Oamenii au castigat libertatea scump si au tanjit dupa ea ani de-a randul. Sunt cateva decenii de cand le era frica sa vorbeasca in casele lor despre subiectele tabu. Se vorbea de tradatori in propria familie si sotii se suspectau intre ei, vecinii erau priviti cu suspiciune, iar la locul de munca nu indrazneai sa critici niciodata conducerea, fiindca stiai ce te astepta.

Ce timpuri grele am trait! Cateodata ma intreb cum de am reusit oare sa supravietuim?

Dreptul la libertate este sfant, atata timp cat libertatea mea nu incalca libertatile altei persoane.
Agentie si studio videochat functioneaza legal in societatea actuala si bucurandu-ne de libertatile noastre, nu ar trebui sa le discutam pe ale altora.

In nomenclatorul de meserii au aparut noi indeletniciri, unele ortodoxe, altele mai putin, dar toate merita respectate, fiindca acopera o nevoie umana. In ceea ce priveste felul de a fi al semenilor, credintele si aspiratiile lor nu avem niciun drept sa le criticam.

Alegerile oamenilor sunt diferite ca si gusturile lor, fiindca trec prin filtrul personalitatii lor. Alegerea unei meserii tine si de posibilitatile materiale ale aspirantilor. Nu toti sunt sustinuti material de catre familii sa devina medici sau arhitecti, cele doua facultati fiind prin definitie extrem de costisitoare.
Liberatatea este ingradita material in multe privinte, dar omul inventiv gaseste solutii. Pentru cele mai costisitoare facultati, la care o putem adauga oricand pe cea de arte cel care doreste aceste domenii poate lucra 2 ani de la absolvirea liceului in afara sau in tara, avand o slujba bine platita si in acest mod isi face rost de bani. Se gasesc solutii atata timp cat exista curajul de a infrunta lumea. Cand acesta lipseste persoana in cauza se resemneaza si adopta solutii de compromis. In cazul alegerilor pentru toata viata, nu ar trebui sa se fac acest lucru:
-sa se prefere profesia de vanzatoare celei de economist
-sa se inlocuiasca Facultatea de Medicina cu o scoala postliceala de profil, fiindca nu este acelasi lucru.

Exemplele pot continua. Alegerea libera a facultatilor este facilitata de numarul mare de locuri, de forme mult mai usoare de admitere, la multe dintre facultati admiterea se face astazi pe baza de dosar.
Dar libertatile oamenilor sunt si de alta natura, nu numai profesionala.

In prezent se respecta drepturile religioase ale tuturor. Nu se trece peste convingerea niciunei persoane, fiecare este liber sa mearga la ce biserica doreste, sa creada in cine doreste si sa tina o anumita zi pe care o considera sfanta. Acestea sunt drepturi de care omul ar trebuie sa se bucure in fiecare zi si pentru care ar trebui sa ii multumeasca divinitatii. Au trecut vremurile in care din cauza convingerilor religioase, oamenii erau arsi pe rug sau aruncati in arena cu lei infometati in prealabil.

Scumpa este si libertatea oamenilor de a circula dintr-un loc in altul, de a cunoaste alti oameni si alte teritorii, de a petrece vacante exotice. Nu ma gandeam vreodata ca vom putea trece granite in state europene foarte dezvoltate numai cu cartea de identitate!
Oamenii pot detine doua-trei proprietati in zilele noastre, fara sa fie ingraditi de cineva. In trecut, cea de-a doua era confiscata, oricat de mult ar fi muncit pentru ea.

Aproape ca nu ne vine sa credem de cata libertate beneficiem. Nu ii inteleg pe cei care se plang
Suntem liberi, dar trebuie sa alegem cu masura, constienti ca vom suporta consecintele alegerilor noastre.

Libertatile noastre trebuie sa se inscrie in cercul larg al legalitatii, altfel vom plati cu pretul libertatii incalcarea legii. Se spune ca libertatea fiecarui om este mai mult in suflet decat exteriorizata, dar cui i-ar conveni sa pierda ani din viata la inchisoare din cauza unui comportament nedemn?
Anii de detentie nu pot fi recuperati niciodata, de aceea trebuie sa manifestam prudenta maxima fata de tot ce ne inconjoara.

Suntem oameni liberi ni nimeni nu va mai veni peste noi sa ne impuna o anumita religie, un anumit fel de viata, sa ne ia bogatiile, feciorii si fetele. Vremurile tulburi au trecut si mi-as fi dorit ca ele sa ne fi invatat aceea democratie a libertatii care nu imi da voie niciodata, dar niciodata sa imi critic semenii pentru purtarile sau alegerile lor, atata timp cat acestea nu ma afecteaza sub nicio forma!