Easter bunny

Am fost crescut intr-un mod libertin, laic, dar mi s-a inoculat respectul pentru traditii si religie.

Cand eram prin clasa a doua am fost la orele de religie pe care le tinea preotul catolic din cartier.La vremea respectiva trebuia sa tinem in secret aceste intalniri, dar, spre surprinderea mea, am dat acolo peste toti prietenii din cartier si peste 15 colegi de clasa.

La catolici, prima impartasanie se realizeaza intr-un mod solemn, costituind o onoare pentru cel care este impartasit cat si pentru familie.Era ceva deosebit. Fetitele erau imbracate in mirese , iar baietii in costum (simbolizand puritatea).

Intr-o slujba speciala ni se dadea prima impartasanie “Corpus Cristi”.Era un moment inaltator,ceva ce va ramane adanc intiparit in memoria unui om , indiferent de convingerile ulterioare.

Am facut aceasta introducere deoarece anul acesta de Vinerea Mare mi s-a facut dor de cartierul natal, si de biserica de care se leaga toate evenimentele ultimelor trei generatii ale familiei mele.

Nu sunt un practicant, ma duc foarte rar la biserica , considerand ca Dumnezeu este omniprezent, dar ceva m-a”tras” spre biserica in stil neogotic ce se inalta mandra in cartierul copilariei mele.De regula, cand mergeam sa ma reculeg in zile de sarbatoare aceasta era pustie, ceea ce nu imi diplacea deloc.

Inarmat cu aparatul foto, am intrat in biserica si am ramas surprins : era sujba.In sinea mea am cugetat (adica m-am auzit spunand) “Stau pana se termina, si apoi ma apuc de fotografiat.” Cum mi se intampla des am fost luat drept un oaspete venit din Germania. Dau de multe ori aceasta impresie, dar nu m-am asteptat ca si credinciosii sa ma ia drept strain.”Bine ati revenit acasa” mi s-a adresat in limba germana un domn ce parea ca face parte din administratia bisericii.I-am spus soptit “Multumesc, stiti, aici am fost botezat”.

Acestea fiind spuse am luat parte la slujba, punand aparatul in rucsac.

M-am lasat purtat de slujba din Vinerea Mare, asa ca spre binele sufletului meu am fost imparatasit.Nu stiu cati ani au trecut de cand nu am mai facut acest gest.

Dupa ce slujba s-a terminat, un prelat al Bisericii mi-a spus vazandu-mi sovaiala de a fotografia:” Dar aveti voie sa faceti fotografii.Oriunde! Mergeti la “mormant” sa il imortalizati.”

Nu am asteptat a doua invitatie, asa ca am inceput sesiunea foto.Totusi , eram emotionat, oarecum coplesit, mii de amintiri imi reveneau in minte ….Parca eram “fiul risipitor” intors acasa.Desi nu simteam cu musca pe caciula, m-am simtit eliberat, oricum ,eram mai bine de cand intrasem…

Bierica Catolica Fratelia A

Biserica, amplasata la intersectia strazilor Ana Ipatescu, Victor Hugo si Chisodei, este cunoscuta si sub numele de “Biserica din Fratelia A, deoarece apartine acestui cartier al Timisoorii.La patru statii de tramvai mai exista o mica biserica romano-catolica apartinand zonei din cartierul Fratelia B.

Fiind construita in stil neogotic. dupa planurile arhitectului Elemér Makai, avand o lungime de 43 m si o latime de 13 m. Inaltimea turlei are 34 m. Clopotele au fost executate in 1930 de firma Novotny din Timisoara.

Altarul principal este ornamentat cu o statuie de lemn a Sfantului Josif, patronul bisericii. Ferestrele sunt in arc in stil romanic, din sticla alba si galbena, culorile Sfantului Scaun.

In anul 1977 biserica a primit de la Viena un ceas electric, donatie din partea organizatiei Caritas din Freiburg.Ceasul bate din sfert in sfert de ora, ceea ce face ca oriunde te-ai afla in cartier,sa stii cat este ora.

Am remarcat si o care cred ca ese de data recenta, mai exacta de la inscaunarea Papei Francisc.Coopii de altar erau si fetite si baieti, iar predica era mai pe intelesul omului, adica mai putina latina, iar rugaciunile erau rostite in trei limbi (germana maghiara si romana).

Cateva fotografii din interiorul bisericii in care am fost botezat eu, tatal meu, in care au fost cununati bunicii si parintii mei, si multe alte evenimente…

Biserica interior

Biserica interior

IF

Mormant Christ

Plecand din biserica de care ma leaga atatea, am mers lejer prin cartierul natal respirand cu nesat aerul serii si amintindu-mi de copilarie.Fiecare casa era la locul ei , doar oamenii de atunci lipeau.Am rememorat drumul spre scoala, imi treceau prin fata ochilor chipurile fostilor vecini, ale amicilor mei.

Revenit acasa ma asteptau oule frumos colorate, semn ca Invierea era aproape.

Oua de Pasti

A doua zi mi-am insotit mama la Inviere luand Lumina de la o mica biserica ortodoxa din cartier.

Un vecin care ne-a insotit m-a intrebat “Dar nu te deranjeaza ca vii la ortodosci?” I-am raspuns “Dumnezeu este acelas si la unii si la altii.”

Lumina

PS.Iepurasul a fost darnic si mi-a adus un tricou, o geanta petru netbook, si oua de ciocolata 😛

PS2. Acesasta postare era planificata pentru a doua zi de Pasti, dardin pacate, am avut o defectiune tehnica la cablul de date al aparatului foto…Sunt bucuros ca am reusit sa impartasesc cu voi trairile mele in Saptamana Luminata.