Imi place sa calatoresc prin lume si prin tara.

Avand ocazia sa ma “plimb” prin tara, mi-am dat seama cat de putin o cunosc si cat de darnica a fost Natura, Dumnezeu, Providenta sau cine este raspunzator de acordarea frumusetilor naturale ale unei tari.Avem munti, mare, depresiuni, dealuri, campie, un fluviu care ne strabate teritoriul la sud , rauri , practic aproape toate formele de relief.

Un om cu o gandire sanatoasa si-ar pune , in mod logic, intrebarea : “Aveti toate astea ? Okay, poate ma lamuriti si pe mine , de ce nu deveniti , o
tara turistica ?”

Chiar de ce ?

Avem mult mai multe frumuseti naturale decat Elvetia, de ce acolo se poate si la noi nu?

Pentru ca difera administratia ,pentru ca cei de acolo gandesc la fel de corect ca si ceasurile pe care le fabrica ,si isi fac muntii la fel de rentabil , ca si bancile pe care le poseda.

Cei care ne conduc au o gandire defectuoasa.

La Marea Neagra avem statiuni cu conditi indoielnice dar cu preturi mari , este firesc ca ne-a luat-o Bulgaria inainte. La munte este superb , s-au creat o serie de hoteluri noi , cu preturi mai mari decat in Austria,in schimb pistele de schi nu sunt la nivelul preturilor practicate.

Mai sunt zone foarte frumoase dar care sunt lasate in paragina si aici vorbesc de statiuni precum :Felix , Herculane , Olanesti, Calimanesti ; alte zone nu sunt destul de promovate si aici amintesc :Maramuresul sau Bucovina.

Am remarcat ca investiile se fac doar , sau mai ales in zone apropiate si preferate de bucuresteni : Litoralul Marii Negre si Valea Prahovei.
In mod firesc , nu pot , sa nu imi pun intrebarea : “De ce?”.

Si nu pot sa nu imi raspund singur spunandu-mi ceva de genul :” Pai, tati draga, acolo sunt cei mai milionari pe metru patrat , nici unul din numele sonore care invart banii cu lopatica, nu au ezitat sa isi traga hoteluri, vile, pensiuni, in zonele amintite.Trebuie sa mai spun ca acesti oameni , saracii , au nevoie , unii de distractie , altii au nevoie de odihna, altii de vile de protocol, fiecare dupa necesitati.Asa ca de ce sa isi bata ei capsorul cu preturile, cu spaga, cu o serie de lucruri cu care se confrunta muritorii de rand ?”

Sa vedem ce va reusi sa faca “Blonda de la Turism” in afara de a da cu mopul , de a tricota in direct si de a calarii, in mod demonstrativ.
*
Cand a venit vremea de a pleca si eu in concediu , am urmat cativa pasi 🙂

Studiind ce optiuni aveam , cati bani aveam la dispozitie, cate persoane eram si ca trebuia sa iau cu mine si doi patrupezi , am pus mana pe mouse si pe tastatura , am vazut ofertele la pensiunile cu trei margarete, si am inceput sa caut.

Am gasit o pensiune in Zarnesti (mereu am optat pentru micii intreprinzatori, decat sa dau bani marilor hoteluri si sa imi fac programul dupa ei , prefer o vila mai micuta dar cocheta ), dotata , care accepta si Blanosi si uite asa, am impachetat si am plecat spre zona Bran – Moieciu.

Timp de 14 zile am avut parte de un concediu tihnit , departe de forfota orasului ,am fost aproape total rupt de societate.In tot acest timp am vizitat toate imprejurimile , am facut nici mai mult , nici mai putin de 2000 km , daca ar fi sa schimb campia cu muntele , as face-o fara sa clipesc.

Mi-am reincarcat bateriile , cateii au zburdat prin padure, toata lumea a fost multumita.
Era sa uit , mi-am vizitat castelele si cetatetile…
*

Unchiul meu, care este cetatean german a vizitat Romania , in lung si in lat , de la Marea Neagra la Poaiana Brasov , de pe Valea Prahovei pana pe Valea Oltului, de la Cota 1400 la Semenic, mi-a spus odata ceva ce nu am uitat: “O statiune ,cu frumuseriile astea salbatice …15 ani inchiriate si administrate de nemti , iti poti da seama cum ar arata totul ? Pacat pentru ce aveti , ca nu puneti pret …Pacat!”

Poate ca aceasta este solutia, cine stie….

11

12