In trecut, limbile straine se invatau la scoala, in timpul orelor, iar insusirea lor depindea de vocatia profesorului si de cheful acestuia de a preda.
Din pacate nu existau emisiuni in limbi straine la televizor, iar cartile sau revistele in engleza, franceza sau germane circulau pe sub mana. La scoala se petrece un lucru essential, cu care trebuie sa fim de acord: daca profesorul nu castiga respectul si simpatia elevului, acesta nu invata.
Acum exista multe alterntive inteligente pentru insusirea limbilor straine, una dintre ele fiind curs de limba germana.
Sa presupunem ca profesorul de engleza de la scoala este mereu nervos si isi umileste elevii care pronunta gresit. Sa prsupunem ca nu este liniste in timpul orei de engleza, iar cei care vor sa invete nu aud bine.
Parintii pot corecta aceste greseli prin inscrierea copiilor la cursuri de engleza. Sa fiti siguri ca furnizorii acestor servicii angajeaza profesori empatici, cu multa experienta, iar grupele nu sunt numeroase ca o sala de clasa.
In prezent, in invatamantul de stat exista clase cu 30 de elevi. Ralizati cat de greu ii este profesorului sa se ocupe de fiecare elev in parte?
Pentru ca scolile care au in programa curs de limba spaniola sunt putine, asta nu inseamna ca trebuie sa va privati copii de studierea acestei limbi straine, mai ales ca este printre cele mai vorbite de pe glob. Este pacat sa nu profitati de oferta celor care organizeaza cursuri de limbi straine cu toata responsabilitatea, ocupandu-se de:
-asigurarea celor mai buni profesori
-punerea la dispozitie a unor sali curate, luminoase, incalzite si dotate cu tot ceea ce este necesar
-alegerea celor mai bune materiale media si suporturi de curs
-crearea de situatii de cominucare concreta intre cursanti.
Fiindca se spune ca Portugalia cu insulele si satele sale pitoresti, dar si cu orasele moderne si castele si palate grandioase este una dintre cele mai frumoase tari de pe glob, dupa tara noastra, sa ne inscriem la curs portugheza pentru a le vorbi localnicilor pe limba lor la Algarve.
Este minunat ca atat noi, adultii, ne putem completa sau perfectiona cunostintele de limbi straine, dar ne putem da si copiii la aceste activitati ajutandu-i sa fie poliglotii de maine!