12980013-easter-bunny-holding-o-rad-easter-egg-and-smilingDe cand ma stiu m-am intrebat de ce Pastele este simbolizat de un Urecheat simpatic.Abia anul acesta m-am gandit sa fac investigatii legate de aceasta tema.

Din capul locului trebuie spus ca Iepurasul nu este o inventie moderna.Exista o legatura intre el si Fecioara Maria pe care biseica o face dar peste care eu voi trece acum , deoarece sinzita nu ma lasa sa gandesc limpede.

In anul 1500, Iepurasul isi face prima aparitie scrisa in Germania, desi se pare ca traditia este mai veche.
Germanii sunt, primii careau inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.

Iepurele este simbolul fertilitatii, el fiind prezent si ritualuri pagane. Legenda spune ca zeita Eastre a gasit o pasare ranita pe un camp.Pentru a o putea salva a trnsformat-o intr-o iepuroaica lasandu-i capacitatea de a face oua.In fiecare an iepuroaca decora ouale pe care le daruia protectoarei sale.Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

In America, aceasta traditie a Iepurasului de Pasti, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de emigrantii germani.

Ouale si darurile sunt ascunse iar copilasii trebuie sa le caute pentru a le gasi, de aceea Iepurasul mai lasa cate o urma….

Pentru toti aceia care sarbatoresc astazi Sfiintele Sarbatori Pascale le urez:

Paste Fericit!!!

Paste Fericit