Se spune ca lalelele au aparut, pentru prima data, acum sute de mii de ani intr-o zona cuprinsa intre nordul Chinei si sudul Europei. Povestea lor este plina de intrigi, inselatorie, furturi si inimi frante.

Conform unei legende persane, in legatura cu laleaua rosie, se spune ca un tanar pe nume Farhad s-a indragostit de frumoasa Shirin. Cand tanarul a aflat ca fata de care el s-a indragostit a fost ucisa a fost atat de coplesit de durere incat s-a sinucis sarind cu calul sau de pe marginea unei stanci.
Legenda spune ca acolo unde cadeau picaturi din sangele sau aparea cate o lalea rosie iar astfel laleaua rosie a devenit simbolul iubirii perfecte, iubirii eterne sau pasionale.
De asemenea, se mai spune ca centrul lalelei reprezinta inima celui ce o ofera si ca motivul pentru care acesta este negru, catifelat si intunecat este datorita caldurii pasiunii iubirii ce o poarta cel indragostit in suflet.

Lalelele cresc in Turcia de multa vreme, dar abia la jumatatea secolului al XVI-lea au ajuns in Europa, prin intermediul ambasadorilor olandezi.Deoarece floarea are forma unui turban i se spunea “tulipan”.
Pe timpul Sultanului Ahmet 1703-1730, cultivarea ori vanzarea lalelei in afara Istanbulului, era considerata crima si se pedepsea cu exilul. Laleaua avea pe atunci valoarea ei in aur.
In Europa, Olanda a fost cel mai mare cultivator si furnizor de lalele timp de sute de ani. Lalelele devenisera in aceasta țara un insemn al celor bogați intrucat numai acestia isi permiteau sa le cumpere. Datorita prețului ei mare, laleaua era supranumita “pocalul de aur”.
In jurul anului 1600, femeile nobile din Franța purtau corsaje cu lalele si rochii din materiale pe care erau imprimate aceste flori.

Semnificatii:

Laleaua rosie
Culoarea rosie este de obicei asociata direct cu iubirea pasionala.

Laleaua roz
Laleaua roz este de obicei cea mai frumoasa si delicata. Semnificația ei in limbajul florilor este aceea a iubirii necondiționate sau familiare. Exprima dragostea frațeasca, paterna si materna.

Laleaua galbena
Laleaua galbena inseamna bucurie si fericire. Este oferita femeilor cu intenția de a le face sa zambeasca. Indica umor, armonie si distracție.

Laleaua mov
Laleaua mov a devenit parte din comoara familiilor regale din Europa. De aceea, de obicei, simbolizeaza opulența, eleganța si bogație.

Laleaua alba
Semnificația ei este legata de absența energiilor neingradite sau negative. intr-o lalea alba exista doar loc pentru puritate, inocența, adevar si iertare.
Mai demult, o lalea alba era oferita unei alte persoane ca simbol al respectului.

Laleaua portocalie
Lalelele portocalii inseamna unire, prietenie sau conexiune favorabila intre doua persoane.
Ele pot fi oferite drept cadou unui cuplu, prietenei sau partenerei de afaceri, deoarece se asociaza cu bunele relații personale.

Laleaua albastra
Desi este o culoare artificiala, laleaua albastra este foarte populara pentru originalitatea ei, in nuanțe delicate de pastel sau tonuri mai intense.
in general, i se atribuie sensul de loialitate, incredere si virtute.
Lalelele albastre sunt oferite oamenilor onorabili. Este un dar adecvat pentru mame, surori……..

 

Pana in acest an  nu mi-am dat seama ca parcurile orasului meu sunt atat de frumoase………Abia acum am inceput sa-l redescoar.

Florii Binecuvantate, prieteni!!

 

 

Ì