Clarificarea diferenței dintre cele două, o structură ușoară din metal și o structură tradițională este importantă deoarece la o privire superficială s-ar putea crede că o structură de acest fel ar putea să nu pară durabilă; dar o structură  metalică așa cum este o hală metalică construit de Profin sau o casă din lemn are foarte multă flexibilitate în comparație cu o clădire mai grea, ceea ce este un avantaj în situația unui cutremur, reacționează mult mai bine față de o construcție din cărămidă sau beton.

Există mai multe avantaje și dezavantaje care vor fi prezentate mai jos; dacă este un vânt mai puternic, avantajul de a fi o structură ușoară și flexibilă se transformă în dezavantaj.

Fundația unei construcții ușoare este mai ieftină și ceva mai mică iar în cazul unui incendiu, clădirile dintr-o structură ușoară sunt foarte puternic afectate de aceea metalul necesită o tratare specială pentru a supraviețui acestei situații.

În cazul acoperirii foarte puternice cu zăpadă, este posibil ca o clădire din material ușor să fie afectată dar numai în cazul în care nu este analizată foarte bine capacitatea sa de susținere, atunci când este construită.

Dar un avantaj foarte mare al acestei clădiri este faptul ca o structură ușoară metalică nu are nevoie de o fundație foarte scumpă deoarece clădirea fiind ușoară, atunci fundația nu trebuie să susțină o greutate excesivă, plus că solul pe care se construiește poate fi aproape de orice tip.

Un alt avantaj este rapiditatea cu care se poate ridica o construcție dintr-o structură ușoară; aceasta este posibil să fie construite într-o hală și să fie apoi aduse părțile componente în locul în care vor fi ridicate și montate acolo unde se solicită. Pentru că este ușor de dărâmat o asemenea construcție, este mai ușor de vândut un teren pe care este construită o hală metalică, de exemplu.

Alt avantaj prezentat este faptul că este mai ieftin de construit o astfel de clădire față de o construcție tradițională, ceea ce o face mai atractivă, mai ales daca beneficiarul lucrării are planuri pe termen scurt cu această clădire iar ulterior, alături, în timp ce se folosește de clădirea ușoară, poate să își construiască ceva diferit.