Zilele acestea am avut de alergat prin oras.Ajungand in Centru, m-am abatut de la drumurile mele si am profitat de ocazia ivita ca sa intru intr-un loc placut mie: la librarie.
Am ramas placut impresionat de oferta abundenta; carti de toate genurile, de la beletristica la filosofie, de la editii mai ieftine pana la cele de lux, toate imi luau ochii, soptindu-mi parca, “Cumpara-ma pe mine”.
Candva, locul acela era sarac in cartiile pe care ni le punea la dispozitie, dar era mereu plin de lume.Acum intregul spatiu plin de titluri, cu rafturile gata sa cada sub greutatea cartilor expuse era gol. In librarie eram doar doi oameni… Un domn care rasfoia o carte , citea din ea , isi scosese ochelarii si eu care cautam printre rafturi cartea pe care o doream…in fundal se auzea muzica.
Intreaga atmosfera te imbia sa ramai, sa rasfaiesti, sa citesti, sa cercetezi, sa cauti.
Nu mi-am gasit cartea de unul singur, vanzatoarea apeland la baza de date din computer mi-a confirmat existenta ei si mi-a oferit-o dupa ce s-a urcat pe scara, cartea aflandu-se in ultimul raft.Am luat-o, devenind fericitul posesor al cartii “Filosofia de la A la Z”.
In mod ciudat bucuria imi era umbrita…In sinea mea nu puteam sa nu imi pun intrebarea”Cand exista atatea carti, cand poti gasi carti la care nu visai, cum de acest loc este atat de pustiu?”
Un amic mai cinic mi-a spus: “Oamenii nu mai citesc!! Cartea tipaita va dispare.Nu vad, de ce esti atat de mirat, asta e viitorul!!” Tind sa nu ii impartasesc opinia, deoarece cunosc tineri care citesc, si citesc mult.De fapt, aceasta carte am luat-o la sugestia unui pieten care anul acesta incepe Facultatea de Filosofie.Chiar daca am ceva ani in plus, ascult parerile unui tanar care a studiat un liceu teoretic, axandu-se pe filosofie si care mi-a putut oferi un sfat bun.
Cred ca tiparul nu va muri, chiar daca are un concurent puternic in spatiul virtual. Nimic nu se compara cu deschisul unei carti, cu mirosul proaspat de cerneala…Este una sa citesc o carte in format doc sau pdf si alta este senzatia cand tii in mana o carte reala.
Poate are dreptate si amiul meu cinic dar nu in sensul in care emite el presupuneri (a citit mult Cioran in tineretea lui, fara sa cunosasca ce l-a facut pe ilustrul filosof sa scrie astfel), ci dintr-un motiv mult mai pragmatic: cartiile sunt scumpe.Poate cei care ar dori sa cumpere cati nu pun in balanta “Ce sa iau ? O carte sau o pereche de tenisi cu care ies din vara?”
Optimist cum sunt, cred ca vom iesi si din aceste timpuri si ne vom putea cumpara si carti, si tenisi sau mancare….
PS.Este chiar atat de alert ritmul societatii actuale, incat nu ne mai permitem sa citim o carte? Tind sa spun ca nu, cred ca tine de gestionarea timpului liber…Poate gresesc…
Cartim, nepotica mea cea mare are acusi 3 anisori, si ieri am dus-o intr-o librarie cu carti doar pentru copiii. Primul lucru a fost sa isi doreasca toate cartile cu poze de acolo. Dar ce mi-am dorit eu sa invete, a fost sa rasfoim cat mai multe carti, dupa care sa alegem care ne place cel mai mult si pe care o sa o luam ca sa o cunoastem mai bine.
Bineinteles ca mesajul nu a fost inca receptionat pe de-a integul, dar , a fost primul pas si ma bucur ca a fost o lectie si pentru mamica ei, care de acum va stii sa o duca in librarii si o lasa pe ea sa rasfoiasca si sa aleaga.
Eu zic ca asta ar putea fi o lectie pentru cat mai multe mamici tinere …
Interesanta experienta ta, Carmen, presupun ca la inceput s-a dus glont catre cartiile colorate in rosu cu galben, si albastru π
Daca vrei sa le rasfoiasca, inccearca sa ii dai o poveste pe care o cunoaste deja, va fi mult mai interesata sa stie cum arata eroina sau eroul din poveste.
Cat despre mame tinere…ma intreb cate din ele mai citesc ?
Pe principiul nu mor caii cand vor cainii, nu va muri cartea tiparita nici cand vor cei care prefera sa ne educe cu televizorul, nici cand vrea @-ul si www-ul. Nu inca, in orice caz. Cat despre “Este una sa citesc o carte in format doc sau pdf si alta este senzatia cand tii in mana o carte reala.”, gand la gand cu bucurie. Cred ca am o leapsa pentru tine :))))
Multumesc Arashi, o preiau cu ochii inchisi π
E adevarat ce spui tu si ca tiparul sa aiobe o viata cat mai lunga.
Ce ma nedumereste este ca si in Occident cartiile sunt scumpe , dar librariile sunt pline de tineri si mai putini tineri …
Acum aproape un an am scapat intr-o librarie cu carti in engleza si mi-am luat… naiba stie cate… vreo 15? Am citit fix 2 din ele. E drept ca pe alte doua le mai citisem inainte si am vrut sa le am si eu pe ale mele, mai ales ca ale lui tati sunt traduse in romana.
Da, dar vezi tu, macar ai citit doua din ele π Si in engleza…
Pe celelante le vei citi, sunt sigur, ca doar sunt in casa si la indemana π
Pi.eS. Nu stiu daca ai vazut chestia asta π
Parerea mea e ca nu prea seamana cu Sylvester, dar na…
Nu prea seamana dar ii scuzam π daar ca l-au facut ROZ , asta nu se poate scuza !!! π
Chiar nu stiam de aceasta inghetata, multumesc ca mi-ai spus, Brontozaurel π
In societatea in care traim cel care citeste o carte este numit “tocilar” este privit diferit, este condamnat. O carte este dupa parerea mea, o viata, este iubire, speranta, viitor. Este absurd sa spunem ca dispar cartile, este o jignire, o tradare, la tot ceea ce numim “mari clasici” trecult, origine . . . Si da, in ziua de azi tinerii dau banii pe haine, pe lucruri efemere. . . Dar atata timp cat inca ne numim oameni, cat inca exita iubire, cartea va ramane martora suferintelor, sentimentelor private . . . PS (as vorbi pe acest subiect ore, articolul m-a indemnat la meditatie, intr-o seara care se anunta plictisitoare) Respect! π
Frumos spus π
Nu ar trebui sa se considere ciudat ce care citeste , ci eventual , deosebit.
Intrebare: Ce e mai frumos decat sa vezi un tanar pe o banca in parc cu o carte in mana ?
Candva invatam in parc , ca era liniste… π π
Eu citesc carti, nu imi plac cele online.
Am chiar o lista foarte lunga, asa ca nu toti suntem la fel :P.
Anyta, asta e bine, ma bucur sa aud acest lucru π
Nu am afirmat ca suntem la fel:p eu citesc, cunosc tineri care citesc, oameni in maturi care citesc, dupa cum sttiu si oameni care nu au pus mana pe o carte, ceea ce nu inseamna ca nu se descurca in viata sau ca nu sunt oameni de succes..
Eu pledez pentru citit deoarece cred ca prin aaceasta activitatea ni se largeste orizontul cultural si ne imbogatim vocabularul …
E mult mai frumos sa dai pagina cu pagina decat sa dai pagina in jos cu scroll-ul :).
E foarte adevarat ceea ce spui π
Ce ai scris tu, cartim, mi-a amintit de vremea in care abia asteptam sa ies ” in afara’, sa-mi cumpar carti si sa petrec timp intr-o librarie frumoasa. E valabil asta si pentru inceputul anilor ’90 chiar, cand ne-a invadat literatura (semi)pornografica, tarabele erau pline dar nu cu ceva de calitate. Acum, as pleca cu 100 de carti din librarie dar nu prea pot…au devenit foarte scumpe.
Pentru restul afirmatiilor, gustul pentru citit se invata…si mi-e teama ca pe cei foarte tineri nu prea mai are cine sa ii invete…Un BRAVO sincer pentru Carmen, care isi invata nepotica sa iubeasca cartile si sa stie sa le aleaga.
Ce spui tu Hawkie , este adevarat doar ca in prin 1991-1997 cat am fost student , la Eminescu au venit primele cartti de specialltate in limba engleza, au inceput sa apara si cartiile de calitate dupa explozia de inceput , in care gaseai toate tampenile pe tarabe.
Nu exista zi , pana in 2005, sa nu intru in aceea librarie π
Mai tarziu am inceput sa frecventez Libraria Esotera …dar nu am mai cumparat atat de multe carti, dar imi sacrificam din buget o ddata la doua luni pentru a cumpara o carte…
Va intereseaza un link exchange cu FILME1.NET? Avem in jur de 1200 unici/zi. Daca da, va rog sa ma contactati la adresa filme1net[at]gmail.com. Eventual, daca sunteti familiarizat cu LinkEx, va puteti adauga blogul automat pe site-ul nostru accesand http://filme1.net/parteneriat/. PS: Site-ul dvs. va fi listat automat in sidebar jos, la sectiunea Parteneri. Multumiri anticipate!
Este okay , s-a facut π
Cu placere.
Buna! Sa stii ca lucrurile sunt oarecum echilibrate…vad tot mai des oameni citind in metrou, mai nou si prin parc… la orice ora, ceea ce este destul de bine, insa recunosc ca pe de alta parte cred ca nu citim atat cat ar trebui! Sunt atatea carti extraordinare, iar noi sustinem cu tarie: ca nu avem timp…
Eu sunt contra cititului virtual. Daca nu simt mirosul cartii-eventual mirosul acela de vechi- daca nu simt cum dau pagina, daca nu vad cuvintele tiparite acolo in mainile mele, simt ca nu citesc cu adevarat! Plus ca eu ador copertile cartilor… π
Uneori virtualul asta nu inseamna chiar tot…
Bine ai venit!! π
Tot ce spui tu este deosebit de adevarat in legatura cu citul, cu cartea reala si cu cea virtuala..Carte este aceea pe care o simtim in maini si careia ii privim fascinati coperta..
Daca tu ai vazut ca mai citesc , atunci este okay, prin TM nu prea am avut ocazia sa vad sa ceva, sau foarte rara prin parcuri cate un tanar/tanara sau o bunicuta cu nepotul ….
Poate nu e chiar totul pierdut π