21In sfarsit, am revenit pe plaiurile mioritice , dupa 17 zile petrecute pe meleaguri germane.

Ca de obicei cand revin in tara , ma apuca depresia, cand vad uriasele diferente care incep cu soselele romanesti, cu toaletele de pe autostrada (care la noi nu exista , nici autostrada , nici toaleta) si pana la cladiri, curatenie , iarba netaiata , vegetatia in general , cablurile de tot felul, vizibile in si toate directile, blocurile scorojite si neizolate termic, parcarile inexistente si masinile de pe trotuare , parcate in mod original (romanesc); lucrurile acestea pe care le mai treci cu vederea cat stai pe acasa sunt primele care iti sar in ochi cand vii de “dincolo”.Primul contact cu Romania este dezastruos.
In mod inevitabil creierul tau refuza sa creada ca aici NU putem avea ceea ce acolo este ceva banal,si de un bun simt elementar si atunci , te izbeste, brutal, intrebarea “De ce?””De ce acolo se poate si aici nu ?”

Este mentalitatea de vina? Sunt oamenii de vina? Societatea?

Raspund sincer :”Nu stiu” si ma apuca furia. Ma calmez pentru ca stiu ca sunt singur si ma lupt cu morile de vant, pentru ca stiu ca noi, romanii , stim sa respectam legile altui stat, dar ne batem joc de propria noastra tara.

De la rromii care au fost trimisi acasa din Germania si care terorizau soferii germani cu spalatul parbrizelor,(in cazul in care nu primeau nimic sau nu erau lasati sa isi manifeste acest adevarat har al mazgalelii geamurilor , rupeau oglinda retrovizoare sau te trezeai cu masina zgariata , eu aproape am patit-o, dar m-am adresat tiganusului in cea mai pura limba romaneasca si a renuntat), pana la reporterul ziarului “Berliner Zeitung” care a venit in Romania , la Bucuresti si a inceput si el sa spele parbrizuri pe la semafoare , primind doar 1 leu si constatand ca o cafea mica costa , in medie cam 3 lei , toate acestea te fac sa te simti atat de “mandru” ca esti roman , ca iti vine sa-ti iei campii.

Astea ca astea, dar sa stai cu familia reunita la masa si sa te pomenesti ca pe canalul ZDF , iti prezinta coruptia din sistemul medical romanesc , iti ramane mancarea in gat.

Sa zicem ca , coruptia nu s-a nascut in Romania dar… nepotismul ? Te duci la Ambasada Romana din Berlin ca sa votezi ( poate nu atat din simt civic , cat sa vezi ambasada sau poate, pentru ambele motive) si apoi seara te trezesti, ca se dau rezultatele alegerilor si vezi marii castigatori (Eba, Becali , Vadim Tudor), iti vine sa uiti ca te-ai nascut in aceasta tara, inghiti in sec si iti spui: “Doamne , da-le minte…”.

Dar asta nu e tot !

Peste alte cateva zile , te conectezi la internet si te uiti pe un canal romanesc de stiri si poc , iti auzi presedintele anuntand : RECESIUNE. Dar pana acum ce a fost ? Am stat cumva pe roze? Traiam ca in Elvetia si eu nu stiam ? Nu am inteles. In statele UE, s-a declarat recesiune , inca , de prin ianuarie- februarie si la noi abia in iunie, poate o duceam noi foarte bine dar nu am remarcat eu acest lucru….orbul gainii, ce sa-i faci ?
Fiind departe de casa, te detasezi si poti judeca mai “la rece” totul.

Eu, sincer, nu prea imi faceam probleme de imagine sau poate nu le-am verbalizat , acum , insa parca am fost lovit in plex.

Si uite asa , in loc sa spun , pe unde am fost si ce am vazut , m-am lasat coplesit de cum am perceput eu Romania de la distanta. Perceptia mea a fost jalnica, iar mie, mi-a fost rusine ca sunt cetatean roman.

M-am hotarat, ca daca voi fi intrebat de cetatenie , sa raspund : sunt european.

Pana la urmatoarea postare , care sper sa aiba o nota mai vesela , va doresc “Toate cele bune!”.