Soccer BallAcum o saptamana am fost invitat de un prieten sa vizonam impreuna meciul de fotbal Ajax Amesterdam – Steaua.

Desi nu mai sunt un fan al fotbalului, nu am putut sa imi refuz prietenul care este un infocat admirator al sportului rege.Cunoaste jucatori, merge la meciuri , in tara si peste hotare, pentru a le vedea live. Traieste pentru fotbal.

Ajuns in fata usii apartamentului, am sunat. Am stat, am asteptat…nimic.Cand am dat sa plec, l-am vazut urcand cate doua trepte deodata.

– Ce faci omule??Unde ai fost?
– Sa pariez….la pariuri sportive, zambi el incurcat.
– Sa pariezi ce?
– Meciul.
– Si ce ai pariat?
– Ca vor pierde.

Am intrat in apartament. Pe masuta din sufragerie, zacea un teanc de ziare sportive cu paragrafe intregi subliniate cu markere de diverse culori.Alaturi era un caiet cu notite si un laptop deschis.

– Si de unde iti iei ponturile pentru pariurile sportive pe care le faci?

– Citesc presa scrisa si cea din online, ma informez cu lucrurile care mi se par importante; ce jucatori vori fi aliniati pe teren , jucatorii in forma , cei care au avut accidentari, declaratiile antrenorilor, arbitri, si nu in ultiimul rand locul unde se desfasoara meciul.

-Si din declaratiile antrenorilor iti poti da seama de starea echipei?

-Da, iti dau un exemplu: Reghecampf a declarat ca nu garanteaza calificarea cu Ajax deoarece are doi jucatori accidentati ,dar ca va face tot ce va depinde de el ca sa reuseasca…Ceea ce inseamna ca nu este sigur pe el.La antrenorii romani, de regula, daca declara: “Vom invinge , ii vom snopii in bataie pe aia, vom marca cel putin trei goluri” , inseamna ca vor face un meci egal.

– Tu ai fi bun sa faci predictii pentru pariuri sportive….

– Eh, nici chiar asa , mai gresesc si eu…Nu ai de unde sa stii ce se intampla pe teren , relatiile dintre jucatori, inspiratia de moment, doar stii, ca si tatal tau a jucat fotbal…

– Da, dar pe vemea aceea fotbalul era inca pur, nu devenise o afacere…

– Este adevarat, era mai predictibil decat acum, mai frumos.Se juca pentru spectocol, in timp ce acum a devenit pragmatic. Putini mai jaca un fotbal-spectacol.

– Cum ai ajuns sa pariezi?

– Pentu mine pariurile sunt un hobby, imi place sa stiu totul despre fenomenul fotbalistic.Uneori ma pun in pielea antrenorilor si ma gandesc ce as face eu in locul lor….Imi folosesc flerul, pun informtiile cap la cap , calculez la rece probabilitatile luand in calcul toti factorii. Ma mai insel , dar de cele mai multe ori imi iese….

– Da, ca acum, spusei eu vazund al doilea gol intrat in poarta Stelei.

Mi-am lasat prietenul trist.Preferase sa nu aiba dreptate, sa nu castige la pariuri, si echipa favorita sa fi castigat.Nimic nu e mai rau decat un suporter dezamagit….

Astazi m-a sunat sa imi spuna ce schimbari ar face el la echipa, pe cine ar trimite pe teren in prima repriza , cand ar face schimbarile. Vorbea inflacarat, bucuros ca il asculta cineva, desi nu prea pricepeam ce imi comunica il aprobam doar ca sa ii fac placere.

Sa mai amintesc ca are biletul cumparat pentru meciul retur ce se va desfasura pe Arena Nationala?

Olympiastadion Berlin

Olympiastadion Berlin