Zilele acestea am avut de alergat prin oras.Ajungand in Centru, m-am abatut de la drumurile mele si am profitat de ocazia ivita ca sa intru intr-un loc placut mie: la librarie.

Am ramas placut impresionat de oferta abundenta; carti de toate genurile, de la beletristica la filosofie, de la editii mai ieftine pana la cele de lux, toate imi luau ochii, soptindu-mi parca, “Cumpara-ma pe mine”.

Candva, locul acela era sarac in cartiile pe care ni le punea la dispozitie, dar era mereu plin de lume.Acum intregul spatiu plin de titluri, cu rafturile gata sa cada sub greutatea cartilor expuse era gol. In librarie eram doar doi oameni… Un domn care rasfoia o carte , citea din ea , isi scosese ochelarii si eu care cautam printre rafturi cartea pe care o doream…in fundal se auzea muzica.

Intreaga atmosfera te imbia sa ramai, sa rasfaiesti, sa citesti, sa cercetezi, sa cauti.

Nu mi-am gasit cartea de unul singur, vanzatoarea apeland la baza de date din computer mi-a confirmat existenta ei si mi-a oferit-o dupa ce s-a urcat pe scara, cartea aflandu-se in ultimul raft.Am luat-o, devenind fericitul posesor al cartii “Filosofia de la A la Z”.

In mod ciudat bucuria imi era umbrita…In sinea mea nu puteam sa nu imi pun intrebarea”Cand exista atatea carti, cand poti gasi carti la care nu visai, cum de acest loc este atat de pustiu?”

Un amic mai cinic mi-a spus: “Oamenii nu mai citesc!! Cartea tipaita va dispare.Nu vad, de ce esti atat de mirat, asta e viitorul!!” Tind sa nu ii impartasesc opinia, deoarece cunosc tineri care citesc, si citesc mult.De fapt, aceasta carte am luat-o la sugestia unui pieten care anul acesta incepe Facultatea de Filosofie.Chiar daca am ceva ani in plus, ascult parerile unui tanar care a studiat un liceu teoretic, axandu-se pe filosofie si care mi-a putut oferi un sfat bun.

Cred ca tiparul nu va muri, chiar daca are un concurent puternic in spatiul virtual. Nimic nu se compara cu deschisul unei carti, cu mirosul proaspat de cerneala…Este una sa citesc o carte in format doc sau pdf si alta este senzatia cand tii in mana o carte reala.

Poate are dreptate si amiul meu cinic dar nu in sensul in care emite el presupuneri (a citit mult Cioran in tineretea lui, fara sa cunosasca ce l-a facut pe ilustrul filosof sa scrie astfel), ci dintr-un motiv mult mai pragmatic: cartiile sunt scumpe.Poate cei care ar dori sa cumpere cati nu pun in balanta “Ce sa iau ? O carte sau o pereche de tenisi cu care ies din vara?”

Optimist cum sunt, cred ca vom iesi si din aceste timpuri si ne vom putea cumpara si carti, si tenisi sau mancare….

PS.Este chiar atat de alert ritmul societatii actuale, incat nu ne mai permitem sa citim o carte? Tind sa spun ca nu, cred ca tine de gestionarea timpului liber…Poate gresesc…