Dupa dezamagirea produsa de modul in care sunt tratati marii nostrii ganditori, m-am gandit ca mi-ar prinde bine sa viziitez un loc cu rezonanta istorica, astfel, m-am oprit la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus.
Ajungand in Sambata de Sus , am mai mers 10 km pana la Manastirea Brancoveanu.
Manastirea este inconjurata de padure, fiind situata la poalele Muntilor Fagaras a fost ctitorita de voievodul Constanntin Brancoveanu, pe mosia bunicului sau Preda Brancoveanu, in anul 1701.
Domnitorul Constantin Brancoveanu aduce calugari din Tara Romaneasca, infiinteaza o scoala de gramatici, un atelier de pictura, reunind toate acestea intr-o singura manastire ortodoxa dupa tipul celor cu viata de
obste, unde calugarii traiesc si muncesc rugandu-se impreuna.
Dupa multe incercari de a distruge manastirea si spiritul acesteia, pentru a impune in cadrul ei, religia catolica , unita cu Roma, in anul 1785, a fost distrusa cu tunurile si adusa in stare de ruine.
Dupa 140 de ani au inceput primele restaurari facute de Mitropolitul Nicolae Balan care construieste si noua clopotnita apoi intre ani 1984- 1989, sub conducerea actualului Mitropolit al Ardealului Antonie Plamadeala are loc reconstructia care pastreaza cu strictete stilul brancovenesc si care adauga intregului ansamblu inca un corp de cladire care va adaposti un Mare Centru Ecumenic numit “Academia de la Sambata de Sus”, care va adaposti diverse congrese si intalniri, facand din manastire un un centru al spiritualitatii ortodoxe.
In cadul Manastirii Brancoveanu se afla un foarte frumos muzeu de icoane pe sticla
si lemn, obiecte de cult, carti si vesminte liturgice.
Este deosebit de frumoasa manastirea iar locul in sine este deosebit dar in mod ciudat nu a avut acelas impact asupra mea, cum l-a avut simplitatea si modestia Schitului de la Paltinis.
Manastirea am privit-o cu detasarea turistului, nu avea in ea nimic care sa ma copleseasca , sa impresioneze , poate doar stilul arhitectural.
Era prea bine pusa la punct.
Era frumoasa din toate punctele de vedere dar ii lipsea ceva esential, senzatia si sentimentul ca acolo te intalnesti cu divinitatea.Ii lipsea simplitatea si umilinta , era oarecum trufasa, ceva de acolo m-a facut sa ma simt doar simplu vizitator si nu un credincios.
Nu se simte nici incarcatura istorica a locului, intr-atat a fost de pus la punct. Adevarata manastire , a lui Brancoveanu , se afla in mijlocul ansamblului arhitectural dar este astfel restaurata incat abia se deosebeste de restul , neiesind cu nimic in evidenta.Parca si-a pierdut incarcatura aceea de istorie veche.
Poate ma asteptam sa vad mai multe despre Brancoveanu si mai putine despre mitropolitii zugraviti pe peretii manastirii….
Simteam ca exista o mare nedreptate intre cati bani se aloca Bisericii si cati bani se aloca unor valori ale culturii romanesti , suntem totusi un stat laic si ar trebui sa ne promovam personalitatiile indiferent daca aceastea au fost sau nu creincioase in timpul vietii.
Nu stiu cati preoti au adus un beneficiu la fel de mare Romaniei, cum au facut-o Cioran sau Noica.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar uneori Biserica are mai multa influenta politica si economica decat ar trebui , e implicata in toate, de la fotbal si politica pana in invatamant si cultura.
Noi romanii avem darul de a exagera si aici dau exemplul slujbelor de Pasti, cand vezi toti poiticienii etalandu-si “credinta”, la fel si afaceristii si interlopii.
Doar adevarata intelectualitate isi alege biserici unde nu ecxista care de televiziune sau ziaristi….
Nu cred ca ar trebui sa ne lasam ghidati de Biserica si de reprezentatntii acesteia, cat ar trebui sa ne lasam ghidati de Credinta, iar Credinta se afla in NOI..
Pana la urmatoarea postare va urez “Toate cele bune!”.
Te felicit inca odata pentru minunatele fotografii. Foarte frumos articol, se pare ca ai avut o vacanta foarte frumoasa. 🙂
.-= AlexJoey´s last blog ..Leapsa cu bloggul =-.
Multumesc , de data aceasta am setat aparatul sa faca pozele wide, e o setare mai curioasa, dar avand monitorul wide se incadreaza mai bine pe ecran