Simbolistica animalelor domestice

Taurul – taurul sau juncanul nu-si arata varsta fiind un simbol al masculinitatii si virilitatii. Simbolismul lui poate fi totusi ambiguu: vitalitatea sa si fertilitatea masculina il asociaza cu soarele si reinvierea, iar din cauza coarnelor poate reprezenta zeitatile lunare si moartea.
Taurul Apis era venerat in Egiptul antic ca simbol al creatiei si era adesea descris purtand intre coarne discul solar al lui Ra. Era sacru pentru Osiris si simboliza moartea.
Era sacru pentru Zeus, deoarece zeul a luat forma unui taur alb pentru a o seduce pe Europa, iar fiul lui Minos. pazitorul Minotaurului, a devenit rege al Cretei.
Taurii erau de asemenea dedicati lui Dionysus Taurul – taurul sau juncanul nu-si arata varsta fiind un simbol al masculinitatii si virilitatii. Simbolismul lui poate fi totusi ambiguu: vitalitatea sa si fertilitatea masculina il asociaza cu soarele si reinvierea, iar din cauza coarnelor poate reprezenta zeitatile lunare si moartea.
Taurul Apis era venerat in Egiptul antic ca simbol al creatiei si era adesea descris purtand intre coarne discul solar al lui Ra. Era sacru pentru Osiris si simboliza moartea.
Era sacru pentru Zeus, deoarece zeul a luat forma unui taur alb pentru a o seduce pe Europa, iar fiul lui Minos. pazitorul Minotaurului, a devenit rege al Cretei.
Taurii erau de asemenea dedicati lui Dionysus, Aphroditei si lui Poseidon.
In unele traditii datorita mugetului sau ca de tunet, taurul era animalul zeilor tunetului, precum si al zeitatii scandinave, Thor.
Iudeii il numesc pe Iehova, taurul lui Israel. In traditia occidentala puterea taurului are caracteristici ca brutalitate, cruzime si desfrau. Este un simbol popular heraldic ,vestitor fiind emblema lui Richard al III-lea al Angliei, simbolizand curaj si ferocitate.
Simbolul zodiacal al taurului este semnul celest al taurului. Boul, care impartaseste caracteristicile simbolice de putere cu taurul, este umplut cu mai putine simboluri ambigue, el reprezinta agricultura, rabdarea, castitatea si sacrificiul de sine.
Este al doilea semn in zodiacul chinezesc, si semnifica echilibru si trainicie.

Vaca – ca sursa de lapte, vaca este un simbol universal al maternitatii, fertilitatii, nutritiei si abundentei. Pe deasupra, pentru ca coarnele sale curbate reprezinta semiluna, este un simbol celest al mamei zeitelor, precum si reprezentanta ctonica a Pamantului-Mama.

In Egiptul antic vaca era sacra pentru Isis si Hathor, mame ale zeilor, ca si pentru Nut, Vaca Cereasca, ale carei picioare indica cele 4 puncte cardinale ale pamantului.
Este un animal sacru pentru hindusi si nu se ucide si deseori este cunoscuta ca va vaca abundentei, laptele ei este considerat ca formeaza Calea Lactee si, in asociere cu cerescul taur, reprezinta puterea cosmica feminina.

Porcul – Inteligentul porc a fost impovarat cu simbolul murdariei, ignorantei si lacomiei dar in antichitate, scroafa era un simbol al fertilitatii si era sacra pentru Isis in Egipt si pentru zeita agriculturii, Ceres, in Grecia antica si in Roma, deoarece scormonea pamantul.
Culturile amerindiene identifica porcul cu un aducator de ploaie ce fertilizeaza pamantul.
Pentru hindusi, scroafa reprezinta aspectul feminin al lui Vishnu, Vajravarahi. Porcul negru, in schimb, este o creatura sinistra si era sacru pentru Seth in Egipt; in budism acesta se afla in centrul cercului existentei, reprezentand ignoranta si una din cele trei iluzii care previn omul de asteptarea Nirvanei.
Considerat o creatura murdara, evreii si musulmanii nu consuma carne de porc.
Crestinii il privesc ca pe un animal inferior, grosolan, simbol al pacatelor carnale, in special al voracitati.
Porcul mistret este al 12-lea semn in zodiacul chinezesc, reprezentand onestitatea. Comparat cu porcul domestic, cel mistret intrupeaza calitatile pozitive ale puterii si combativitatii pentru greci, celti si japonezi.
El mai este descris ca fiind si o personificare a castitatii.

Calul – considerat un animal nobil, calul este simbol de curaj, gratie si viteza, precum si de virilitate in traditia occidentala, simbolizand focul si cerul.
A fost odata considerat o creatura atomica si de aceea poate fi asociat si cu apa, si cu luna, simbolizand moarte fiind de asemenea cunoscut cai o calauza spre moarte.
In multe culturi antice, calul este considerat un animal inteligent, impletind puterea si ratiunea cu puterile divinitatii si magiei, transformandu-l in animalul cel mai important pentru sacrificiu.
Culoarea sa este un factor important in conturarea simbolurilor sale: calul alb este solar, dar poate semnifica si marea si luna; calul negru este semnul mortii si al distrugerii.
Calul greco-roman a fost un prevestitor al razboiului dedicat lui Marte, Hades si lui Poseidon.
Se spune ca Poseididon ar fi creat primul cal. Deoarece Pegasus era un cal inaripat, nascut din picaturile de sange provenite din capul Medusei, era considerat mesagerul zeilor.
In credinta scandinava, calul ra-a sacru pentru Odin fiind deosebit de important pentru celti fiind considerat armasarul Zeului Soarelui fiind un simbol al fertilitatii.
Calul alb era o emblema saxona, iar mai tarziu a devenit deviza casei de Hanovra.
In budismul chinezesc, calul inaripat poarta Cartea legii. Pentru japonezi, Bato Kwannon, zeul indurarii, poate lua o forma asemanatoare.
In Islam, Mahomed a fost dus la cer de armasarul Borak, deci calul simbolizeaza fericirea.
Crestinii privesc calul ca simbol al curajului, generozitatii si a desfasurarii rapide a vietii. Cei patru cai ai Apocalipsei sunt fiecare in parte cate un simbol: alb (ciuma), cel rosu (razboi), cel negru (foamete) si cel galben (moarte).
In zodiacul chinezesc, calul corespunde Gemenilor si simbolizeaza pragmatismul si dragostea.

 Magarul – este considerat o creatura cu simboluri contrastante, incluzand pericol, saracie, prostie, nebunie, incapatanare si lene, dar si virilitate, rabdare, curaj, blandete si tandrete.
In Egipt, magarul rosu semnifica pericol si era emblema lui Seth.
Cu toate ca magarul greco-roman era privit ca simbol al stupiditatii, lenii si incapatanarii, simboliza de asemenea virilitatea bruta si era sacru pentru Dionysus, pentru zeul fertilitatii Priapus, cat si pentru Saturn.
Crestinii il portretizeaza cateodata ca simbol al paganismului, dar pentru ca Maria a calarit un magar pana la Bethlehem, iar Christos in Ierusalim, animalul simbolizeaza tandrete si umilinta.
Magarul vorbitor al lui Balaam denota comunicarea cu Dumnezeu. Pentru ca era un animal de sacrificiu, magarul poate semnifica moartea; carand poveri grele, el poate reprezenta saracia.
In China, este un simbol cert al prostiei; in iudaism, al incapatanarii.
Din 1828 de cand 1-a folosit presedintele Andrew Jackson ca o aluzie comica la porecla sa „Jackass”, magarul a fost adoptat ca emblema a Partidului Democrat al Statelor Unite.
Astazi se foloseste ca epitet dat unui om obraznic, prost sau lipsit de bun simt, dar si celui care simuleaza prostia pentru a obtine o informatie utila.

Tapul – are un simbolism complex, pozitiv si negativ.

Socotit inca in multe societati ca animal de sacrificiu, tapul reprezinta vitalitate si sacrificiu.

In Grecia antica era sacru pentru Zeus, Pan si Artemis, in paganism, carul lui Thor era tras de tapi.

In Biblie, necredinciosii sunt numiti tapi, si pacatele lumii erau aruncate pe capul tapului (de aici si expresia “tap ispasitor”).

Pentru ca indica pofta si voluptatea, tapul are o stransa legatura cu Satana, care este adesea descris in aceasta forma.

 

Berbecul – curajosul, salbaticul, energicul berbec intruchipeaza aceste calitati agresive ale puterii si virilitatii masculine.
Masculinitatea sa si coarnele inaltate considerate reminiscente ale soarelui si fulgerului, i1 fac simbolul Zeului Soarelui in multe culturi. Zeii creatiei egiptene, Amon-Ra si Khnemu-Ra, erau descrisi cu capete de berbec, iar Baal, zeul fenician avea coarne de berbec. Berbecul greco-roman era sacru pentru Zeus , Hermes, Dionysus si Pan.
Zeul hindus Agni, calareste un berbec ca simbol al focului sacru, in mitologia celtica, berbecul era asociat razboiului si fertilitatii. Zeitatea galeza Benin a fost descrisa ca un berbec, berbecii au tras carul lui Thor, zeul scandinav al tunetului.
Berbecul era un animal de sacrificiu in antichitate, cand unele culturi credeau ca sangele sau le transfera si calitatile acestuia.
In Biblie, berbecul cu coarnele intr-un tufis cu spini a fost sacrificat de Avram in locul fiului sau, Isaac, in iudaism, aruncarea in aer a sofarelor comemoreaza acest eveniment.
In crestinism Christos crucificat cu coroana de spini poate fi asemanat cu aceasta creatura.
Semnul ceresc al berbecului corespunde in zodiac cu Aries, care simbolizeaza germinatia, regenerarea, inceputul si explozia primaverii.

Oaia – pentru ca e o creatura docila si de incredere, oaia simbolizeaza blandete si prostie,neavand calitati negative atunci cand indica o credinta indiscutabila, in postura sa juvenila de miel ,un animal de sacrificiu in vechime,l simbolizeaza puritatea, inocenta, supunerea si calvarul.
In crestinism, apare ca Mielul lui Dumnezeu, “Agnus Dei”, Christos, cel care poarta pacatele lumii. Mielul poate fi portretizat ca suferind si triumfator sau ca vestitor al Apocalipsei.
In alt sens,Bhristos poate fi de asemenea privit ca Bunul Pastor care isi paste turma, apostolii si credinciosii. Fortele raului lipsite de putere in fata Mielului nepatat, care este o emblema a Sfantului Ioan Botezatorul.
In traditia iudaica, stropirea cu sange de miel la Pasti reaminteste de eliberarea evreilor semnificand ascultare fata de Dumnezeu si de viitorul Mesia.
Oaia (sau tapul) este al VlII-lea semn al zodiacului chinezesc si este simbolul temperamentului artistic si al armoniei.

Cainele – simbolizeaza cu adevarat cel mai bun prieten al omului, fiind simbolul loialitatii, vigilentei si curajului.
Celtii atribuiau cainilor puterea de a vindeca, la fel credeau si grecii, care l-au legat de Aesculapius.
Fidelitatea este probabil, prima virtute a cainelui, iar vechii egipteni si greci credeau ca acesta isi urmeaza stapanul si in viata de dupa moarte. Cainele (Sirius) era sacru pentru mesagerul zeu, Hermes si pentru Artemis, zeita vanatorii, fiind si un insotitor pentru Hecate, zeita Rascrucilor si al lui Orion.
In multe culturi se credea despre caini ca erau mediatori cu taramul mortii. Zeul egiptean Anubis este capetenia sacalilor , Cerberus este de asemenea descris ca un caine cu trei capete; cainele lui Hades reprezinta intunericul si pericolul, pe cand in traditia scandinava, cainele Garmr pazeste lumea de dincolo.
Unele culturi africane privesc cainele intelept fiind tatal ancestral al civilizatiei si aducatorul de foc. In hinduism, ciinele este asociat cu Yama si Indra.
In opozitie cu simbolismul sau pozitiv, evreii si musulmanii considera cainele un animal murdar, un caine negru simbolizandu-1 pe diavol.
Marele Caine este semnul ceresc al cainelui, fiind al Xl-lea semn al zodiacului chinezesc, reprezentand idealismul. In traditia chineza, poate simboliza atat yin, ceea ce prezice catastrofe, meteoriti si eclipse, cat si yang, semnificand protectie.

 

Pisica – este sacra pentru Bast in Egiptul antic.
incepand cu evul mediu cand a devenit cunoscuta ca avand legaturi cu vrajitoarele, pisica si-a atras in principal simboluri negative, cu toate ca in unele tari o pisica neagra se crede ca poate aduce noroc.
Din cauza asocierilor sale cu fortele Intunericului, in traditia occidentala, pisica era privita ca o creatura plina de cruzime, inselatoare, rauvoitoare. Femela era considerata dezordonata si simboliza femeia voluptoasa, cele 9 vieti ale lor erau privite ca supranaturale.
Celtii sacrificau pisici, iar budistii considera pisicile blestemate pentru ca nu au plans la moartea lui Buddha.
Alte credinte au privit pisica cu mai multa mila: datorita firii sale independente, in Roma antica pisica era un atribut al zeitei libertatii, era sacra pentru zeita lunii Diana si era pazitoarea caselor, deci un simbol al domesticitatii.
Pisica tragea caleasca zeitei scandinave a fertilitatii, Freyja. O pisica e adorata de musulmani pentru ca l-ar fi salvat pe Mahomed de sarpe, si M-ul, semn aflat pe chipul multor pisici, se credea a fi semn lasat de degetele profetilor.
Occidentalii echivaleaza cateodata pisica cu al patrulea semn al zodiacului chinezesc, iepurele.

Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri
Wikipedia