Astazi, la ora 8 dimineata, s-a se deschis singurul magazin Carrefour din Timisoara.
In nici o luna cei care au inchiriat spatiul, cei de la Carregour au lucrat zi si noapte doar pentru a putea deschide de Sarbatori. Pe Mos Nicolae l-au ratat , dar l-au prins pe cel mai important dintre “mosi” si Anul Nou.
Azi noapte, cand imi plimbam cateii, putin inainte de ora 24 , erau puse cateva sacose ale acelora care si-au dat intalnire in fata magaznulu, pentru a fi siguri ca vor intra primii la promotii.
Ieri cand am fost sa cumpar paine ,in spatele meu, un grup de doamne aveau o conversatie in din care am retinut cateva replici:
“- Auzi, maine se deschide magazinul asta nou…
– Carrefour, da stiu.
– Eu ma duc sa stau la coada , cine stie ce oferte au.Voi veniti?
– Eu vin , draga, ca poate dau mai ieftin macar cateva produse.
Bine , la ce ora va intalniti?
– Cam la douasprece , eu zic ca e bine.”
Mi-am luat painea si am plecat crucindu-ma.Parca ma aruncase cineva in timp, inainte de 1989.Mi s-a zburlit parul in cap.
Stiu ca fenomenul este prezent la nivelul intregii tarii, dar nu credeam ca voi fi martor la o astfel de discutie si nici prin cap nu imi trecea ca ea se va concretiza.
Toate doamnle din cartierul meu aveau azi ,plase de la acest magazin.Inclusiv mama mea.
Din cate stiu, acset lant de magazine este mai scump , ceea ce mi-a confirmat si “sursa mea” de incredere.
Ceea ce am observat cand am trecut prin fata lui, a fost doar aglomeratia din interior si prezenta prea multor vlajgani purtand uniforma de “security”.
Subsemnatul a avut un mic schimb de replici cu cei de Carrefour, care pretindeau ca nu am voie sa ma plimb cu ceteii pe aleea de langa magazin. Nu stiu cum sa spun, dar respectiva alee exista de acum 25 de ani, facand accesul de la statia de tramvai, de la parcare, la blocurile oamenilor. Concret, este domeniu public.
Nu o sa imi schimb ruta de plimbare, pentruu ca asa doresc cei de la supermarket sau ce-o fi.Daca ma bazaie mult , fac o asociatie a proprietarilor de patrpezi, ca la mine in zona se gasesc de la Labradori si Ciobanesti Germani pana piticanii din acelea micute gen Pechinez si Chihuahua, deci nu duc lipsa nici de varietate 😛
Nu stiu de ce majoritatea celor care poarta o uniforma pe care scrie sec “security” se cred mari sefi, cand, de fapt, sunt doar niste paznici….Nu ca ar fi ceva rau cu aceasta meserie, dar cred ca ar fi bine daca si-ar cunoaste mai bine atributile.
Cred ca sunt printre putinii care nu se buucura ca cei cu magazinul s-au stabilit in aceasta zona.
Magazinul este raspunzator de zgomotul mare produs de masinile care aprovizioneaza, de frigiderele imense care bazaie zi si noapte, aglomeratia permanenta , si falimentarea micilor magazine de cartier, a afacerilor de familie.
Poate sunt eu defect , dar nu imi plac corporatile , prefer atmosfera intima si amabila a magazinelor mici.
O fi aparut respectiva informatie prin presa sau/si pe la stiri, da’ eu n-am urmarit: UNDE este situat magazinul, la CE adresa?
Din cate am vazut eu pana acuma in reclamele de la TV, principala utilitate a Carrefour-ului consta in faptul ca (pt timp scurt, e adevarat – o zi sau doua) periodic are reduceri semnificative de preturi la anumite produse care astfel devin foarte “interesante”.
Nu cunosc politica acestu magazin, doar cam un sentiment proofund anti-carrefour, pe moment 😛
Carrefour din Timisoara se gaseste in zona de Vest a orasului pe starda Dambovita sau Ana patescu, trec zilnic prin fata lui dar nu stiu pe care din strazi este amplasat (cele douase continua una pe alta).
Cu scuzele de cuviinta: Str Dambovita continua (dincolo de Calea Sagului) Bv Dr Iosif Bulbuca (Rebreanu), iar Bv Ana Ipatescu la un capat este perpendicular pe Bv Dambovita si – dincolo de acesta – se continua (pana la str Ion Budai Deleanu) cu str Transilvania (si apoi – dincolo de aceasta – cu str Crizantemelor, pana se sfarseste la malul Begai la intersectia cu Splaiul T. Vladimirescu), iar la celalalt capat (dupa ce trece de Calea Sagului, de la intersectia cu str Chisodei) se continua cu str Victor Hugo (si ulterior cu str Alunis).
Politica magazinului n-o cunosc nici eu, doar am constatat din cateva reclame la TV aceste reduceri semnificative de pret. (Nu tin minte sa fi constatat vreodata ca asemenea “oferte” sa fie concomitent la mai multe produse.)
Sincer, fiind la o aruncatura de bat de casa mea, trecand zilnic prin fata lui, nu stiu exact sa iti spun strada,.
Poaste ca e obisnuinta, neatentie, aiurela,sau toate la un loc 😛
Pot promite ca ma voi uita 😛
Am dat o raita pri cartier spre bucuria cateilor si am dedus ca magazinul Carrefour se afla situat pe Str.Dambovita 47 (numarul l-am estimat, ca la cum sunt numerotate blocurile in zona, este greu sa te descurci) oricum se vede din tramvaiul 7, deoarece statia acestuia este paralele cu magazinul.
Crezi ca oamenii ar sta la coada dara ar avea bani? Se bucura de tot ceea ce pot cumpara la reducere tocmai din pricina zilelor in care traim. Eu nu condamn acesti oameni pentru ca sunt sigur si cunosc persoane care se gandesc cu groaza la ziua de maine si la sarbatori. Nici mie nu imi plac magazine mari si agitate prefer cele mai micute, dar sunt sigur ca in cativa ani vor disparea !
Nici eu nu ii condamn doar am relatat ce s-a intamplat .
Stiu ca se descurca greu, stiu ca traim timpuri idioate dar asta e…
scz ca am postat de 2 ori, greseala mea!:)
Remediez eu problema, nu-i bai 😛
Daca e spatiu public, iti pot sufla un kil de pene. si cateilor exact acolo sub coada. Nebunia asta a reducerilor este peste tot, dar romanii nici nu au discernamant si cumpara ca tampitii tot ce apuca.
Da, stiu asta , Dojo, dar cum spus si in text fiecare nenea imbracat cu uniforma pe care scrie”security” se crede mare sef si bagator de seama.
Reduceri au fost la cateva aliment de baza , precum zahar si ulei…
Ieri a fost nebunie azi e cam pustiu 😛
SIngurul? Nu mai este si la Bega?
Nu acesta este cel de la “Bega”, s-a mutat de acolo deoarece fratii Cristescu cereau prea multi bani pe chirie , aici platesc 10.000 de euro/luna si au inchiriat spatiul pe 10 ani .
Tot Cristestii sunt si aici???
Nu aici este un sarb , Jiva, care detine si restaurantul “Nora”. Nu stiu cum a scapat spatiul asta sa nu fie luat de Crististi ….
Mda .. Asa se intampla la orice magazin nou deschis.
Din pacate, mai nou , acesta este trendul ….
Am convingerea că măcar timișorenii au avut mai multă demnitate decât disperații ăia de la Craiova (Craiova era ?) care au ajuns pe toate posturile de televiziune…
Da, ay fost mai putini oameni si mai putin agresivi…Reduceri de preturi au fost facute la unele produse de baza si cateva fructe.
Este adevarat ca timisorenii (si banatenii in general) au mai multa demnitate – si disciplina in manifestari – (atat ca urmare a firii lor mai domoale, mai calculate, mai putin impulsive, cat si in urma inradacinarii reminiscentelor educatiei austro-ungare de odinioara), da’-‘i la fel de adevarat SI faptul ca in Timisoara saracia nu este la fel de disperat de intensa (si de generalizata) cum am inteles ca este la Craiova (si in general in Oltenia).
Da, intr-adevar, oamenii nu s-au imbulzit chiar asa de tare , cred ca fost si curiozitatea care a impins oamenii in magazin : “Sa vedem ce ne ofera si francezii astia” (cred ca sunt framczi).
P.S. Ai grijă, că nu merge Commentluv !
Multumesc, ma uit acum 😛
Lolz, stam in aceeasi zona.
Nah, asta e chiar fain 😛 stii pe cineva de pe net ca apoi sa aflii ca locuiesti cam in aceeasi zona a orasului 😛
La o relecturare ulterioara:
“…am plecat crucindu-ma.Parca ma aruncase cineva in timp, inainte de 1989.Mi s-a zburlit parul in cap.”
Manifestarile sunt similare, dar explicatia (cauzele) difera: inainte de ’89 ai fi avut CU CE sa cumperi, da’ nu prea aveai CE sa iei (oficial), pe cand acum este exact invers: plin de produse peste tot, atat autohtone cat si din import, si lipsesc banii pt a le putea cumpara.
Da, stiu, este foarte adevarat.
Inainte spuneam, “sa fie cat scump dar macar sa fie” si acum vedem ca este la fel greu in ambele ipostaze .
Acum este deosebit de greu in special pt pofticiosi – si pt parintii de copii mici (copiilor degeaba ca “n-ai”, ei vad si “vor si ei”).
Pt FOARTE multi romani (inclusiv pt subsemnatul*) evolutia situatiei in aceasta privinta este similara evolutiei situatiei in privinta excursiilor / concediilor internationale: inainte vreme n-aveam acces la “voiaje” din cauza dificultatii de obtinere a pasaportului, acuma din cauza costului prohibitiv al excursiei / concediului prin comparatie cu puterea de economisire a omului “de rand” (Bine, aici este si o problema de stabilirea prioritatilor in cheltuirea banilor.)
* Mie primul pasaport mi-a axpirat practic nefolosit (doar – la inceputul valabilitatii – vreo trei drumuri pana in Ungaria la Kecskemet, cat sa ma lamuresc de faptul ca n-am nici “simt comercial”, nici “spirit antreprenorial”), si apoi alt pasaport nici nu mi-am mai facut. Mi-oi mai face altul (poate – daca ‘oi fi sanatos) doar daca se va intrevedea clar (indeaproape) o reala perspectiva de a-l si utiliza…
Cu spiritul cometcial si anteprenorial m-am lamurit si eu , in primele drumuri la unguri , nu am asa ceva in sange 😛
Pentru a merge in Europa , cu masina , nu e nevoie de pasaport , iti ajumge buletinul, cred pasaportul este util in cazul excursilor organizate, nu stiu, cel mai bine ne poate spune Traveling Hawk, deoarece calatoreste mult.
Iesirile in strainatate le fac , de regula, la rude si pana nu aveam masina ma deplasam cu autocarul “Atlasib” sau “Euroline”, doar ca era obositor , dura cateva ore bune intre 22-26 ore.
Acum depinde de ce ai dori sa vezi, daca vrei Austria si nu esti chiar asa de pretentios poti gasi si pensiuni si cu 15 euro/zi, ceea ce nu e atat de diferit de pensiunile de pe Valea Prahovei.
Adevarul este ca fiecare isi stie prioritatile..
In poza scrie Carrefour Market, nu Carrefour. Carrefour Market e versiunea mai mica, format supermarket. Carrefour e formatul mai mare, de hipermarket.
N-am intrat in vreunu’ cu Market in coada pana acum, dar hipermarketurile au printre cele mai bune preturi si in acelasi timp o gama larga de produse la capitolul “chestii comune” (desi in ultima vreme am constat ca si Auchanu’ a plusat bine la capitolul diversitate). N-am mai prea calcat eu prin hipermarketurile lor in ultima vreme, ca nu mi-s in drum, dar tin minte ca acum un an aveau cel mai ieftin Remy Martin VSOP, cea mai ieftina hartie igienica Milde…
Bineinteles ca au si produse ceva mai deosebite la preturile carora te uiti si ti se face parul maciuca, chit ca sunt al naibii de tentante si daca nu ai alte alternative mai ieftine le iei… ahem, mure in decembrie la 25.9 lei cutiuta de 100-125g (in Auchan aceeasi cutiuta e cu ~10 lei mai putin). Tin minte ca aveau si o groaza de rechizite Staedtler si mai aduc si ciocolata CeMoi uneori. Si in prima jumatate a anului aveau si o parte din gama Petits Desserts de la Lindt, iar tabletele erau foarte ieftine (9 lei) si cand nu erau la promotie.
Aaaaaanyway… mie personal imi plac toate aspectele alea pe care le consideri deranjante – de la zgomotul masinilor pana la falimentarea magazinelor de cartier, pe care eu nu le suport, mi se par sinistre ca niste camere de tortura. Prefer sa-mi fac cumparaturile in hipermarket. Pentru ca mi-e groaza de facut cumparaturi si asa pot sa-mi rezolv toate problemele mai repede – e super tare sa pui pe banda o cutie cu inghetata si peste ea pungi cu saibe si garnituri. Pentru ca pot sa ma misc in ritmul meu. Pentru ca nu trebuie sa vorbesc cu nimeni, pot sa fiu oriunde vreau cu mintea in timp ce ma deplasez mecanic pe acolo. Pentru ca pot sa-mi aleg eu produsele. Pentru ca pot sa verific preturi.
Zgo,otul e okay cand nu iti afecteaza intreaga zi…..aerisirea de la frigiderele si faptul ca nu au loc de aprovizzionare se face in parcarea unde imi parchez masina ….
Cat despre preturi sunnt foarte mari, cam cu 50% mai scumpe….familionul meu si cu mine facem cumparaturi pe doua saptaani, de regula de la Kaufland, Lidl sau Real ….
In UE se calatoreste pe baza cartii de identitate. In majoritatea celorlalte tari trebuie sa ai pasaport valabil inca 6 luni, de ex., dupa intrarea in tara respectiva. Si da, calatoritul este o chestiune de prioritati si de disciplina financiara, Se poate calatori si cu bani putini daca stii sa te organizezi si respecti anumite reguli (bilete de avion cumparate cu mult timp inainte pentru a beneficia de preturi mai mic,cautarea unui raport bun oferta/pret pentru cazare, mancat ca si acasa – cu ce cumperi de la piata si magazin, nu de la restaurante. documentarea riguroasa care sa te fereasca sa arunci inutil bani pe taxe de intrare mari la obiective care nu te intereseaza de fapt, retinerea de la a cumpara tot felul de prostii inutile pe post de “suveniruri” – ma duc undeva ca sa vad ceva, nu ca sa-mi cumpar haine sau suveniruri, – pozele sunt cele mai frumoase amintiri, etc.).
Chestia asta cu bataia pe reduceri nu o inteleg. De obicei, reducerile sunt nesemnificative (data fiind cantitatea in care cumperi) si nu neaparat la chestii utile. Vedeam la TV, inainte de a pleca in Thailanda, o reducere la niste tigai, pe care se bateau oamenii! Oare chiar nu aveau tigai acasa sau le mai trebuia una in plus, cu 1.2 RON mai ieftina?! Eu stiu ca, daca nu am bani suficienti, pot gati in orice, nu doar intr-o tigaie anume…Mai degraba cred ca este vorba despre o psihologie colectiva anume…poate stii tu mai bine, Cartim si ne zici si noua.
Este vorba de marketing si de psihologie sociala, unde spiritul de turma este cel care dicteaza…magazinele castiga cand fac asemenea oferte…
Multumesc pentru informatiile date in legatura cu cel mai bun mod de a calatorii , sunt utile si deosebit de practice.
Sper sa citeasca si Victor aceste randuri 😛
Victor (desi nu se prea simte bine cu sanatatea, motiv pt care e mai… parcimonios la scris) A CITIT aceste randuri, si se bucura pt faptul ca observatiile practice ale cuiva care pare a fi un calator “inrait” confirma concluziile (pana acum – mai mult teoretice) ale lui (ale lui Victor).
Astfel expuse, zisele concluzii par a fi un “ghid” aplicabil in practica – sub rezerva faptului ca TOTUSI trebuie ca posibilitatile de economisire anterioara in vederea calatoriei (corelate cu ordinea de prioritati) sa ingaduie disponibilizarea unei oarecari sume minime fara de care TOTUSI nu se poate realiza calatoria (oricum, nu in asemenea fel incat sa merite facuta).
Sper ca sanatatea sa ti se imbunatateasca , Victor, pentru a lasa cat mai multe comentarii si de a gasi cat mai multe “greseli” ale aitorului 😛
Da , din pacate peste tot e nevoie de suma minima pentru o calatorie,si chiar daca ai sigurata cazarea , iti trebuie niste bani pentru transport si mancare+minime cheltuieli de care se poate sa ai neaparata nevoie.
Aici ma refer la ceva ce ai uitat sa iei cu tine, un medicament (sa zicem aspirina)..
Un exemplu: cand mergeam in germania , la rude, aveam nevoie de 200 de euro pentru motorina, si 100 pentru mici cheltuieli: intrarea la un muzeu 15-18 euro, sau abonamentul pe o saptamana pe mijloacele de transport, 25 euro si toate acestea imnmultite cu 2 , suta aceea era lalimita.
Ca sa fie chiar concediu in care sa te “simti in concediu” trebuie bai mai multi .
“Sper casanatatea sa ti se imbunatateasca…”
Multumesc pt gandul cel bun, din pacate deocamdata (CEL PUTIN pana la urmatoarea operatie) tot ce indraznesc sa sper este o remisie temporara a bolii (faza mai putin acuta), da’ mi-ar fi teama ca ma bate Sfantul daca m-as plange prea tare – e vorba (cel putin deocamdata) mai mult de o… stanjeneala, de o jena, (foarte neplacuta si asta) decat de suferinta propriu-zisa.
“…de a gasi cat mai multe “greseli” ale aitorului…”
Nu caut greseli in mod intentionat, le observ in mod reflex (probabil deformatie profesionala), doar ca dupa aia “nu ma tace dr(Biiip!)l” si treb’e MUSAI (probabil TOT din reflex profesional conditionat) sa si comunic faptul ca le-am vazut, deci ca ele sunt acolo. ASTA este un aspect la care as mai putea sa “lucrez”: dupa ce le-am vazut, sa ma abtin de a le comunica (asa cum in ultima vreme nu mai comunic erorile de tastare, pe care LE OBSERV…)
“…bani pentru transport si mancare+minime cheltuieli de care se poate sa ai neaparata nevoie.”
Cheltuielile “cu transportul (local)” – chiar daca nu iti sunt asigurate (de catre rude, sau prin contraserviciu la o vizita a respectivului in Romania) pot fi prevazute cu destula acuratete, cele cu biletele de intrare (la muzee et simili) la fel, mancarea (toata – sau aproape toata) poate fi asigurata “de la pachetel” (mai mult hrana conservata), dar nu se poate sa nu prevezi o minima suma pt (spre ex) apa (ca doar n-o sa pleci din Romania cu butoiul in carca, sau cu “baxurile” de PET-uri), si-apoi (chiar daca iti fagaduiesti cu strasnicie “sa nu te atingi” de respectiva suma) NU SE POATE sa nu ai UNDEVA, CUMVA, o oarecare (nu chiar neinsemnata) rezerva ACCESIBILA de bani: CE te faci daca (spre ex) ai de platit o amenda, sau o deteriorare involuntara “la gazda”, sau daca iti sunt furati / pierduti banii de inapoiere si/sau actele…
“…ceva ce ai uitat sa iei cu tine…”
Oricat de grijuliu ai fi (cu anticipatie) si oricate liste ti-ai face in prealabil (mergand pana la – spre ex – bricheta de rezerva, sau sireturi la incaltari, sau ace “de siguranta” – pe langa acele de cusut cu ata de diferite culori si la nasturi (asortati) de rezerva), TOT ramane posibilitatea aparitiei unor lucruri pe care sa nu le fi uitat, ci despre a caror necesitate sa nu fi avut cunostinta, ca doar n-o sa cari de acasa tot sifonierul.
Orice ar fi, sper sa iti poti revenii…
Trebuie sa recunosc ca ai dreptate.
Mereu s-au ivit situatii neprevazute, rar a mers totul ca la carte.
De exemplu : am vizitat cupola Reichstag-ului si mi-am parcat masina in apropiere. Am platit acolo , pentru 1 ora 1/2 , dar cand vizitezi ceva timpul zboara, iar tot timpul am stat cu ochii pe ceas pentru a ne intoarce la timp.
Acolo nu te joci cu treburile astea , daca nu respecti regulile , iti “ard” aia o amenda de nu o mai uiti …
Pt imprejurari de acest gen (pt a elibera mintea de continue preocupari… “ne-culturalizante” 😆 ) este f. util si oportun un ceas de mana (sau un telefon mobil) care sa stie “sa dea alarma” dupa un anumit interval de timp (sau la o ora prestabilita) – cu conditia sa nu uiti sa-i “comunici” CAND anume este necesar sa te “alarmeze” si sa mai si tii minte PT CE solicitasesi sa fii “alqrmat”.
draga cartim,tin sa te anunt ca inca este foarte functional carrefour din bega…stiu pt ca s-a nimerit sa am azi niste treaba pe acolo 😛
Nu prea am treaba 9in zona aceea , astfel ca nu am verificat informatia , scuzele de rigoare pentru inacuratetea informatiei , draga Corn .
Mai traiesti, prietene? 😛
Corn: Odata ce s-a nimerit (sau o fi fost cautat in mod intentionat?) sa fie catre sfarsitul anului cand si-au gasit noua locatie, FRAIERI ar fi trebuit sa fie ca sa inchida INAINTEA SARBATORILOR vechea unitate, cea catre care (probabil) unii dintre mai vechii clienti ai lor se indreptau deja “din reflex”; si-apoi – DE CE sa piarda ocazia a DOUA vaduri comerciale (unul central, mai vechi si deja cunoscut, si altul nou, trezind curiozitatea, relativ mai periferic dar in “buricul” unei zone a orasului care este foarte dens populata) exact pt perioada cea mai buna, cea mai propice… (Probabil ca vor elibera vechiul spatiu pt data de intai ianuarie, la inceputul noului an fiscal, cand probabil expira si vechiul contract de inchiriere.)
Mirarea mea se indreapta mai degraba spre faptul ca au reusit sa-si asigure (si inca in ACEASTA perioada a anului) destul “personal” pt ambele unitati…
Da, Victor ai perfecta dreptate cu ceasul/telefonul, doar ca pe acoperisul Reichstag-ul aveai ce vedea si nu prea eram concentrat la alte beep-uri sau sunete de genul asta …
ASA o fi, ca PREA “zici” cu foc, da’ (-‘n optica mea) – oricat de preocupat de ALTE “subiecte inconjuratoare” ai fi – parca TOTUSI e mai usor sa te “dresezi” ca sa reactionezi la sunetul alarmei (o singura “dresura” definitiva) decat de fiecare data sa tot “stai cu ochii pe ceas” ca sa nu platesti “penalizari” pt depasirea timpului preconizat de stationare (sau cine stie CE alte “evenimente” iti poti programa sa fii alertat de catre “alarma”: ora de intrare la vreun spectacol, sau ora de plecare a vreunui mijloc de transport etc.)
Doar de parcare eram preocupat 😛
Acolo totul este ata de vast si atat de maiestuos ca nu prwea poti programa doua evenimente in acelasi timp deoarece risti sa nu vezi nici una ca lumea…
De fiecare data era un singur loc programat pentru turism …
De exemplu Sans Souci, nu poti sa mai vizitezi altceva , este extins, ai de umblat cativa km in gradinile lui Fritz si deosebit de multe de vazut…
Nu iti vine sa treci rapid peste locuri unde nu stii sigur ca ai sa mai calci vreoodata 🙂
Da, asa este, dar – in optica mea -poate nu este vorba despre vizite consecutive prea apropiate (de concomitenta nici nu poate fi vorba – nici macar ca localnic familiarizat deja cu toate “dedesubturile”, si cu atat mai putin ca vizitator ne-initiat) da’ poate ai timp (relativ mare, dar in mod inerent limitat) pana la plecarea avionului / trenului / vaporului / grupului cu care intentionezi sa calatoresti in continuare si vrei sa mai vizitezi (sau revezi) CEVA din cele pe care ti le propusesesi inainte de plecare, sau poate te simti coplesit de experientele precedente si “sari” vreo etapa din cele intentionate initial ca sa te odihnesti si/sau deconectezi de la navala de informatii noi, si dormi (sau mergi la un… sa zicem cazinou, sau film de desene animate, sau vreun parc “neinteresant” – din perspectiva turistica – dar cu multa verdeata, sau pur-si-simplu hoinaresti pe strazi fara nici un plan si nici o intentie “turistica”, sau intri in vreo carciuma sa mananci / bei ceva, si trebuie sa fii scos din acea stare si re-integrat pe modul “alert” de activitate ca sa nu ratezi si urmatorul “obiectiv”).
Da, in aceste conditii este nevoie de un ceas/mobil setat pe alarma.
Sa stii ca in Berlin, de exemplu, sunt foarte multe parcuri “neturistice” pentru care chiar merita sa “sari” peste unele obiective turistice….
Ce lor li se pare simplu si la indemana, la noi ar fi greu de conceput. Parcuri intinse , in care te poti plimba si cu cateii, in care coexista lebede, rete salbatice, gaste, veverite si arici, pomi imensi, totul fiind intr-o perfecta ordine iar animalele mentionate fiind in siguranta.Stapanii cateilor aduna eventualele “reziduri bio” lasate de patrupezi iar ambalajele sau hartiutele sunt aruncate la cos ni nu pe aleile parcului.
Verdeata extrem de multa, oameni alergand sau doar plimbandu-se , lacul curat, deoarece se curata periodic , apa limbede …
– Teoretic vorbind, un parc “ne-turistic” din Germania nu “face” cat un obiectiv turistic de acolo: acelasi gen de “atmosfera” o poti intalni si in Romania, la MULT mai putini km departare de casa – daca iti alegi cu atentie zona impadurita (cat mai neumblata) unde sa te duci, dar alta vizita in Germania este posibil sa nu mai “apuci”, sa nu mai “pupi”; in consecinta, in Germania este bine (in optica mea) sa primeze obiectivele pe care NU le poti intalni in deplasari mai scurte / ieftine / comode, in tara sau pe la vecinii imediati, unde este MULT mai probabil sa reusesti sa mai ajungi, chiar daca pana in (sa zicem) Germania (si cu atat mai mult in Thailanda) este cat se poate de posibil (!) sa nu mai mergi vreodata (indiferent de motiv).
– De CONCEPUT nu este greu nici la noi, ci numai de realizat (in spatii publice) – si accentuez: IN CONDITIILE ACTUALE DE LA NOI.
Dovada ca (altfel) in principiu se poate o ai (spre ex) in gradinile Pelesului (care UITE ca se reuseste sa fie mentinuta curata) – si nu ar fi imposibil (ba nici macar chiar greu) de implementat si pe restul teritoriului tarii, CU CONDITIA sa “dresam”* bine grosul populatiei.
* Termenul peiorativ este folosit in mod intentionat:
a). Pe de o parte pt ca la noi educatia (simpla) nu prea functioneaza: daca vei intreba un delicvent oarecare in domeniul ecologiei DE CE – spre ex – a aruncat un PET in rau / lac / padure / campie / parc / strada / stadion etc, sau DE CE a rupt un buchet de flori protejate (narcisa salbatica din “Poiana narciselor”, sau eventual edelweiss), sau de ce a taiat un brad “de Craciun” ciuntind varful unui exemplar frumos si viguros, sau de ce si-a taiat pt “lemne de foc” un copac sanatos, vei constata ca STIA ca e interzis (deci ca nu-i bine), da’ DE CE sa se oboseasca sa faca altfel, ca doar ORICUM – TOT nimic nu pateste daca incalca regulile. IA sa fie pus (PE LANGA o amenda cat venitul lui pe cateva (sa spunem trei) luni (dar nu mai putin decat acel numar de salarii medii pe tara) sa plateasca SI florile (la pret de bijuterii) / varful de brad / lemnele de foc (ambele – la pret de esenta rara, sa spunem abanos), fiecare PET aruncat (la pret de dragare individuala a lacului / raului pt fiecare PET) etc, si GARANTAT in cativa ani se instaureaza si la noi o disciplina ecologica mai ceva ca la nemti.
b). Pe de alta parte pt ca “dresura” respectiva trebuie facuta “cu biciul” (si se poate imagina SI vreun sistem care sa simuleze “bucatica de zahar”), fara a mai explica prea mult DE CE trebuie asa, ci doar ca ASA TREBUIE, si CE se intampla “daca nu”.
– Ambalajele si hartiutele sunt aruncate in cosuri care se gasesc “la tot pasul”, nu unul in mijlocul parcului si cate unul la fiecare acces in/din parc, si anume in cosuri care sunt golite si curatate ritmic de catre “cine trebuie”, nu lasate pana debordeaza de gunoi sau pana sunt golite anarhic de vant / golani care astfel “fac pe nebunii” / boschetari (si alti saraci) in cautare de ceva comentibil sau vandabil / caini vagabonzi / etc.
– Lacul este curat si apa este limpede in primul rand deoarece (cu exceptia frunzelor pomilor si a prafului adus de vant) apa si lacul nu sunt murdarite, si abia apoi pt ca orice murdarire accidentala este “rezolvata” prompt. (“La noi”, “sus la munte, sus la munte la izvor”, departe de accesul turistilor, CINE crezi ca sta sa curete apa / lacul / raul / etc incat sunt atat de curate si limpezi?)
uite cartim bine..rutina…lucru-acasa si retur…momentan is la relatii cu clientii orange…
si victor..sa sti ca is de parerea ta..dc nu ar profita carefour de clienti din 2 directii…
Ma bucur pentru ine, Corn 😛
Cum este sa “simti “ca ai banutii tai in buznar? Independent? Mai sigur pe tine?? 😛
daaaaps,cum sa nu…
m-am si pus sa imi strang bani ca vreau sa imi iau masinuta
Deja??
este fain, ia-ti un Smart sau o “broscuta” cat ai tu nevoie iti ajunge 😛
Bafta !!
Daca in acest mod (la inceput de “cariera profesionala” fiind, cu ordinul de marime aferent al salariului si cu inerenta lipsa de experienta nu numai la serviciu, ci si in gospodarirea constanta si continua a banilor proprii) dumneata iti propui “dintr-un foc” sa-ti “iei” masina, bagsama “necesitatile vitale” (locuinta, facturi, mancare etc) iti sunt asigurate gratuit (sau quasi-gratuit) de catre altcineva (probabil de catre parinti).
Da, asa este, Victor …
eu m-am gandit la un golf.. 😛
Costa mult, albesti pana strangi banii aia, cata vreme la cele aminite de mine poti cumpara una, inainte de atinge majoratul din Vest (22) 😛
Lasa-l, Cartim, sa inceapa sa “stranga” banii, ca are vreme sa se hotarasca ulterior asupra marcii / modelului etc (ca doar nu depune dinainte banii intr-un cont cu destinatie stabilita si imuabila).
Poate va constata ca nu reuseste sa stranga banii (sau ca – pt el – nu merita efortul si privatiunile pt a reusi sa-i stranga), poate va strange vreo anumita suma si apoi o va “irosi” (considerand prin prisma obiectivului anuntat) (pe vreo vacanta mai… “indrazneata”, mai exotica, sau cu vreo fata / femeie, sau cu vreun alt proiect costisitor, sau se va re-directiona catre procurarea unei locuinte proprii), poate va constata ca reuseste sa acumuleze fonduri doar intr-un ritm care sa-l descurajeze de a astepta pana poate sa-si ia o masina mai “de clasa” si va accepta bucuros vreuna dintre variantele sugerate de dumneata – da’ se mai poate SI sa constate ca are destula vointa si destula rabdare si destule posibilitati ca sa-si ia ceea ce-si doreste acuma (sau sa poata chiar sa mai “ridice stacheta”).
Deocamdata, ceea ce constat eu este o moderatie de bun augur: nu pare sa fie nici prea modest (daca de la inceput iti propui sa te multumesti cu mai putin decat este posibil sa-ti permita posibilitatile (!) reale, este putin probabil ca ulterior sa te ridici deasupra acestui nivel auto-considerat “multumitor”), nici exagerat de infatuat nu pare a fi (nu si-a propus un Ferrari, un Lamborghini sau macar vreun Mertan (sau “beemveu”) “mare”) incat sa consideri ca “pretentiile” lui sunt cu adevarat fanteziste…
Vorba lui – las’ c’-o sa vada el pe parcurs “ce” si “cum”, ca-i tanar si mai are vreme…
Ai perfecta dreptate in ceea ce spui, in final va vedea el ce va fi si cum va fi, se va decide intr-un fel ori altul…
pai nah..nu stiu..vad eu cum fac
Victor, si acolo exista oameni saraci, aduna sticle si primesc banuti pe ele, si acolo sunt oameni inculti sau prosti , doar ca uite un exemplu:
Sotiei mele i-a cazut un servetel din buzuar si nu l-a mai ridicat, boschetarul aflat pe o banca a strigat catre”Doamna , ridica hartia!” A ridicat servetelul si l-a dus unde trebie.. Stiind limba, l-am intrebat “de ce iti pasa tie dece fac niste turisti?” “Domnule, dumneavoastra veti pleca , eu raman aici, pe mine ma vor acuza primul ca nu amm tinut seama de reguli”.
Si uite asa de la boschetar pana la copilul mic, stiu ca este bine sa protejeze mediul…
“De ce dati mancare la veverite si arici, domnule?” “Pentru ca sunt foate uitli mediului , ne feresc de rozatoare si sunt simpatici””De ce dati ciorilor nuci ?” “Pentru ca sunt aici de cand m-am mutat , parca ma cunosc ..In fond de ce nu?”
Cam acestea sunt raspunsurile nemtilor, de unde deducem ca la inceput a fost amenda, apoi a devenit mentalitate…
Ti-am spus ca pe lacul acela deosebit ei fac concursuri de nave teleghidate?
O poarta a Brandenburg-ului a vazut toata lumea care a fost in Berlin, concurs intre nave de epoca, pana la replica miniaturala a “Titanicului” mai putin….. si pacat ca nu am poze.
De regula cand am ocazia sa merg ed mai multe ori intr-un loc incerc sa surprind ce fac oamenii si abia apoi monumentele…
Se spune despre german ca sunt reci , rai … ricee i-ai inntreba in engleza sau in alta limba , incearca sa te ajute. In definitiv, totul depinde de om…
Gata – ca in ritmul asta eu altceva nu mai ajung sa fac (eu in continuare tastez cu un singur deget, deci imi consuma timp mult). E ultimul comentariu la care raspund atat de amplu in anul asta.
“…si acolo exista oameni saraci, aduna sticle si primesc banuti pe ele, si acolo sunt oameni inculti sau prosti…”
– bineinteles ca – in conformitate cu teoria numerelor mari – cam oriunde, in orice tara (intre suficient de multi oameni luati la intamplare, neselectionati dupa vreun criteriu) exista si oameni inalti si oameni scunzi, exista si genii si dobitoci, tot asa cum exista firi speculative (ca a mea) care “despica firul in patru” si exista firi practice, care nu stiu DE CE e bine asa si nu altfel, dar care fac lucrurile sa mearga, cum exista oameni cu talent artistic dar si oameni cu talent tehnic, etc.
– de retinut totusi faptul ca saracii lor pe de o parte nu cersesc, ci cauta in mod activ sa faca ceva pt a-si ameliora starea, si pe de alta parte ca exemplul dat de dumneata arata ca stradaniile lor sunt eficace nu numai pt ei, ci si pt mediu (il curata de sticle) si pt economie (reciclarea economiseste resurse).
“…dumneavooastra veti pleca , eu raman aici, pe mine ma vor acuza priul ca nu amm tinut seama de reguli.”
Dupa cum spuneai la inceputul acelui paragraf, “…boschetarul aflat pe o banca a…”; pe langa interesul sau practic imediat (ca sa nu fie acuzat el), pe langa mentalitatea germana “de la natura” (“deutsche Ordnung und Disziplin”) SI educata in ei (amenzile despre care vorbeam, menite sa contracareze eventualul imbold de a incalca regulile), in acest fel respectivul boschetar cumva… parca isi mai SI plateste “chiria” pt locul indelung ocupat pe banca, si isi justifica intr-un fel (macar in ochii sai proprii) existenta (poate altfel devenita inutila)… (Si in plus, am auzit ca acolo delatiunea – in privinta incalcarii legilor si regulilor – a intrat in domeniul normalului cotidian: daca-ti speli masina in strada, sau faci altceva interzis, in cateva minute apare politia, alertata nu de un “telefon anonim” ci de multe “anuntari telefonice” asumate (si pt care cei care au telefonat se simt mandri).
” “De ce dati mancare la veverite si arici, domnule?” “Pentru ca sunt foate uili mediului , ne feresc de rozatoare…”
Veveritele – spre deosebire de arici – nu ne feresc de nici un fel de rozatoare (ai uitat de serpi si “goange”), da’-‘s simpatice.
“cam acestea sunt raspunsurile nemtilor, de unde deducem ca la inceput a fost amenda, apoi a devenit mentalitate…”
PENTRU NEMTI, la inceput a fost firea lor de a respecta regulile si ordinele primite. Dar principiul enuntat functioneaza foarte bine pt imigrantii ne-germani, care in timp se germanizeaza (si nu ma refer la naturalizarea scriptica, in actele oficiale, ci la evolutia mentalitatii proprii.)
“Se spune despre german ca sunt reci , rai…”
Da, in general germanii (si nu numai ei, ci in general anglo-saxonii) au firi mai reci, mai calculate, mai putin emotionale, si in lumea asta nu s-au terminat prostii, asa incat confuzia unei firi mai retinute cu rautatea este explicabila.
“ricee i-ai inntreba in engleza sau in alta limba , incearca sa te ajute. In definitiv, totul depinde de om…”
CATEGORIC amabilitatea, disponibilitatea de a ajuta sunt caracteristici individuale, nu “de natie”: sunt convins ca si printre nemti (ca si printre romani, de altfel, si cred ca printre membrii oricarei natii) exista oameni mai amabili (mai ales cu un ajutor care nu-i costa si nu le consuma mult timp si efort) si mai putin amabili; ba MAI MULT decat atat: o aceeasi persoana, in momente diferite ale existentei sale, este probabil sa aiba disponibilitate diferita de a ajuta un necunoscut, fie din cauza timpului (uneori ai, alteori esti grabit), sau a starii emotionale (uneori iti vine sa imbratisezi pe oricine, alteori sa dai cu barda in Dumnezeu), sau a starii de sanatate etc. (La limita, sunt curios sa aflu CAM CATA amabilitate crezi dumneata ca ai putea dovedi atunci cand ai “pântecăraie” si abia astepti sa ajungi la usa unei toalete, rugandu-te intre timp sa n-o gasesti cumva ocupata, defecta sau incuiata! In fond, nu greseste zicala care afirma ca “durata psihica a unui minut este subiectiva – ea depinde de CARE parte a usii de la toaleta te gasesti!”)
Imi pare rau ca tastezi cu un singur deget…dar acest lucru imi spune ca esti un om ambitios si perseverent, deosebit …
Multa sanatate in anul care vine !!
SPLENDIDA metoda de a cauta (si gasi) si sublinia unicul aspect (marunt) cu conotatii pozitive al unui… fenomen, fapt, lucru, cu aspect preponderent negativ. Felicitari – si UN AN NOU FERICIT!
(Multumesc pt urarea de sanatate – CHIAR am nevoie…)
Multuumescc, dar chiar cred ceea ce spun.
La multi ani, Victor !!
http://www.youtube.com/watch?v=UUJwwoXsLIU
Veche melodia , dar foarte frumoasa 😛
Multumesc.
Este printre preferatele mele – si PT MINE face parte dintre preferatele “mai recente”: eu sunt de pe vremea dinaintea ei, am melodii preferate MULT mai vechi deat aceasta… (Oare-si mai aminteste cineva melodia ruseasca (romantica) “Nopti la Moscova”(sau am mai gasit-o tradusa si sub titlul “Clopotele Moscovei”)?)
TOT dintre preferatele mele “mai tarzii”:
http://www.youtube.com/watch?v=T6i8HHrz2BI
http://www.youtube.com/watch?v=QGFVkM-2XO8&ob=av3n
http://www.youtube.com/watch?v=9krvMqLnc5U
Le stiu pe toate si toate imi plac foarte mult : P
Moody Blues – “Nights In White Satin”, aceasta melodie am cautat-o foarte mult timp si nu aveam idee cum se numeste si nici vreun cuvant cheie nu aveam. A fost melodia preferata a tatalui meu swi am crescut ascultand-o dar am pierdut caseta si chiar renuntasem la ideea de a o gasi candva..
Cu “El Condor Pasa” , stiu ca vazusem un film in care coloana sonora era aceasta melodie, l-am gasit apoi in mai multe variante si imi place melodia foarte mult.
Ultima e ceva mai noua ,apreciez muzica franceza stiu ca intr-un timp era deseori difuzata la radio.
Pentru primul cantec si clip iti multumesc foarte mult , chiar nu ma asteptam sa il gasesc dar sa mi se faca cadou la inceput de an 😛