Cu totii avem calitati si defecte, unii suntem buni altii mai putin, putem fi extrem de destepti sau mediocrii,tine de materialul nostru genetic dar si de mediul in care am crescut cu influentele acestuia.

Daca zestrea genetica conteaza (si conteaza), demonstrandu-ne cum suntem in forma bruta, mediul ambiental si influentele acestuia este cel care ne modeleaza.Folosind o comparatie, as putea spune ca, Cafeneua de Marti. 4jpgsuntem ca o bucata de lut pe care mainile dibace ale ambientului in care traim la varsta cand asimilam ca un burete il modeleaza.

Cateva exemple in care mediul a fost hotarator:familia Bach,famiila Strauss,familia Delavrancea,familia Freud, familia Bratianu, familia Hasdeu, sau familia Rothschild.

Traind intr-un mediu in care se vorbea despre muzica si se canta , toti cei 13 fii al lui Bach au avut aptitudini muzicale , la fel si in familia Strauss. Daca Strauss Sr. a inventat valsul, fiul sau, Johann, l-a desavarsit iar Josef si Eduard au fost si ei “atinsi”. Munca lui Sigmund Freud, tatal psihanalizei, a fost continuata de fiica sa, Anna, Cella Delavrancea, pe langa faptul ca a fost o mare pianista era si o deosebita scriitoare.Toti Bratienii au fost avocati si politicieni, era o traditie dar si o aptitudine, iar in casa la ei , presupun, ca nu se vorbea de vremea de afara.In familia Rotshchild trebuia sa ai simtul afacerilor daca doreai sa te ridici in ochiii parintilor sau bunicilor.Deci tot mediul…

In cazul Iuliei Hasdeu, ca si in cel al lui Mozart, mediul s-a imbinat cu geniul.Pe langa zestrea genetica initiala, dobandita, s-a adaugat si inzestrarea genetica individuala.

Alegerile pe care le facem tin de personalitate, ceea ce ne face unici ca persoana. Putem semana, dar nu putem fi idenntici… Nici macar gemeni fiind.

Pentru a evidentia rolul mediului, putem da exemplul a doi gemeni crescuti in medii diferite.Unul crescut intr-un mediu corespunzator al unei familii de nivel mediu dar cu factori stimulativi va adn (1)ajunge sa se dezvolte normal sau peste normal, pe cand cel crescut intr-un mediu sarac in factori de stimulanti va fi mereu inferior fratelui sau.Iar difereta se va resimtii cu cat cei doi vor creste iar la cea existenta se vor adauga experienta de viata, nivelul de scolarizare….

Intrebarea mea lansata pentru voi este: Cat conteaza zestrea genetica si cat ne poate influenta mediul??Accept si exemple personale sau intalnite in viata cotidiana.