3. Oktober 2008: Tag der Deutschen Einheit – 3 Octombrie Ziua Reunificarii Germaniei

Azi se implinesc 18 ani de la prima sarbatoare a Zilei Nationale a Germaniei, in 1990 germanii sarbatoreau acesta zi uniti.

Dupa caderea Zidului, care despartea o natiune, la 9 Noiembrie 1989 uu an au durat demersurile oficiale iar prin tratatul de unificare “Doi plus patru”, cum a rămas în istorie, teritoriul fostei Republici Democrate Germane era oficial inclus în Republica Federală Germania.

Reunificarea Germaniei a devenit oficială pe 3 octombrie 1990 când RFG, RDG şi cele patru puteri care ocupaseră Germania: SUA, Marea Britanie, Franţa şi URSS au încheiat aşa-numitul tratat “Doi plus patru”. Un an mai târziu, parlamentul german s-a pronunţat cu 337 voturi pentru mutarea capitalei de la Bonn la Berlin.

Reunificarea a inceput o data cu caderea zidului Belinului care a insemnat si incheierea Razboiului Rece.

Reunificarea , costa Germania peste 1.500 miliarde de euro si cu toate acestea nivelul de trai nu este acelasi pe intreg teritoriul german. Va mai dura ceva timp pana se va egaliza.Este un proces de durata.

Faptul ca Germania este astazi reunita constituie un pas inainte spre o stare de normalitate. Un stat taiat in doua cu influente politice diferite, nu era benefic nimanui.

Astazi germanii sarbatoresc oficializarea lor ca stat, desi emotional ziua de 9 noiembrie are o mai mare intensitate, fiind inceputul libertatii pentru cei din Est si al unei noi ere in istoria germana si in cea universala.

Cateva poze din Berlin.

Just take a look 😛

REICHSTAG

BrANDENBURGER TOR

PIECE OF WALL

SIEGE SOILE

GERMAN FLAG