Volkswagen  Golf GTI 7In multe tari exitra posibilitatea de a inchiria o masina, turist fiind.Mereu m-am intrebat cine a avut aceasta idee practica si cum a evoluat aceasta in timp, asa ca am sapat pe net si va impartasesc ce am aflat.

Primul caz de inchiriere auto este datat din anul 1916, cand Joe Saunders, proprieturul unui service auto din Nebraska (SUA), a oferit spre inchiriere automobilul Ford T (primul model de serie, cunoscut si sub numele «Lizzie»). Saunders a avut un mic profit din acest serviciu, si a inceput sa dezvolte aceasta afacere. In anul 1925 el detinea 25 de statii de inchiriere in diferite state. Pretul de inchiriere a fost de 10 centi pe mila. Planurile lui Saunders au fost date peste cap de Marea criza economica din perioada 1929 – 1933. Afacerea a devenit neprofitabila si compania a dat faliment.

O alta companie, dezvoltata in paralel cu compania lui Saunders, a fost fondata de Walter Jacobs. Povestea ei are mai mult succes: nu cu mult timp inaite de Marea criza economica a fost vanduta companiei de taxi Yellow Cab (proprietar John Hertz). Ulterior, inchirierea auto a fost redirectionata intr-o alta directie, si astazi Hertz – una dintre cele mai mari companii de inchiriere de masini din lume, avand peste 5100 de statii de inchiriere. Cheia succesului lui Hertz a fost serviciul de inchiriere in aeroporturi, bazat pe oameni de afaceri.

Dupa al doilea razboi mondial se incepe redresarea economiei, afectand in mod pozitiv industria de inchirieri de masini. In anii 1945 – 1950 se creeaza companii bine-cunoscute, cum ar fi Avis (infiintata de Warren Avis, pilot Air Force), National Car Rental (printre fondatorii sai se numara si Joe Saunders, mentionat mai sus), Dollar Trhifty si altele. Astazi, toate acestea sunt companii mari de inchirieri masini, avand statii in sute de tari.

Conditiile deinchiriere auto practic sunt identice. Adesea este necesar ca chiriasul sa aiba o anumita varsta (18-21 ani), o experienta de cel putin un an de zile de conducere, in pret sunt incluse a, taxa de drum, asigurarea CASCO.

Companiile mari, care ofera autoturisme pentru inchiriere (Avis, Hertz, Enterprise, etc), avand o flota de mii de vehicule care se deplaseaza intre statii, in lista de preturi nu pot publica lista completa a tuturor masinilor disponibile. Astfel, a fost introdus un sistem de clasificare a inchirierii. Organizatia de standardizare a clasei de inchiriere de masini este Associaton of Car Rantal Industry Systems Standards (ACRISS). Codurile SIPP, care definesc clasa si completarea auto este utilizata pe scara larga de catre companiile internationale de inchirieri auto. La inchiriere trebuie luat in calcul ca se garanteaza doar autoturismul din clasa respectiva si nu o anumita marca. In Romania cota de piata a operatorilor internationali nu este atat de mare, astfel, companiile regionale nu prea folosesc un astfel de sistem de standardizare.

Opel Astra

Volkswagen  Golf