Depresia a devenit boala cea mai raspandita in lume.
Se pare ca din cauza stresului, a ritmului din ce in ce mai alert al societatii, al exigentelor pe care acest secol le impune, unii oamenii nu se pot adapta acestor cerinte simtindu-se izolati, traind retrasi si refugiindu-se in diverse activitati mai putin pragmatice, cu tenta melancolica.
O astfel de persoana este si prietenul meu Cristian.
Este un om caruia i s-ar fi potrivit secolul trecut.Vazandu-l trist si l-am intrebat:
– Te pot ajuta? Iti fac consiliere psihologica daca doresti.
– Nu….Iti multumesc, dar eu am alta metoda, una pe care tu n-o vei agrea..
– Adica?
– Uite , eu ma simt foarte bine citind.Cel mai mult ma linistesc cartile crestine.
– Adica carti cu profil religios? Sau nu inteleg eu bine…
– Uite un exemplu de carte crestina este “Ben-Hur” de Lewis Wallace. Sau “Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz, mai cuoscuta…Le-ai citit, sunt sigur!
– Da, le-am citit si mi-au placut.Sienkiewicz a luat Premiul Nobel pentru Literatura in 1905, daca nu ma insel, dar nu sunt sigur ca asemenea carti te pot ajuta..Te pot linisti pe moment dar nu stiu cat de mul iti vor folosi pe termen lung.Tema lor atinge cateva momente importante din istoria crestinismului, dar cam atat.
– Da, tu esti altfel.Eu sunt mai melancolic si caut astfel de carti.Ele au darul de a ma calma , de a-mi creea o stare de bine.
– Mai, nu am nimic impotriva, este bine daca poti citi si daca astfel de carti iti induc starea de liniste necesara pentru a te simti bine.
– Stiu ca esti sceptic 😛 Nu as avea incredere intr-un psiholog care vazand ca fac comanda la carti online de la libraria crestina nu s-ar nelinisti.Am gasit-o intr-o zi cand navigam pe net.Stiu ca vei rade , dar am considerat ca este un semn.
– Da, sunt , consider ca este o coincidenta, dar nah , daca tu te simti okay, nu pot decat sa ma bucur.Ar fi fantastic daca o depresie minora se va putea trata prin astfel de metode…
Cum fiecare din noi este unic ca structura de personalitate, si temperament,nu pot decat sa ii accept optiunea si sa il ajut in alegerea sa.
Sa fie oare cartiile crestine o alternativa in tratarea unei depresii??
Parerea voastra care este??Pe voi v-ar ajuta??
cei mai multi oameni refuza sa accepte faptul ca sunt depresivi…
pe de alta parte poti fi usor depresiv,poti avea scurte momente de depresie, toate astea neinsemnand ca suferi de depresie….
e foarte greu…
prietenul tau e intelept,a gasit solutia potrivita lui…
in fond,ca sa iesi din depresie ai nevoie de un punct de sprijin,altul pentru fiecare ar fi corect…
Da, el nnu are o depresie in adevaratul sens al cuvantului, are o depresie minora, si a fost destul de intelept ca sa se refugieze un ceea ce ii place. Este si genul de om crescut in traditia crestina, si crede in rugaiune, desi nu este un habotnic, nu duce credinta la extrem…
Unii oameni asculta muzica , altii fac sport, fiecare agatandu-se de aceste activitati pentru a inlatura starea de tristete.
Oricum ar fi, trebuie sa le acceptam decizia si sa ii respectam ca atare, chiar ajutabndu-i in acest sens…
De obicei raman pasiv si astept sa ating “fundul”depresiei. Cand am ajuns jos de tot ma voi ridica mult mai usor, incarcat cu energie provenita din nimic sau din faptul ca o data ce ai ajuns jos de tot nu exista alta directie decat in sus :).
Tu esti un caz mai special 😛
De fapt , cand ajungi la fundul sacului , mai jos nu ai cum sa cazi si atunci constientizand treaba asta, trebuie sa actionezi intr-un anumit fel pentru a nu ramane acolo,ramandu-ti o singura posibilitate pentru supravietuire sa o iei pe singura cale ramasa deschisa…..in sus….
Eu cred ca o carte plina de melancolie si care te face sa “traiesti” în afara societatii nu te ajuta sa îti revii din depresie. Socializarea cu oamenii din jur si dialogul sunt remedii absolute!
Un weekend frumos!
Acesta este stilul pe care l-am folosi majoritatea dintre noi,dar nu toti suntem la fel..Daca spunem ca unii oamenii sunt satui de socializare din cauza jobului, atunci cred ca este intemeieta dorinta de a se refugia intr-un climat de liniste …
Cred ca fiecare isi depaseste depresia asa cum simte ca e bine sa o faca. Stii cum zic doctorii: Nu exista boli, exista bolnavi. Cu alte cuvinte, nu exista o reteta.
Te mai cheama si Solomon , cumva ?? 😛 😛
Foarte buna concluzia ta !!
Parerea mea este ca fiecare isi poate gasi propriul remediu contra depresiei. Experimentez si eu un fel de depresie. Pe mine ma ajuta blogul. De citit nu pot citi, adica chiar nu mai pot citi. Si citeam enorm inainte…
Altii se simt bine ajutati de un psiholog, altii merg la biserica, gasind in rugaciune un aliat… exista o multime de solutii…
Prin scis poti defula multe , e ca o terapie fara psiholog .
De fapt, uneori cand pacientii sunt mai inhibati se foloseste si aceasta metoda doar scrierea este citita de specialist.
Din cate stiu eu, important pt procesul de vindecare este insusi faptul ca pacientul scrie – deci constientizeaza “subiectul nevralgic”, nu-l lasa ascuns in subconstient – nu faptul ca cele scrise sunt citite (si daca sunt citite – de catre cine anume).
Lecturarea de catre specialist cred ca are importanta doar prin “aspecte colaterale” (unele poate nu mai putin importante – spre ex depistarea unor eventuale tendinte suicide) si respectiv pt a… (cred ca mai mult pt a intui decat pt a constata) daca pacientul “a epuizat” (a terminat de tratat, de dezvaluit siesi) respectivul subiect sensibil sau daca este cazul sa se mai insiste (si/sau sa se revina ulterior) asupra aceluiasi subiect.
Foarte bine spus Victor, dar se foloseste si pentru a incerca sa cunosti mai bine subiectul , pacientul , sa il intelegi mai bine….
Aceasta cunoastere si intelegere “mai bine” a pacientului (“subiectului”) de catre specialist este in primul rand in folosul profesionistului, si doar in subsidiar, indirect, “prin ricoseu”, intr-al pacientului.
Consider ca daca cunosc pacientul foarte bine il pot ajuta intr-un mod mai eficient iar terapia poate fi scurtata .
Profesionistul adevarat lucreaza in avantajului clientului sau si mai putin pentru propria sa reusita.
Cel putin incerc sa procedez astfel si de cate ori reusesc ma simt bine.