Despre vise si semnificatiile acestora as putea scrie pagini intregi la cate carti am citit despre acest subiect.
Un cosmar apare, de regula, cand omul trece printr-o anumita stare.Anxietatea, depresia , premonitia, pot sa ne induca un vis urat si repetitiv devenind obsedant pentru persoana care le viseaza.Mai apare ca sechele a diverselor traume.
De ce apare aceasta obsesie?
Obsesia intervine atunci cand persoana incearca sa desluseasca intelesul, sensul respectivului vis.Totodata intervine si o teama de a adormi a celui bantuit de un cosmar din neplacerea pe care o poate provoca un asemenea vis.
In ceea ce ma priveste nu am nici un cosmar.Singurul lucru neplacut care mi se intanpla este un vis care se repeta ori de ori sunt suparat sau am o problema mai grea pe care ma stradui s-o rezolv.
In ce consta neplacutul vis?
Mereu visez ca urc o treapta care ori se surpa, ori devine inexistenta, urmarea fiind caderea mea intr-un gol, hau sau cum doriti sa ii spuneti.Senzatia este atat de reala incat ma trezesc infrigurat.
Fiecare vis are interpretarea lui in functie de complexitatea sa.Cel care a inceput cercetarile acestui vast domeniu a fost parintele psihanalizei , Sigmund Freud.Dupa el, in functie de curentul psihologic din are faceau parte s-au aventurat in explorarea tainelor ascunse in spatele viselor, Jung si Adler.
Dupa umila mea parere, visele pot constitui o alternativa la realitatea cotidiana si uneori o continuare a acesteia.
Si ei sunt urmariti de un cosmar ?? 😛
Pe acelasi subiect au scris si altii , mult mai frumos,mai inspirat si mai literar in cadrul rubricii de marti a psilunelilor.
Chiar dacă visez urât nu mă sperii şi nu mă trezesc. Rareori îmi amintesc ce visez. Freud, Jung şi Adler n-ar fi avut ce interpreta. :))
Ti-ai fi amintit in stare de hipnoza 😛 Nu le rezistai celor trei , erau prea experimentati 😛
S-a dovedit stiintific ca oamenii viseaza in fiecare noapte dpar ca nu isi amintesc visul.
Visăm de mai multe ori pe noapte. Visele au rolul de a face ordine în minte. De aceea sunt uneori legate de preocupările de peste zi sau de obsesiile noastre.
Exista în oraşul meu un psihiatru, profesor universitar, care îşi “ameninţa” studenţii cu hipnoza. Studenţii lui spuneau că are o privire altfel. Din (ne)fericire (nu mă pot hotărî ce variantă să folosesc), eu n-am făcut cu el psihiatrie… 🙂
Hipnoza este o modalitate prin care se pot scoate multe amintiri care au fost “uitate”, ingropate subconstiet pentru ca omul sa poata merge mai departe.
Uneori ingropam unele fapte urate pe care le-am trait, ca protectie pentru a continua sa “functionam”.
Hipnoza e un instrument in psihiatria si psihologie, de regula, folosit pentru a readuce la suprafata evenimente traumatice prin care a trecut un subiect.
Daca e bine folosita nu e periculoasa, doardaca subiectul se dovedeste labil psihic, exista posibilitatea unei regresii hipnotice.
Nu am avut vreun prof care sa ne ameninte cu vreun instrument folosit in profesie….
Se spune că, uneori, în vis, Dumnezeu ne ia de mână și ne duce cu un pas mai departe decă suntem în cotidian. Acolo ne arată, în felul său, ceea ce urmează să se întâmple. Ți s-a întâmplat vreo dată să visezi pe cineva, pe care nu l-ai văzut de mut timp și a doua zi să-l întâlnești? Mie, da!
Da, Maya, mi s-a intamplat cu o persoana speciala pentru mine care mi-a devenit partenera 😛
Mi s-a intamplat sa visez locuri si sa ajung acolo fara sa fi fost vreodara acolo.
Visele fac parte dintr-un taram vast si alunecosw, este greu sa explici multe fapte legate de ele.
Este primul tau articol pe care il tratezi mai psihologic .
Desi nu iti place s-o faci poate unii cititori ai tai ar dori sa faci mai multe astfel de articole .E o sugetie , nu am dat cu parul 😛
Da, e primul 😛
Ai dreptate, nu imi prea imi place sa scriu despre subiecte legate de psihologie.
Partea cu visele chiar imi place, dar nu am sa fac un obicei de a scrie despre teme psihologice 😛
“Mereu visez ca urc o treapta care ori se surpa, ori devine inexistenta, urmarea fiind caderea mea intr-un gol, hau sau cum doriti sa ii spuneti.Senzatia este atat de reala incat ma trezesc infrigurat.”
Ciudat! Exact acelasi tip de vis l-am avut si eu de mai multe ori, iar la trezire aveam senzatia ca alunec din pat sau ca o forta ma trage undeva in jos.
Multa vreme am trait cu impresia ca seria de vise a inceput dupa vizionarea unui episod din Pantera Roz, episod in care simpatica pantera alerga pe niste trepte care se terminau brusc …
(eu sunt fan Pantera Roz 🙂 )
Si mie imi place Pantera Roz 😛
Aceste vise xcu aderile in hau sunt asociate cu depresile .Se pare ca exista o legatura intre depresie si visele cu caderi bruste…
Nu mai știu cine spunea că visul e copilul din flori al realității. Dincolo de reușita figură de stil, poate fi mai mult de atât. Din câte știu, nu s-a demonstrat că visele prezic/preced realitatea, deși există tone de superstiții de acest gen. În schimb, e sigur că visele sunt produse derivate ale bântuirilor noastre din lumea reală.
Rareori un vis precede realitatea, trebuie ca subiectul, persoana trebuie sa fie foarte sugestibila. sau labila emotional, dar fara indoiala visul este o continuare a realitatii.
Fie ca sunt vise zbuciumate sau vesele , ele sunt o continuare a ceea ce gandim sau faptuim.Trebuie mentionat ca visam sub forme simbolice , nu in forma bruta.
De cele mai multe ori, cand o visez pe mama (cara s-a prapadit acum multi ani).imi aminesc ceva ce n-am facut pentru amintirea ei…Ori intamplari cu care am intarziat si n-am timp sa termin…Neplacute…
Inseamna ca nu ti-ai rezolvat inca problema doliului fata de mama ta.Inca mai esti in doliu sufletesc , in momentul in care iti vei rezolva aceasta problema , visele tale in legatura cu mama ta vor inceta.
Poate exista fapte pentru care tu nu ierti. Cand te vei impaca cu tine insuti iti va fi mai bine.
Mă interesează foarte mult cum interpretezi visul acesta cu căderea într-un hău. Eu am astfel de vise frecvent și le resimt ca pe niște coșmaruri. Ajung undeva sus, descopăr că nu am pe unde să cobor și că trebuie să sar de la o înălțime atât de mare încât e clar că mă voi face zob. Când sar, mă trezesc îngrozită și inima îmi bate atât de tare încât am senzația că îmi sparge pieptul. Mă gândesc adesea de ce se repetă acest tip de vis.
Ai avut vreo experienta de acest gen? Ai fobie de inaltime?
Visul tau este mai complex decat al meu, mai elaborat. Ai introdus mai multe elemente…Dupa cum am spus caderea in vis este asociata cu depresia. Caderea semnifica depresia.
Fata de visul meu care e scurt si apare, de regula, la adormire cand sunt inca semiconstient, la tine se intampla intr-un vis mai elaborat,: mergi, ajungi intr-un loc de unde nu mai ai scapare si esti constienta ca nu vei scapa teafara.
Din aceste fapte pot deduce ca repetivitatea acestui vis te duce la o stare de melancolie sau la depresie minora, nu stiu, nu am toate elementele ca sa fiu precis.
Sper ca te-am ajutat cat de cat.
Mulțumesc ! Da, m-ai ajutat, mi-ai confirmat o bănuială. Întrebarea este cum rezolv.
Nu stiu despre tine, dar uneori parca visele din timpul somnului ma relaxeaza chiar daca incep precum niste cosmaruri, probabil din cauza ca asa ma inteleg pe mine ce vreau, ce nu vreau de la viata…