Mergand cu cateii in plimbarea de seara ne-am intalnit cu un foarte frumos caine maidanez de culoare alba.Era Blancul.

Vazandu-l, am privit cu atentie in jur cu speranta ca ii voi vedea stapana….Ca si Blanc si stapana sa locuieste sub cerul liber….

I se spune “Maria” sau “tanti  Maria”.

De cand eram in facultate o stiu, am studiat-o discret pentru a nu o face sa se simta incomfortabil desi cred ca ei nu ii mai pasa demult de ochii sau gura lumii.

“Averea”ei consta din doua plase mari din rafie si o matura.Oriunde se aseaza locul acela devine curat.Il matura de doua-trei ori pe zi.Lumea din cartier o omeneste cu mancare dar nu am vazut-o niciodata cersind.Ori de cate ori o vedam , citea.Carti si reviste.Am surprins o data cum vanzatorii de la chioscurile de ziare ii dadeau reviste.

Asta iarna cand s-a lasat gerul am vazut-o tremurand sub patura cu care se inarmase impotriva frigului.Tin minte ca am urcat si am facut un ceai pe care i l-am dus intr-o sticla.

M-a intrebat:
– Este ceai?
– Da,ceai.
– Multumesc.

Mi-am dat seama atunci ca nu o vazusem niciodata cu vreo sticla de bautura.Probabil culoarea ceaiului o facuse sa ma intrebe ce-i ofer.

Atunci a fost una din putinele interactiuni pe care le-am avut cu ea (mama mea se ocupa cu asemenea gesturi).I-am putut admira ochii deosebit de albastri si trasaturile inca frumoase.Daca ar fi fost aranjata, multe din doamnele din cartier ar fi privit-o cu invidie…

Conform “Raidio-Sant” ar fi fost profesoara dar dupa moartea sotului ei ar fi cazut intr-o cumplita depresie.Si-a plans si jelit omul iubit pana cand a devenit neinteleasa si ciudata pentru propriul sau fiu.Se pare, ca in final, acesta a gonit-o din casa sau a plecat ea…de aici lucrurile devin confuze…Nimeni nu stie.Ceea ce este curios este faptul ca are o pensie…dar cine sunt eu sa o judec sau sa o analizez?

Cert e ca din putinul pe care il are, il imparte cu cainele alb si de talie mare care o si pazeste.

Desi am fost tentat sa o fotografiez, m-am simtit jenat sa o fac.De multe ori stau si ma intreb cat de mare a fost durerea ei de a simtit nevoaia sa nu mai apartina unei case, unei familii…..

Am gasit acest videoclip.Ma intreb daca la noi s-ar putea face o astfel de actiune…la cat suntem de reticenti si intoleranti imi dau singur raspunsul…

Nu stiu de ce am scris aceasta povetsioara reala…poate pentru ca l-am vazut pe Blanc singur? Nu stiu….