Cu cateva saptamani in urma am primit un mail ce cuprindea un pps ce spunea povestea unei maiestuoase pasari : vulturul din Anzi.Citind povestea mi-am dat seama ca datele imi sunt familiare.
Vulturul din Anzi
Cautand in sertarele memoriei mele am gasit repede raspunsul.Aceasta poveste mi-a fost spusa de Opa intr-un moment de cumpana pentru mine.Eram foarte bolnav si pentru a imbarbata si pentru a-mi stmula ambitia si dorinta de viata imi spunea divere povesti, reale sau inventate, doar pentru a reusi sa atinga aceea coarda a personalitatii mele care sa ma faca sa nu renunt la lupta pentru viata mea….

Aceasta a fost una care si-a atins tinta.Dupa aceasta poveste am inceput sa imi revin , vedeam viata altfel si prindeam puteri vazand cu ochiii pana cand m-am reuperat total.

Am sa va spun in cateva cuvinte povestea acestei pasari.

Se spune ca vulturul din Anzi este cea longeviva pasare ajungand pana la varsta de 70-80 de ani desi traieste in cele vitrege conditii pe care varfurile Anzilor le ofera.

Cu toate acestea ei poseda o enzima protectoare emisa la baza fulgilor; astfel corpul vulturului este protejat impotriva calamitatilor in care isi duce viata.

Ajutat de aceasta enzima vulturul traieste fara probleme pana la 40 de ani cand este pus in fata unei decizii dure.

Trebuie sa aleaga intre viata si moarte.

La 40 de ani penele sale sunt mai grele, ghearele lor nu mai pot prinde prada, ciocul le creste nemaiputand sa se vaneze.Enzima inceteaza sa mai fie emisa, lipsind astfel vulturul de protectie.

In clipa aceasta treuie sa aleaga moartea (varianta simpla) sau sa treaca printr-un dureros proces de transformare timp de 150 de zile….

Pentru a ramane in viata vulturul nostru trebuie sa gaseasca unul din cele ai inalte piscuri unde in crapatura stancii sa isi incropeasca un adapost.Singur…

Acolo va incepe sa loveasca cu ciocul incovoiat stanca pana cand acesta se va rupe.Dupa ce isi rupe ciocul, el asteapta sa ii creasc unul nou apoi ajutat de ciocul nou isi smulge unghiile. Dupa ce noile unghii apar, incepe sa-si smulga penele imbatranite pana la ultima. Incet, incet ii vor aparea pene noi, tinere, alimentate din belsug la baza cu pretioasa enzima protectoare.

După cinci luni in care trece prin chinuri groaznice, vulturul isi reia faimosul zbor pentru care a fost creeat si pentru care, de fapt, traieste … inca 30-40 de ani.

Morala poate fi interpretata in functie de experientele fiecaruia dintre noi.Uneori pentru a reusi trebuie sa ne reinventam, pentru a ne redobandi sanatatea trebuie sa parcurgem procese dureroase de recuperare, pentru a creea ceva durabil facem sacrificii.

Nu de putine ori suntem tentati sa cedam dar ceva in noi ne spune : “Ridica-te si continua!” Probabil vulturul din noi.

Atunci cand am auzit prima oara aceasta poveste , Opa mi-a sugerat sa ma gandesc mereu la chinurile vulturului inainte de a ceda…Nu am cedat, si mi s-a confirmat (daca ma era cazul) ca Opa avusese dreptate.

Cu bune , cu rele viata merita (si trebuie) traita!

Vulturul din Anzi

Vulturul din Anzi