuire in armata austriaca si la curtea Casei de Habsburg.

Timp de saizeci de ani a servit cu loialitate Casa de Habsburg devenind de la simplu ofiter , general.A slujit cu fidelitate trei imparati :Leopold I, Iosef I si Carol al-VI-lea.Datorita geniului sau militar el a adus o contributie deosebita la consolidarea Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana iar prin cuceririle sale a facut din Casa de Habsburg cea mare putere militara din aceea perioada.

A cerut in mod expres conducerea armatei pentru eliberarea Banatului si a celorlalte regiuni din estul Europei aflate sub dominatie turceasca printre care si Belgradul.Pe 13 Octombrie 1716 a eliberat orasul Timisoara, redand orasului cursul firesc, europen. Dupa aceasta eliberare ,orasul intra intr-o perioada de maxima inflorire economica si culturala.

Eugeniu de Savoya a fost un iubitor de frumos.A construit la Viena palatul Belvedere, o replica a Versailles-ului  cu gradini superbe cu fantani …Deasemenea a avut colectii de carti si harti rare, de gravuri si de picturi.A fost prieten cu Jean-Baptiste Rousseau si Montesquieu pe care i-a sprijin financiar.A umplut galeriile  palatului cu cu arta italiana, olandeza și flamanda, iar biiblioteca sa de la Stadtpalais a fost presarata cu peste 15.000 de carti, 237 manuscrise precum si cu o mare colectie de printuri (de interes special au fost carti de istorie naturala si geografie).

Eugeniu de Savoya s-a stins din viata (in somn) in anul  1736 la varsta de 72 de ani.

Pentru Timisoara el este eliberatorul, eroul ….

Surse foto:
www.ici-colo.ro
Eye in the Sky

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr