IliciIn 13 Iunie 1990, acum 20 de ani, a fost reprimata in mod brutal si sangeros, cea mai lunga si mai democratica manifestatie anticomunista din Romaania si care avea sa fie numita ca fiind “fenomenul Piata Universitatii” sau “Golaniada”.

Daca in Decembrie 1989, un comunist, a spus despre cetatenii Timisoarei, ca sunt “huligani”, in 1990, un alt presedinte, posesor al unui carnet rosu,pe numele sau Ion Iliescu i-a numit pe protestatarii din piata Universitatii ca fiind “golani”.

In mod tragic istoria se repeta., doar ca de aceasta data intr-o democratie, sau mai bine zis, intr-un “comunism cu fata umana”.

Manifestatia a adunat toate fortele progresiste din tara, cuprinzand intelectuali de marca , studenti, reprezentatii societatii civile si dizidenti politici.

Evenimentele ce s-au succedat atunci, aveau sa arunce Romania, intr-un nou Ev Mediiu.

Minerii, chemati de mult iubitul conducator, sa faca ordine, au devastat un oras intreg, au violat, au batut si au omorat, nu doar oameni ci si spiritul acestora, iar o data cu el , au reusit sa distruga spirittul Libertatii.

O Libertate scump platita.

Nu are rost sa povestesc ce s-a intamplat atunci, imaginile valoareaza mai mult decat 1.000 de cuvinte.

Poate ca atunci mi s-a intarit, daca se mai putea intari un pattern, URA fata de comunism si comunisti, si tot atunci mi-am dat seama de insemnatatea Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

Atunci am realizat pana unde merge manipularea si machiavelismul poitic.

A fost a doua mare dezamagire, dupa alegerile, asa-zis libere, din 20 Mai 1990 care l-au inscaunat pe Iliescu,presedintele cu trei mandate,dar nu stiam ca am sa ajung sa devin insensibil la acest sentiment, provenit dintr-o senzatie acuta de saturatie.

Nu as fi crezut ca dupa 20 de ani, imi voi dori sa redevin GOLAN


PS.
Ma credeti, ca uneori, ma trezesc fredonand aceasta melodie, asa din senin? Cred ca o voi stii si cand altii o vor fi uitat-o demult.

Clip video si fotografie prelaute de pe Noi golanii.ro