Akhal TekeMajoritatea amicilor mei stiu cat de mult imi plac caii.

Surfand pe campiile internetului am dat peste fotografia unui cal superb, auriu , cu un luciu metalic.

M-au izbit supletea , gratia, gatul sau lung, picioarele subtiri dar musculoase, incat am inceput sa caut mai multe informatii despre el.

Era “calul desertului”.

Akhal Teke auriu

Urmas al cailor lui Gengis-Han, acest nobil animal face parte din rasa Akhal Teke.

Aceasta rasa , veche de 3.000 de ani,si-a pastrat caracteristicile intacte datorita conditilor climaterice din zona de unde provine si in care s-a dezvoltat.Gratiosul cal provine din tinuturile indepartate ale Turkmenistanului, din oaza Akhal aflata la poalele muntelui Koped Dag.

Fiind crescuti int-o zona desertica unde iarba proaspata este o raritate, acesti cai s-au adaptat la o dieta stricta putand parcurge kilometri intregi fara apa.

Traind in triburi nomande, caii au dobandit o sesnsibilitate deosebita fiind foate atasati de stapanii lor.Conditiile vitrege ale desertului faceau ca unul sa depinda de celalant, astfel ca acest cal accepta foarte rar doi stapani.De multe ori, incalecat fiind de un strain,desi obedient si usor de dresat, se poate transforma intr-o adevarata “bestie”.

Se spune ca sunt foarte usor de dresat daca se adopta tactica blandetii, dar devin incapatanati si razbunatori daca se folosete forta.

In vechime erau decorati cu podoabe pentru rezistenta si agilitatea lor si recompensati cu cacareze de oaie, oua, orz si quatlame (prajitura turmena).

Au un cap cu o frunte lata,cu urechi ascutite care simt pericolul, avand ochii mari si extrem de expresivi de regula cu forma migdalata.Gatul lung şi subtire, coama rara si matasoasa intregesc aspectul sau de “pachet de muschi”.

Datorita rezistetei pe care o poseda pot fi folositi la curse de viteza,obstacole, si chiar la transport.

In timpul lui Stalin au fost condamnati la extintie, fiind taiati in abatoarele rusesti ca razbunare ca fusesera cai ai armetei Imperiale Ruse dupa ce Turkmenistanul a fost cucerit, in 1880.

Astazi se depun eforturi pentru inmultirea acestei rase.Mai sunt doar 3500 de exemplare din aceasta eleganta rasa, 2000 in Rusia, 1000 in Statele Unite si 500 in Germania.

Acesti cai nu pot sta in boxele din grajdurile moderne ci au nevoie de spatiu larg, dupa cum nu ajunge sa aiba un stapan sesnsibil ci si un calaret care sa le intelega nevoia de a alerga in libertate.

 Akhal Teke

 Akhal Teke

PS. Am folosit mai multe cuvinte pentru o rubrica de miercuri.