Reichastag-ul, este, de departe, cea mai emblematica cladire din Berlin. Cand vezi Reichstag-ul, nu poti sa nu te gandesti, la istoria acestui simbol al Germaniei, ca declinul si gloria sa merg , mana in mana, cu destinul acestei tari.

Dupa fondarea, in 1872, a Imperiului Prusac, s-a dorit construirea, unui nou Parlament, care sa scoata in evidenta, puterea detinuta, in acel moment, de Kaiserul Wilhelm cel Mare, si intr-un fel, sa consfinteasca unificarea, tuturor statuletelor si land-urilor germane, intr-un singur stat.

Reichstag-ul a fost proiectat de arhitectul Paul Wallot, avand 137 m lungime si 97 m inaltime, iar lucrarile la acest impozant edificiu, s-au desfasurat intre anii 1884-1894.

Inscriptia “Dem Deutschen Volke”(Pentru poporul german) a fost adaugata ulterior , in anul 1916.

In 1933, este incediat si avariat destul de rau.

Din pacate, cladirea, a fost avariata si mai rau in 1945, odata, cu ocuparea Berlin-ului, de catre armata sovietica.

In 1956, i se hotareste soarta, aceea de a nu fi demolata, deoarece nu mai avea nici o utlitate (atata timp cat capitala Germaniei de Vest , se afla la Bonn), totusi se stabiliste ca edificiul sa fie restaurat (intre 1961-1964). Din nefericire , cupola initiala a cladirii nu a mai putut fi salvata, fiind grav deteriorata din cauza bombardamnetelor si a interperiilor.

Desi fizic, Reichstag-ul se afla in Berlin-ul de Vest, edificiul era situat la cativa metri de granita cu Germania democrata si foarte aprope de Zid. Sa mergi in aceea zona, in timpul Razboiului Rece, era o adevarata aventura.

Nu am stiut eu, la prima mea vizita, in Berlin (1981), de ce nimeni nu dorea sa ma duca, sa vad Reichstag-ul ๐Ÿ™‚

Dupa caderea Zidului , ceremonia oficiala a Reunificarii Germaniei s-a tinut in cladirea Reichstag-ului , la 3 Octombrie 1990, in prezenta unor nume sonore , precum:cancelarul Helmut Kohl,presedintele Richard von Weizsรคcker si a ex-cancelarului Willy Brandt. Cam in aceeasi perioada, se hotaraste ca Berlin , sa redevina capitala Germaniei astfel ca si Reichstag-ul isi recapata utilitatea.

Intre 1994-1999 au loc lucrari serioase de restaurare a cladirii, iar datorita arhitectului Sir Norman Foster care a proiectat-o, Reichstag-ul, primeste o Cupola de Sticla (Domul de Sticla) care ofera vizitatorului , un unghi de 360 de grade, prin care poate vedea orasul.Intraga Cupola este sustinuta de un “ciclon” de oglinzi.

Din 1994, cladirea Reichstag-ului, a devenit cea mai vizitata din Berlin, atractia fiind constituita de Domul de Sticla; intrarea in Reichstag fiind libera, singurul inconvenient este coada, la care trebuie sa stai , uneori chiar si 2-4 ore.

Eu am avut noroc, am stat doar 45 minute.

Intrat in Reiichstag, am fost supus unui control corporal (gen aeroport), apoi am utcat 3 etaje cu un lift si am ajuns pe acoperisul cladirii , de unde mi se dezvaluie, panorama intregului oras. Urc in Cupola, si vad mai bine orasul :Brandenburg, Turnul de Televiziune, raul Spree, Hauptbahnhof (Gara Centrala) , intr-un cuvant : TOT.

Ajung la ultimul nivel al Cupolei ,unde se afla o banca mai deosebita, care iti permite sa te lasi pe spate, pe moment, nu-mi dau seama, de ce este asa, apoi ma culc pe spate si raman placut surprins, se vede cerul ๐Ÿ™‚ stau si privesc norii. Ma smulg cu greu din reverie, dandu-mi seama ca desi ma simt exraordinar de bine acolo , trebuie sa plec, deoarece am platit parcarea masinii pana la o anumita ora.

Coborand, revad imaginile care, imi dezvaluie Berlin-ul cu toate comorile sale. Rasuflu usurat, dupa 10 vizite in Berlin, am reusit sa imi indeplinesc , in sfarsit, dorinta de a pasi in Reichstag si de a ma urca in faimoasa lui Cupola de Sticla.

Cred ca am fost perseverent ๐Ÿ™‚

51

50

49

48

47

46

45

43

44

42

41

41'