Daca se intampla sa fi pus vreodata un razor de cartofi si nu ai avut succes pana la capat, asta se datoreaza lipsei de experienta sau esecul a venit din cauza solului lipsit de nutrienti. Cartoful este cultivat pe soluri diferite, cu grad diferit de retinere al apei, incepand de la solurile nisipoase si inclusiv pana la cele argiloase. Pentru cultivarea cartofului solul ideal este cel bine structurat, cu drenaj corespunzator al apei, care permite aerisirea corespunzatoare a radacinii, respectiv dezvoltarea tuberculilor fara boli ale radacinii.
Cartoful prefera solurile cu valoarea pH-ului de 5,5-7,0, cu continut redus de sare. Dar de fapt cartoful este cultivat pe soluri cu pH-ul intre 4,5 si 8,5, acest fapt avand un efect direct asupra disponibilitatii anumitor nutrienti. Acolo unde exista posibilitatea se vor echilibra valorile extreme ale pH-ului solului. In cazul unei valori mici a pH-ului, cartoful poate suferi de intoxicatie cu aluminiu si alti ioni de metale grele, si poate fi limitata absorbtia de fosfor si microelemente. La valori de peste 7,5 pH, asimilarea nutrientilor,  in special a fosforului si a microelementelor, poate fi ingreunata in pofida faptului ca cantitatea totala in sol a acestor elemente este ridicata. Tratamentul cu var poate imbunatati valorile nedorite de pH scazut, dar varul trebuie aplicat cu cel putin 6 luni inainte de insamantarea cartofului. Cartoful este mai expus infestarii cu raia comuna in solurile cu pH ridicat.
Astea fiind spuse, Magaiznul Mesplant.ro poate sa rezolve aceste probleme oferind vasta lor gama de produse detinate culturilor de plante. In categoria Mesplant de ingrasaminte, clientii vor gasi mai multe tipuri de produse, precum:
-Ingrasaminte organice;
-Ingrasaminte solide;
-Ingrasaminte lichide;
-Produse bio;
-Simulatori de crestere;
-Agronutrienti;
-Amendamente de sol.
Biocat G este un bun exemplu de ingrasamant organic, ce poate fi achizitionat direct de la Mesplant. Biocat G este un ingrasamant granulat cu continut ridicat de materie organica, acizi humici si fulvici. Compozitia sa este ideala pentru ca acesta sa fie utilizat ca ingrasamant starter. Este 100% compatibil si poate fi amestecat cu alte ingrasaminte.
Fertilizarea de baza a solului se executa toamna, inainte de inceperea culturii. In aceasta perioada se aplica tratamente cu ingrasaminte organice si minerale, pe care solul le absoarbe in mod natural, treptat, pe o perioada destul de extinsa.
Fertilizarea de baza poate fi facuta si primavara, simultan cu lucrari precum grapatul sau cultivatul, insa solutiile folosite in acest anotimp pentru asigurarea substantelor nutritive in sol sunt mai usor solubile decat cele recomandate pentru toamna. De altfel, primavara se poate face fertilizare de baza doar pentru legumele mai tarzii, nu si pentru cele timpurii.


Dintre beneficiile aplicarii ingrasamintelor organice amintim:
Mentinerea fertilitatii solului: Materia organica inmagazineaza macro si microelemente care sunt eliberate treptat in sol, sub influenta microorganismelor si a factorilor de mediu. Pe langa aportul de nutrienti prin aplicarea de ingrasaminte organice se imbunatateste structura solului, aerarea, capacitatea de retinere si infiltrare a apei in sol.
Productie locala: fie in ferma proprie sau la ferme locale. Prin urmare, costul cu acestea este mult redus fata de cele chimice.
Reduce eroziunea solului: prin prezenta unei cantitati mai mari de materie organica in sol, in special la solurile nisipoase se reduce eroziunea cauzata de vant.
Permite reducerea dozelor de azot mineral: cu 20 – 50%, fara ca sporul de productie sa scada daca se administreaza impreuna cu ingrasaminte minerale, in special cu cele fosfatice.
Mediu sigur: ingrasamintele organice sunt usor biodegradabile si nu provoaca o poluare a mediului.
Alimente non-toxice: Utilizarea acestor ingrasaminte creaza premisele ca produsele alimentare obtinute vor avea un continut redus de substante chimice nocive.
Ingrasamintele organice prezinta mai multe avantaje fata de cele chimice, dar, de asemenea, in anumite situatii pot prezenta anumite dezavantaje. Dintre acestea amintim:
-disponibilitatea limitata a nutrientilor: plantele care au nevoie urgenta de nutrienti ar putea fi afectate de timpul mai indelungat de eliberare a nutrientilor, acesta fiind influentat de temperaturile ambientale si de prezenta microorganismelor in sol;
-pot prezenta potential de infestare a culturilor: ingrasamintele organice, in special gunoiul de grajd, pot contine seminte de buruieni care nu au fost distruse daca gunoiul nu a fost pregatit anterior prin fermentare. Aceste seminte pot infesta ulterior terenul pe care s-au aplicat ingrasamintele.
-volumul de munca mai mare: pentru aceeasi cantitate de nutrienti volumul de munca poate fi de cateva ori mai mare la folosirea ingrasamintelor organice fata de cele chimice.
-cererea in crestere fata de aprovizionare: odata cu cresterea cererii pentru ingrasamintele organice satisfacerea cererii incepe sa fie o problema resursele fiind limitate.
In ceea ce priveste fertilizarea de primavara, este esentiala o sincronizare perfecta, deoarece aplicarea timpurie a ingrasamintelor iti poate compromite intreaga cultura. Plantele incep sa creasca in mod natural dupa terminarea ciclului de vegetatie din timpul iernii, datorita rezervelor conservate de carbohidrati. In plus, daca ai fertilizat deja solul in toamna precedenta, ingrasamintele cu eliberare lenta specifice lucrarilor de toamna isi vor face in continuare treaba si in aceasta perioada.
Conform specialistilor in agronomie, fertilizarea de primavara este mai eficienta daca se face cat mai tarziu, la finalul lunii mai, chiar inainte de debutul temperaturilor foarte ridicate, tocmai pentru ca le asigura plantelor substantele nutritive necesare in timpul verii, cand ritmul lor de crestere incetineste.
O cantitate mica de nitrogen cu eliberare lenta le va permite plantelor sa isi refaca rezervele de carbohidrati si sa-si recapete astfel energia pentru a face fata stresului la care sunt supuse in timpul verii. Mesplant iti aduce solutiile mai aproape pentru o gradina de vis!