Allure of the Seas Va propun un exercitiu de imaginatie.

Sa spunem ca sunt foarte bogat sau ca am castigat premiul cel mare la Loto si doresc sa imi iau prietenii, virtuali si nonvirtuali, intr-o croaziera pe unul din cele mai splendide vapoare ale lumii…………mai ceva ca Titanicul 😛

Va propun sa ne imbarcam pe Allure of the Seas – gigantul Caraibelor.

Allure of the Seas

Fiind cel care va propune calatoria , dati-mi voie sa fiu o gazda perfecta si sa va prezinta vasul ce va va fi casa in urmatoarele trei luni de vacanta pe mare.

Royal Caribbean a comandat in 2006 doua noi vase de croaziera, intentionand ca acestea sa detina impreuna titlul de “Cel mai mare vas de pasageri”. Oasis of the Seas, vasul-geaman al Allure of the Seas, a fost terminat in 2009, cu un an mai devreme decat cel de-al doilea. Cand a fost finalizata constructia vasului Allure of the Seas, s-a descoperit la masuratorile oficiale ca aceasta nava este cu 5 centimetri mai lunga decat Oasis of the Seas, desi cele doua ar fi trebuit sa fie identice.

allure-oasis

Masurand 360 de metri in lungime, 64 de metri in latime si cu o punte situata la 65 de metri deasupra apei, Allure of the Seas este un adevarat gigant.
Gigantul Allure of the Seas poate transporta 5.400 de pasageri, numaratoare ce nu include tot personalul necesar pentru a satisface nevoile si dorintele turistilor. 2.384 de persoane din 80 de tari (printre care si Romania) lucreaza pentru confortul pasagerilor. Spre comparatie, celebrul Titanic putea gazdui doar 3.547 de persoane, incluzand echipajul

La bordul vasului se utilizeaza in fiecare zi peste 2.100 de tone de apa potabila, iar suprafata totala acoperita de instalatiile de aer conditionat se ridica la aproximativ 150.000 de metri patrati. Nava a fost construita din 500.000 de elemente, fiind nevoie de 600.000 de litri de vopsea pentru a-i da aspectul final. La bord exista 241 de km de tevi si 5.310 km de cabluri electrice.

camera

sus

Oaspetii pot folosi 24 de lifturi pentru a ajunge pe una din cele 16 punti, de-a lungul carora se gasesc 26 de restaurante, alaturi de 17 baruri si cafenele. Unul dintre lifturi este in acelasi timp un bar: intitulat Rising Tide Bar, acesta face legatura intre Royal Promenade si Central Park (parcul central), fiind primul bar ce urca si coboara din istoria vaselor de croaziera.

Vasul este conceput ingenios, permitand ca fiecare club, bar sau restaurant sa ofere o atmosfera de intimitate, chiar daca la bordul sau se afla 5.400 de pasageri. Fiecare local are o limita maxima de 128 de persoane, iar varietatea acestora, de la wine bar-uri la restaurante de tip japonez, permite oricui sa gaseasca unul pe gustul sau.

rising-tide

dineu

Allure of the Seas este impartit in 7 «cartiere», iar pentru a vedea nava in intregime e nevoie de o zi intreaga. Turistii nu se vor plictisi plimbandu-se de-a lungul vasului, peste 7.000 de opere de arta fiind expuse in fiecare ungher al navei, valoarea totala a colectiei ridicandu-se la cateva milioane de dolari.
Cei ce doresc sa ramana conectati la ceea ce se petrece pe uscat o pot face gratie spoturilor Wi-Fi disponibile de-a lungul vasului. De asemenea, cei ce doresc sa tina legatura cu persoanele aflate acasa o pot face de pe propriul telefon mobil, la tarife de roaming.


Premiere istorice pe Allure of the Seas

Pentru prima data in istoria unui vas de croaziera, celebrul lant de cafenele Starbucks a deschis o filiala la bordul navei Allure of the Seas.

De asemenea, cumparatorii pasionati de hainele marca Guess vor putea face cumparaturi in primul magazin al acestui brand ce este amplasat pe o nava.

starbucks

guess

Este primul vas ce gazduieste un carusel intr-un parc de distractii, iar pentru cei mai curajosi exista un bar construit in intregime din gheata. Cei care doresc sa scape de soare si caldura in acest local vor fi nevoiti sa se imbrace gros: temperatura nu este niciodata mai ridicata de -8 grade Celsius!
Daca vreti sa faceti miscare, aveti la dispozitie doua ziduri pentru catarari, o tiroliana, terenuri de baschet si volei, un teren de golf de 9 gauri pentru cei ce prefera activitatea fizica mai putin intensa.

Pasionatii de jogging isi pot practica fara probleme sportul preferat pe vas, avand la dispozitie o pista de alergare ce masoara 700 de metri.
De asemenea, sala de fitness ofera toate conditiile necesare pentru a te mentine in forma in timpul vacantei.

Daca tot ce doriti este o plimbare relaxanta, aveti la dispozitie parcul central, ce gazduieste 12.175 de plante si de copaci din intreaga lume.

Acesta masoara 100 de metri in lungime si 19 metri in latime si include zone destinate celor ce doresc sa se relaxeze citind o carte, o masa de sah supradimensionata, dar si o gradina in care sunt expuse sculpturi ale artistilor din intreaga lume.

Pentru cei curiosi, un specialist in horticultura poate oferi explicatii despre flora regasita in parc.

zid-catarat

fitness

central-park

Pe langa cele 4 piscine dedicate inotului, mai exista 2 piscine speciale, denumite SurfRider, in care pasionatii pot practica surfingul gratie masinilor de generat valuri artificiale.

In total, pe vas se gasesc 11 piscine (atat cu apa dulce, cat si cu apa sarata) si 10 jacuzzi-uri, acestea din urma oferind o priveliste uimitoare spre ocean.

Aqua Theater este principalul amfiteatru unde au spectacole de acrobatii acvatice, concerte si chiar cursuri de scufundari.

Scena acestui amfiteatru poate fi ridicata pentru concerte si coborata, oferind acces la piscina de 5.4 metri adancime pentru demonstratiile acvatice si acrobatiile ce au loc in timpul spectacolului Oceanaria.

Pasagerii aflati la bordul Allure of the Seas mai pot urmari Chicago, celebrul musical ce a facut furori pe Broadway. Pentru pasionatii de comedie exista la bord un club dedicat, in care are loc un spectacol de tip stand-up, iar cei ce gusta muzica jazz au parte de un club in care artisti ai genului canta live.

Copiii au parte de multe zone de distractie, printre care un parc acvatic, iar personajele din animatiile Dreamworks, printre care Shrek, Fiona, Kung Fu Panda sau pinguinii din Madagascar, se plimba pe vas, organizeaza parade si momente speciale, fiind extrem de prietenoase cu cei ce doresc sa faca o poza.

Toate aceste activitati sunt utile si daca nu aveti copii; CEO-ul Royal Caribbean explica: “Am introdus multe optiuni distractive pentru copii ca sa facem mai placuta experienta pe vas a celor ce nu sunt parinti. Cu cat distram copiii mai bine, cu atat e mai probabil ca acestia sa stea in zona ce le-a fost alocata, fara a deranja experienta altor persoane”.

central-park2

central-park-noaptea

surfing-2

Orase istorice si insule private, accesibile doar cu vasul de croaziera

Compania Royal Caribbean a decis sa le ofere celor 5.400 de pasageri o experienta unica, dar totodata sigura in Jamaica. Aceasta tara se confrunta cu una dintre cele mai ridicate rate ale criminalitatii din intreaga lume, iar operatorul de turism nu a dorit sa puna in pericol siguranta pasagerilor. Acesta este motivul pentru care compania a decis sa investeasca peste 200 de milioane de dolari in orasul Falmouth.

O asezare istorica, fondata in 1769, Falmouth a fost ani buni un centru al comertului cu zahar. Localnicii se mandresc si azi cu faptul ca orasul lor a avut retea de alimentare cu apa curenta inaintea New York-ului! Orasul Falmouth gazduieste astazi aproximativ 10.000 de locuitori. Acest micut oras jamaican i-a dat lumii pe Usain Bolt si pe Ben Johnson, doi dintre cei mai buni alergatori ai planetei, premiati in repetate randuri la Olimpiade. Pentru ca portul istoric al orasului nu putea gestiona nave de dimensiunile Allure of the Seas, Royal Caribbean a construit un port ultramodern. Inginerii au fost nevoiti sa construiasca o insula artificiala, pentru a nu distruge cladirile istorice aflate pe tarm.

pod

falmouth

jamaica

Compania a investit in renovarea unor case din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, dar si in amenajarea unor restaurante tematice, a unor galerii comerciale de lux (cea mai mare fiind construita in 1894) si a unor zone de concerte.
Bisericile construite in 1795 si 1844 constituie importante puncte de atractie pentru turisti. Pentru a recrea atmosfera vremii in care portul era un oras bogat gratie vanzarii de rom si zahar, strazile istorice sunt populate de localnici imbracati in costume de epoca.

Desi unii critici sustin ca astfel de porturi modernizate si facute sigure pentru turisti nu reflecta caracterul local, reprezentantii companiei argumenteaza ca istoria orasului este respectata si prezentata in mod autentic, in acelasi timp permitandu-le turistilor sa se relaxeze si sa se bucure de experienta locala fara a se teme de posibilele intamplari negative.
Moda oraselor private ce sunt construite sau renovate de liniile de croaziera a inceput in 1977, cand Norwegian Cruise Line a achizitionat Great Stirrup Cay, o micuta insula componenta a insulelor Bahamas, transformand-o intr-o insula privata accesibila exclusiv pasagerilor sai. Royal Caribbean detine si astfel de zone private in Bahamas si Haiti, dar prin investitiile facute in Falmouth a reusit sa readuca la viata un oras istoric, cu puncte de interes turistic autentic.

allure-sus-tot

spate

In speranta ca va placut vasul si conditiile pe care le ofera , va invit sa ne imbarcam….

De acord? Acceptati vacanta oferita de mine? 😛