O cutie de sigurante este un tip de panou de service electric, care este un fel de tablou de control pentru intregul sistem electric al unei case. In timp ce orice casa construita in jurul anului 1960 sau mai tarziu are un panou de service plin de intrerupatoare, panourile din casele mai vechi foloseau sigurante pentru a oferi protectie la supracurent pentru circuitele casnice.

O cutie de sigurante are o serie de prize filetate in care sigurantele sunt insurubate ca becurile. Fiecare circuit din casa este protejat de o siguranta si fiecare siguranta trebuie sa fie de tipul corect si sa aiba un grad de amperaj adecvat pentru circuitul sau. Folosirea unui tip gresit de siguranta pentru un circuit poate reprezenta un pericol grav de incendiu, deci este important sa identificati siguranta corecta pentru fiecare circuit. Pe site-ul dinamic-electric.ro gasim sigurante fuzibile si socluri la preturi foarte avantajoase!

 

Sigurantele pentru circuite standard (nu circuite pentru aparate de inalta tensiune) se numesc sigurante de priza si au baze insurubabile. Exista doua tipuri diferite de baze si sigurante insurubabile: baza Edison (gasita pe sigurantele de tip T) si baza de respingere (gasita pe sigurantele de tip S).

Baza Edison (tip T) arata ca o baza pentru bec si se potriveste cu prizele standard gasite in vechile cutii de sigurante. Sigurantele de baza de respingere (tip S) vor functiona cu prize de tip Edison numai atunci cand sunt combinate cu o baza de adaptor care se insurubeaza si se blocheaza in priza Edison. Siguranta de tip S se insurubeaza apoi in adaptor.

Bazele de respingere sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de „rezistente la manipulare” si au fost dezvoltate pentru a impiedica proprietarii de case sa foloseasca tipul gresit de siguranta pentru un circuit. Fiecare siguranta de tip S cu un anumit grad de amperaj are un adaptor de baza corespunzator cu o dimensiune specifica a firului, care previne nepotrivirea sigurantelor. De exemplu, impiedica o persoana sa introduca o siguranta de 20 amp intr-un circuit de 15 amp, o greseala potential grava. Aceasta stare se numeste supra-fuzionare si poate duce la siguranta sigurantei de a arde inainte ca cablajul circuitului sa se supraincalzeasca si sa se declanseze.

Un tip S de 15 amperi se potriveste doar cu un adaptor de baza de 15 amperi. In schimb, o siguranta de tip T se poate potrivi in orice priza Edison, indiferent de amperajul circuitului. Daca aveti o cutie de sigurante veche cu prize Edison, trecerea la adaptoare de prize si sigurante de tip S face panoul mult mai sigur.

Sigurantele de tip W sunt un stil mai vechi de siguranta care utilizeaza o baza Edison si sunt aproape invechite astazi. Sunt sigurante de uz general si sunt cu actiune rapida – adica nu au element de siguranta cu intarziere si intrerup rapid circuitul dupa ce amperajul nominal al sigurantei este depasit.

Aceste sigurante sunt concepute pentru a fi utilizate in circuitele de iluminat general si de alimentare care nu contin motoare electrice. Motoarele electrice atrag curent suplimentar la pornire si vor arde o siguranta de tip W daca motorul are o dimensiune semnificativa. Din aceasta cauza, sigurantele cu intarziere sunt utilizate mult mai frecvent decat sigurantele de tip W. Sigurantele SL si TL sunt sigurante cu intarziere medie si sunt acum cele mai utilizate sigurante de priza gasite in sistemele electrice de acasa. Singura diferenta intre sigurantele SL si TL este tipul de baza: siguranta SL are o baza de respingere, iar siguranta TL are o baza Edison.

Sigurantele SL si TL contin un dop de lipire absorbanta de caldura atasat la centrul elementului sigurantei (partea care se arde sau sufla in timpul unei supraincarcari a circuitului). Acest lucru permite sigurantei sa absoarba o supraincarcare temporara a circuitului, cum ar fi cea cauzata de o scurta crestere a cererii de energie la pornirea unui motor. Fara o functie de intarziere, pur si simplu pornirea dispozitivului de eliminare a gunoiului sau a frigiderului ar putea arde o siguranta.

Sigurantele de intarziere pentru sarcini grele sunt utilizate pentru circuite cu sarcini critice sau mari ale motorului sau circuite care deservesc motoare care pornesc si opresc frecvent (cum ar fi un motor al pompei de bazin). Aceste sigurante au o functie de intarziere mai mare decat sigurantele SL sau TL. Cu toate acestea, la fel ca sigurantele SL si TL, singura diferenta dintre sigurantele S si T sunt cele de baza: tipul S are o baza de respingere iar cea tip-T are o baza Edison.

Sigurantele de intarziere pentru sarcini grele contin o legatura de siguranta metalica cu arc atasata la o mufa de lipit. Daca starea circuitului supraincarcat continua prea mult timp, stecherul de lipit se topeste si arcul trage liber siguranta, taind puterea circuitului. Acest lucru permite sigurantei sa absoarba o supraincarcare temporara mai lunga a circuitului decat cu alte sigurante cu intarziere in timp.

Sigurantele mini-intrerupatoare sunt sigurante de intrerupere care se insurubeaza in prizele de siguranta Edison. In esenta, acestea inlocuiesc o siguranta cu un intrerupator cu buton. Mini-intrerupatoarele au un mic buton care apare atunci cand circuitul este supraincarcat. Tot ce trebuie sa faceti este sa apasati butonul inapoi pentru a reseta intrerupatorul. Mini-intrerupatoarele sunt, de asemenea, proiectate pentru intarziere, astfel incat sa nu se declanseze inutil atunci cand motoarele sau aparatele pornesc. Cele mai bune sigurante fuzibile si soclurile gasim la dinamic-electric.ro, magazinul pentru profesionisti!