In istorie exista o serie de personalitati, inventatori sau scriitori, carora in timp li s-au gasit unele unele “fisuri”, ba ca ar fi plagiat opera altcuiva, ba ca ar fi subtilizat notitele cu inventii ale rivalilor.

Exemple cunoscute in acest sens sunt: cele legate de William Shakespeare si contele Earl of Oxford, care ar fi fost adevaratul autor al operelor shakespeariene si aceea legata de Leonardo Da Vinci, despre care se spune ca si-ar fi insusit ideile si notitele unui calugar franciscan in inventiile sale ce priveau primele incercari de zbor.

In unele cazuri, aceste lucruuri pot fi probate , in altele, acestea raman simple speculatii.

Va invit sa speculam putin 😛

Lui Galileo Galilei , astronom italian, fizician si matematician italian , i se atribuie inventarea telescopului

Se pare ca la inceputul secolului XVII, exista un om care privea cu fascinatie si cu insistenta stelele, mai ceva ca italianul Galilei.Era un olandez si chema Hans Lippershey. In 1608, operand cu doua lentile si un tub gol, acesta a inventat primul telescop din lume si a incercat sa-l breveteze,dar din motive necunoscute nu a reusit sa faca acest lucru.

Un an mai tarziu, Galileo a aflat despre lucrarea maestrului olandez si, folosind schitele acestuia, a proiectat propriul telescop, care oferea o marire usor mai mare decat aparatul lui Lippershey.

Astazi numele lui Galileo Galilei este arhicunoscut, pe cand cel al lui Lippershey, este complet pierduut in negura timpului.

Sir Alexander Fleming este cunoscut ca fiind inventatorul primului antibiotic – penicilina.

Exista si o legenda in acest sens.

Se spune ca tatal lui Alexander Fleming ar fi salvat un baiat de la inec si in semn de recunostinta, tatal copilului salvat i-ar fi platit lui Fleming studiile.Dupa terminarea institutului de medicina, Fleming a descoperit penicilina si l-a vindecat de pneumonie pe Winston Churchill,pentru ca mai tarziu sa descopere ca Churchill fusese baiatul salvat Fleming-tatal.

Este doar o poveste frumoasa dar telenovelistica.

In 1000 de ani inainte de Fleming triburile din Africa foloseau mucegaiul ca antidot pentru diverse afectiuni.

In 1897, Ernest Duchesne a testat mucegaiul pentru tratamentul febrei tifoide pe cobai.Cand a relatat experimentul sau marilor comunitatii medicale, nimeni nu l-a bagat in seama, din cauza faptului ca era deosebit de tanar si pentru ca avea o pasiunr ciudata (pentru acele timpuri) pentru cobai. Ca atare, tanarul medic nu a primit nici brevetul, fiind apoi inrolat in armata si abandonand cautarea penicilinei. Duchesne a murit in 1912 de o boala care ar fi putut fi vindecata cu antibiotice.

Cand Fleming a inventat penicilina, el nu a banuit potentialul curativ pe care aceasta o avea. Proprietatile antimicrobiene au mai fost studiate de catre alti specialisti.

Dar acestea sunt doar simple speculatii sau sa le numim coincidente ?