Zodiacul european

 

Berbecul – Aries este un semn de foc, cardinal, masculin in casa lui Marte si reprezinta energia necontrolata. Fiind primul semn al zodiacului, este un simbol al reinnoirii puterii creatoare a Soarelui, a exploziei primaverii si a inceputurilor, in general. Se spune ca transforma apele primordiale ale Pestilor in trasnetul creatiei. In traditia greaca, Berbecul (Aries denumirea latina a Berbecului), era berbecul inaripat de pe Lana de Aur care i-a purtat pe Phrixus si pe Helle de la Io. Sacrificandu-1 in cinstea lui Zeus, acesta 1-a trimis pe Phrixus in rai. Oamenii nascuti sub acest semn (ascendent intre 21 martie si 20 aprilie) sunt curajosi, activi si iubitori, dar pot fi si egoisti, duri si nerabdatori. Sigiliul Berbecului reprezinta capul acestuia, dar poate simboliza si un cap omenesc cu nas.

 

Taurul – Taurus  este un semn de pamant, fix, feminin, guvernat de Venus.

Simbolizeaza fertilitatea, trainicia si incapatanarea. La greci, taurul reprezenta viata, deoarece acestia erau sacrificati in ritualurile pentru fertilitate.

Asemeni taurului, nativii din Taur (nascuti intre 21 aprilie si 21 mai) sunt rabdatori, au tenacitate si vointa puternica, dar pot avea si ten dinta spre incapatanare, posesivitate si senzualitate.

Sigiliul Taurului reprezinta capul taurului si coarnele, sau faringele si laringele omului; mai mult, este o ramasita a patrarelor Lunii sau a lunii pline – ambele simbolizand fertilitatea.

 

Gemenii – Geminus sunt al treilea semn al zodiacului, semnul Gemenilor , reprezinta dualitatea. Este un semn de aer, nestatornic, masculin in care Mercur este ascendent. In mitologia grecoromana, Castor si Polydeukes (Castor si Pollux) erau fiii nemuritori ai lui Zeus (Jupiter). La moartea lui Castor, Pollux s-a rugat sa moara impreuna cu acesta, iar Zeus i-a reunit in rai.

Semnul Gemenilor este cel al intelectului si al caracterelor pozitive, iar nativii (intre 22 mai si 21 iunie) sunt comunicativi, multilate rali si capabili de compromisuri. Pot avea si trasaturi contradictorii, pot fi confuzi si imaturi. Sigiliul Gemenilor reprezinta doi oameni tinandu-se de mana, semnificand dualitatea con trariilor, cum ar fi negrul si albul, masculinul si femininul, viata si moartea, binele si raul, negativul si pozitivul. Deoarece semnul este imbinat, poate sa reprezinte si dublarea puterii atin­se prin unitate.

 

Racul sau cancerul – este un semn de apa, cardinal, feminin, dominat de Luna. Constelatia rivalizeaza cu mersul indarat al racului prin miscarea oblica spre Sud. In mitologia greaca, zeita mama Hera, 1-a asezat in rai, drept rasplata pentru ca 1-a piscat pe Heracles de picior.

Cei nascuti sub al pa trulea semn al zodiacului (intre 22 iunie si 22 iulie) sunt sensibili, conservatori si instruiti, dar pot fi excesiv de protectori, de emotivi si dogmatici.

Sigiliul Racului are diferite interpretari: ca fiind clestii racului, mersul sau indarat sau combinatia principiilor feminine cu cele masculine. In credin ta straveche, Racul era „poarta oamenilor” – lanus inferni – prin care sufletul intra in corp.

 

Leul –  Leo, nume ce vine din limba latina, este al cin cilea semn zodiacal de foc, cardinal, fix, masculin, zodie dominata de planeta Soare.

Se spune ca Zeus 1-a asezat in rai dupa ce Hercule a omorat leul din Nemeea. Leii (nascuti intre 23 iulie si 23 august) sunt considerati ca fiind lideri naturali pentru ca sunt curajosi, generosi, creativi, energici si isteti, cu tendinta spre mandrie, vanitate si autocratie aviditate de onoruri.

Deoarece este dominat de cel mai puternic astru, Leul simbolizeaza centrul vietii.

Sigiliul lui reprezinta legatura dintre divinitate si umanitate, poate fi asemanat coamei sau cozii de leu si este o stalcire a initialei L sau lambda a cuvantului grecesc Leo (Leon).

 

Fecioara –  Virgo este un semn de pamant, nestatornic, feminin, fiind dominat de Mercur. In mitologia greaca, Astraea, zeita inocentei si a dreptatii, a fost transformata in aceasta constelatie. O reprezinta si pe Demeter, zeita fertilitatii, si se spunea ca zeii erau nascuti sub acest semn.

Datorita faptului ca fecioara considera ca nici un barbat nu este destul de bun pentru ea, acest semn este cel al discriminarii. Fecioara este guvernata de Mercur si poate reprezenta hermafroditul. Conform traditiei, nativii celui de-al saselea semn al zodiacului (intre 24 august si 23 septembrie) sunt considerati introvertiti, analitici, precisi, ordonati si moderati, dar pot fi severi, pedanti si nervosi.

Sigiliul Fecioarei simbolizeaza in mod variabil aripi ceresti, o femeie tinand un snop de grau, organe genitale femeiesti sau capul si corpul u-nui sarpe. Mai mult, ar putea fi considerat monograma primelor trei litere ale cuvantului grecesc Parthenos care inseamna „fecioara” (pi, alfa, si rho – PAR), sau initialele MV, simbolizand-o pe Fecioara Maria (Maria Virgo).

 

Balanta –  Libra este un semn de aer, cardinal, masculin, dominat de planeta Venus. Este al saptelea semn din zodiac si denota justitie si armonie. Talerele trebuie tinute intr-un echilibru perfect, altminteri va prevala bunatatea dintr-unul sau rautatea din celalalt, in Grecia antica, constelatia era reprezentand ghearele Scorpionului sau balanta justitiei tinuta de Astraea, dar semnul modern este prezentat sub forma sa din timpul echinoctiului de toamna, cand ziua si noaptea sunt egale.

Nativii (nascuti intre 24 septembrie si 23 octombrie) sunt amabili, echilibrati fiind preocupati de persoana lor, dar pot fi indecisi si lenesi.

Sigiliul Balantei reprezinta chiar cantarul sau Soarele scufundandu-se in orizont; in plus, linia inferioara inseamna existenta pamanteana, iar cea superioara, puterea spirituala.

 

Scorpionul – veninosul scorpion este cel de-al optulea semn zodiacal fiind  un semn de apa, fix, feminin dominat de Marte si Pluto, si poate semnifica moartea. In mitologia greaca, fanfaronul Orion a fost intepat de un scorpion, pe care ulterior Zeus 1-a asezat intre stele.

Ocazional, scorpionul era simbolizat de un vultur, phoenix sau de un sarpe.

Nativii din perioada 24 octombrie si 22 noiembrie au o fermitate caracteristica, putere si autodisciplina, dar a-ceste calitati pot fi umbrite de invidie, cruzime si dorinta de distrugere.

Se spune ca sigiliul scorpionului simbolizeaza organele genitale masculine sau picioarele scorpionului si coada ascutita.

 

Sagetatorul – este reprezentat in zodiac de  un centaur cu arc si sagea­ta Sagittarius din limba latina. Este un semn de foc, nestatornic, masculin, dominat de Jupiter si reprezinta omul perfect; combinatie a fortei animale si spiri­tuale cu puterea divina.

Chiron, cen­taurul ucis de sageata otravita a lui Hercule, reprezinta natura animalica si spirituala a omului, iar arcul si sa­geata sunt puterea si controlul (deoa­rece sageata este fixata intr-un unghi perfect). In general, Sagetatorul este un simbol al inaltei intelepciuni si a gandirii filozofice.

Sagetatorii (nas­cuti intre 23 noiembrie si 21 decem­brie) sunt hotarati, optimisti, aventu­rieri si loiali, dar pot fi totodata si fa­natici, irealisti si nerabdatori.

Sigiliul Sagetatorului reprezinta o sageata cu varful in sus, oblic si o coarda de arc iconica, semnificand bazele mondene si temporale de la care se poate inalta inspiratia spirituala.

 

Capricornul Caprina este un semn zodiacal de pamant, cardinal, feminin, guvernat de Saturn si reprezinta ordinea si sta­bilitatea.

Dupa traditia grecilor antici, Pan s-a transformat intr-o capra pen­tru a evada din Typhon, devenind capra-peste, Zeus 1-a transformat intr-o constelatie. Numele este compus din cuvintele latinesti caper (capra) si cornu (corn).

Nativii din acest semn (22 decembrie si 22 ianuarie) sunt am­bitiosi, pragmatici, prudenti si studi­osi, dar aceste calitati pot fi impletite cu cele de intransigenta, lipsa de sim­patie si egoism.

Semnul era candva reprezentat de Capricornus, mitologi­cul capra-peste, iar sigiliul oglindeste taramul dual al acestei creaturi fabu­loase prin reprezentarea pamantului si a marii. Poate fi interpretat ca fiind cornul unei capre si coada rasucita a unui peste sau primele doua litere –tau si rho din grecescul tragos (ca­pra). Capricornul este „poarta zeilor”

 

Varsatorul este al  unsprezecelea semn al zodiacu­lui si este simbolizat printr-un caraus de apa.

Este un semn de aer fix, mas­culin, guvernat de Saturn si Uranus. Apa, (in latina aqud) varsata inseam­na apa cunoasterii, dar si a creatiei si a distrugerii – in credinta sumeriana, aceasta a fost decantata pe pamant de catre Zeul cerului, An.

Varsatorii (21 ianuarie si 19 februarie) sunt onesti, sociabili, dotati cu dragoste pentru in­vatatura, iubesc libertatea, iar pe de al­ta parte pot fi si iresponsabili si reti­centi.

Cele doua linii unduite ale sigi­liului simbolizeaza apa datatoare de viata, apele agitate ale inconstientu­lui, un flux care vesteste sfarsitul unui ciclu sau serpii intelepciunii.

 

Pestii– o pereche de pesti sunt cei care simbolizeaza cel de-al doisprezecelea semn din zodiac. Este un semn de apa, nestatornic, feminin, in casele lui Neptun si Jupiter.

Grecii antici credeau ca Aphrodita si Eros s-au transformat in pesti ca sa poata evada din Typhon si au fost imortal­izati pe cer. Fiind indreptati in direc­tii opuse, pestii reprezinta trecutul si viitorul si sfarsitul unui ciclu zodia­cal care priveste spre urmatorul.

Na­tivii al caror semn este intre 20 febru­arie si 20 martie sunt intuitivi, adapta­bili si sensibili, desi uneori pot pre­zenta nesiguranta, ambivalenta si predispozitie la visare.

Sigiliul pesti­lor este o reprezentare clara a celor doi pesti uniti. La o analiza mai pro­funda se spune ca simbolizeaza lu­mea umana si cea cosmica legate prin pamant, natura umana si spirituala si evolutia si involutia.