Timisoara este un oras multicultural pentru care luna Decembrie are o semnificatie deosebita.
De cand ma stiu, mi s-a spus ca traiesc intr-un oras deosebit, aici traind in armonie: romani, maghiari,germani, sarbi, bulgari,In asemenea masura multiculturalitatea este prezenta incat nici o familie nu poate spune ca este doar romana, doar maghiara ci majoritatea sunt , mai mult, sau mai putin mixte.
Ceea ce nu este rau, deoarece stiind ca iti curg mai multe natii prin vine , devii mai tolerant, mai intelegator, nu cazi prada nationalismului extremist.
Punct strategic important, politic si economic, in 1175 Carol Robert de Anjou construieste un palat in oras, iar apoi din cauza instabilitatii politice din Ungaria , muta capitala regatului in Timisoara.
Mai tarziu , in 1440, in palatul de aici se muta Ioan Huniade,comitele Transilvaniei, cu fa familia iar mai tarziu Iancu de Hunedoare isi stabileste cartierul general aici, sub concucerea caruia orasul devine un punct strategic in lupta antiotomana.Palatul din Timisoara va ramane in posesia Corvinestilor pana in 1490.
Orasul va fi cucerit de turci in 1552 si va ramane sub doominatie otomana aproape 200 de ani. Dominatia a fost una relativ pasnica, fara incudente.
Eugeniu de Savoia cucereste cetatea în 1716, redand-o Imperiului Habsburgic, timp in care orasul cunoaste o inflorire economica si spirituala.
Datorita canalului Bega se va construi o fabrica de ciocolata, una chibrite,de palarii,intr-un cuvant orasul se transforma intr-un centru economico-comercial puternic.In aceasta perioada se introduce ilumitaul public, telefonul iar in 1899 tramvaiul electric.
In octombrie 1918 la Timisoara se aduna mai multe factori de decizie militari si civili care doresc infintarea unei Republici a Banatului autonom, dupa modelul elvetian.Se va proclama si Republica Banateana dar in 1919 intregul banat va fi faramitat intre Romania, Serbia si Ungaria.
Poate din aceasta cauza Timisoara afost marginalizata in perioada care a urmat.
In 20 Decembrie 1989, dupa aproapwe o saptmana de stare de asediu, Timisoara se declara Primul Oras Liber al Romaniei.
Nimeni nu stia ce va urma, dar prin cei trimisi sa restabileasca ordinea im oras sunt primiti cu paine si salam,in mod pasnic si cu urale, vestea a ceea ce se intampla in orasul din Vestul Romaniei,dominat de “huligani” si “agenturi straine”, avea sa cuprinda intreaga tara.
Timisoara era libera, traia un vis frumos dar scump platit.
Se sppune ca au fost “evenimente” , se poate, dar in Timisoara a fost Revolutie. Prin ceea ce s-a cerut atunci la negocierile purtate cu primul ministru de atunci venit in oras, au fost cerinte ale unei Revolutii
Ce s-a intamplat mai tarziu la Buuresti, a fost altceva.. Putem sa ii spunem revolutie confiscata, lovitura de stat, inlocuirea unui esalon de comunisti cu un altul,cu “fata umana”, nu prea mai conteaza….
Cert este ca ne-au franat evolutia si intrarea in Europa, aproape 15 ani …
Tot ce inceput la Timisoara a fost compromis de ceea ce a urmat la Buuresti…nu ma refer la cei care au iesit in strada, ci la cei care au preluat conducerea….
Locurile de referinta ale acelei perioade:
Un lucru interesant de remarcat totusi: noi zicem c-am fi toleranti. Iata ca totusi in Timisoara este activa Noua Dreapta – contra homosexuali, contra tigani, mandri de nationalismul lor. Mnoa.
Btw, cultural vorbind cat de multicultural e orasul? Se tin slujbe si teatru in germana si maghiara, e drept. Da’ restul de nationalitati cat influenteaza mersul treburilor cetatii? A, ca-si duc viata netulburati .. o fi. Da’ nu-mi pare chiar asa mare lucru.
In Braila/Galati traiesc turci, greci, romani, aromani, tot felul de natii. Si nu se mai lauda atata cat is de multiculturali. Poate candva o sa invatam sa fim si modesti pe langa altele.
Da , stiu de ei. Existau de cand eram in anul oi de studentie.Il admira pe Zelea Codreanu si au preluat ideile Garzii de Fier, sunt anti-americani , anti-UE si ultranationalisti ,
Stii cand apar asemea organizatii?
Atunci cand exista un vid politic , cultural, cand llumea e lovita de crize , cand nu mai exista modele.
In Braila si Galati exista macar 30% de vorbitori ai minoritotilor nationale din populatia respectivelor orase? Timisoarenii stiau, nu zic ca mai stiu, cel putin trei limbi…
Evreii au plecat , daca mai sunt 200 este mult, din pacate.
Cat despre anti-rommi , nu cred ca e un curent, neaparat , ci mai degraba o nemultumire a acelor oameni care considera ca aceasta etnie, a epatat , cumoparand acele case de patrimoniu.
Ideea este , celelante natii se implica cu ceva pentru a influenta mersul urbei?
Nu cred ca nu suntem modesti, ci cred ca suntem prea modesti fata de altii care au un tupeu cat zece….