Siegessaule VictoriaBerlin, este unul din cele mai frumoase orase ale Europei.Fiind unul din cele mai intinse orase din cate am vazut, cam 50 km, inconjurat de o padure, acest oras are numeroase atractii turistice.

Printe acestea se distinge, eleganta, Siegessaule – Coloana Victoriei.
Aflata in mijlocul unui mare sens giratoriu, numit sugestiv Grosser Stern ( Marea Stea) , este amplasata pe o zona numita Tiiergarten , candva un imens teren de vanatoare intins pe o suprafata de 200 de hectare care adaposteste un imens parc supranumit “plamanul orasului”.

Siegessaule a fost construita in perioada 1864 – 1873 de catre Johann Heinrich Stack,in cinstea Razboiului prusaco-danez din 1864, doar ca pana la finalizarea monumentului s-au mai adaugat cateva victorii , cum ar fi: Razboiul prusaco-austriac din din 1866 si Razboiul prusaco-francez din 1871, sfarsit prin castigarea bataliei de la Sedan si invingerea lui Napoleon al III-lea , victorie ce a culminat cu incoronarea imparatului Wilhelm I, la Versailles in faimosul “Salon al Oglinzilor”.

Monumentul este realizat in stil neoclasic, baza fiind construita din granit rosu orat cu basorelieful ce redau scene de lupte si crearea Imperiului si statului Prusac iar in interior este decorat cu mozaic redand diverse momente ale unificarii statuletelor germane, precum si alte scene de lupta.Mozaicul a fost realizat de Anton von Werner.

Desi initial proiectul prevedea doar o coloana, catre finalul lucrarilor s-a dispus adaugarea zeitei Victoria, sculptura realizata de Friedrich Drake, fiind din bronz aurit, avand o inaltime de 8,3m si cantarind 35 de tone.Zeita Victoria este infatisata avand o cununa de lauri in mana dreapta , iar in cea stanga avand o sulita in al carei varf este o cruce teutonica.

In interior, o scara in spirala cu 285 de trepte, ne duce pe o platforma de 51m, de unde cu ajutoarul unor telescoape, chiar si fara acestea, putem admira Berlinul.Coloana are o inaltime de 69m , dominand aceea parte a orasului.
Pe coloana se regasesc placi din bronz ce amintesc de cele trei razboaie mai sus amintite.

Initial Siegessaule a fost amplasata in piata din fata Reichstagului , a parlamentului german, dar a fost mutata in actuala locatie in 1938 cand i s-au adaugat ghirlande aurite.In 1941 a fost terminat pasajul pietonal care permite un acces rapid si sigur pana la bazele monumentului.Prin amplasament sau actual, Coloana Victoriei se afla cu fata spre Poarta Brandemburg , creand un triunghi deosebit atat arhitectural, cat si ca rezonanta istorica: Poarta Brandemburg, Reichstagul si Siegessaule.

Dupa capitularea Germaniei, in 1946, Franta a cerut Aliatilor, ca acest monument sa fie demolat, poate, pentru a spala umilirea din 1871.Din fericire , cererea Frantei a fost respinsa , si astfel generatii intregi din toata lumea, pot admira frumosul monument.

Cum in Berlin soarele este mai putin generos, va ofer cateva fotografii ale acestui monument , dar cu un cer suparacios 😛

Enjoy it 😛

PS.
Ultima restaurare a fost efectuata din 2010 pana in mai 2011.Sunt curios cum arata acum, sper ca in acest an sa il revad.

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule 3

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule

Siegessaule