In istorie exista o serie de personalitati, inventatori sau scriitori, carora in timp li s-au gasit unele unele “fisuri”, ba ca ar fi plagiat opera altcuiva, ba ca ar fi subtilizat notitele cu inventii ale rivalilor.
Exemple cunoscute in acest sens sunt: cele legate de William Shakespeare si contele Earl of Oxford, care ar fi fost adevaratul autor al operelor shakespeariene si aceea legata de Leonardo Da Vinci, despre care se spune ca si-ar fi insusit ideile si notitele unui calugar franciscan in inventiile sale ce priveau primele incercari de zbor.
In unele cazuri, aceste lucruuri pot fi probate , in altele, acestea raman simple speculatii.
Va invit sa speculam putin 😛
Lui Galileo Galilei , astronom italian, fizician si matematician italian , i se atribuie inventarea telescopului
Se pare ca la inceputul secolului XVII, exista un om care privea cu fascinatie si cu insistenta stelele, mai ceva ca italianul Galilei.Era un olandez si chema Hans Lippershey. In 1608, operand cu doua lentile si un tub gol, acesta a inventat primul telescop din lume si a incercat sa-l breveteze,dar din motive necunoscute nu a reusit sa faca acest lucru.
Un an mai tarziu, Galileo a aflat despre lucrarea maestrului olandez si, folosind schitele acestuia, a proiectat propriul telescop, care oferea o marire usor mai mare decat aparatul lui Lippershey.
Astazi numele lui Galileo Galilei este arhicunoscut, pe cand cel al lui Lippershey, este complet pierduut in negura timpului.
Sir Alexander Fleming este cunoscut ca fiind inventatorul primului antibiotic – penicilina.
Exista si o legenda in acest sens.
Se spune ca tatal lui Alexander Fleming ar fi salvat un baiat de la inec si in semn de recunostinta, tatal copilului salvat i-ar fi platit lui Fleming studiile.Dupa terminarea institutului de medicina, Fleming a descoperit penicilina si l-a vindecat de pneumonie pe Winston Churchill,pentru ca mai tarziu sa descopere ca Churchill fusese baiatul salvat Fleming-tatal.
Este doar o poveste frumoasa dar telenovelistica.
In 1000 de ani inainte de Fleming triburile din Africa foloseau mucegaiul ca antidot pentru diverse afectiuni.
In 1897, Ernest Duchesne a testat mucegaiul pentru tratamentul febrei tifoide pe cobai.Cand a relatat experimentul sau marilor comunitatii medicale, nimeni nu l-a bagat in seama, din cauza faptului ca era deosebit de tanar si pentru ca avea o pasiunr ciudata (pentru acele timpuri) pentru cobai. Ca atare, tanarul medic nu a primit nici brevetul, fiind apoi inrolat in armata si abandonand cautarea penicilinei. Duchesne a murit in 1912 de o boala care ar fi putut fi vindecata cu antibiotice.
Cand Fleming a inventat penicilina, el nu a banuit potentialul curativ pe care aceasta o avea. Proprietatile antimicrobiene au mai fost studiate de catre alti specialisti.
Dar acestea sunt doar simple speculatii sau sa le numim coincidente ?
“…Leonardo Da Vinci, despre care se spune ca si-ar fi insusit ideile si notitele unui calugar franciscan…”
Nu ma consider suficient de versat nici in literatura, nici in istorie incat sa-mi permit sa comentez asertiunea despre Shakespeare, dar referitor la DaVinci TARE ma indoiesc de faptul ca ar fi plagiat un ilustru necunoscut in privinta nascocirilor sale in legatura cu zborul, si ma bazez pe o metoda de estimare proiectata in doua directii:
– oare DaVinci n-o fi facut destule ALTE inventii tehnice… miraculoase (in alte domenii) incat sa poata fi “suspectat” de a mai fi facut SI in acest domeniu? (Inventiile deja facute denota pe de o parte posedarea de cunostinte solide (in domeniul tehnic) pe care sa se bazeze, si pe de alta parte existenta unui spirit scotocitor-visator, cu o imaginatie debordanta (conditie sine-qua-non pt inventii “in serie”)?
– mai sunt cunoscute si ALTE nascociri ale calugarului despre care se presupune a fi adevaratul nascocitor (sau macar studii si schite de ale sale), SAU se presupune ca la el aceste singure nascociri au aparut gata-perfecte “ab initio”, ca Venus din spuma marii, dintr-un “teren” mental despre care nu exista nici un fel de dovezi ca ar fi fost pregatit?
“Sir Alexander Fleming este cunoscut ca fiind inventatorul primului antibiotic – penicilina.”
Este cunoscut ca fiind DESCOPERITORUL penicilinei, nu inventatorul ei: fiind un produs natural, aceasta n-a fost inventata, ci doar selectionata si rafinata.
Si anume despre penicilina nu stiu, n-am aflat, dar antibioticele erau folosite inca de acu vreo DOUA mii de ani, de pe vremea romanilor (care – din cate stiu eu – cunosteau si foloseau mucegaiul streptomices, din care in perioada moderna a fost extrasa si rafinata streptomicina) – si tot ei aveau si “truse de operatie”uluitor de moderne – incat la nevoie un chirurg actual ar putea opera folosind (fara nici o pregatire si/sau explicatie prealabila) o trusa chirurgicala de-a lor, putand sa recunoasca fiecare “piesa de echipament” (chiar daca trusele lor nu cuprindeau TOATE instrumentele dintr-o trusa moderna).
Cercetatorii britanici sunt cei care pun la indoiala invemtiile lui Leonardo.
Se spune ca armele pe care le-ar fi construit ar fi fost ideea unui calugar iezuit cu care Da Vinci a locuit in vremea cand isi facea ucenicia si care l-a invatat tainele matematicii.Acest iezuit l-ar fi rugat pe Leonardo sa ii faca desenele la schitele sale si astfel acesta s-ar fi “inspirat” din schitele respectivului.
In ceea ce priveste aparatul de zbor , se spune ca primul care a construit si probat un planor ar fi fost un calugar franciscan din Marea Britanie, care dupa ce si-a incercat prototipul, a trebuit sa stea imobilizat la pat deoarece la aterizaere si-a rupt ambele picioare.
Cat de adevarate sunt aceste speculatii nu stiu sa iti spun. Parerea mea este ca englezii au pornit o mica campanie anti-Leonardo deoarece prea este primul peste tot. Cel putin cu impesia asta am ramas eu.
Adauga-l pe lista si pe Pasteur 🙂
Informatii mai multe in cartea lui Louis de Brouwer intitulata “Vaccinarea – Eroarea Medicala a Secolului”.