Fiecare oras are farmecul sau.
De multe ori auntem atat de absorbiti de rutina noastra zilnica, incat trecem cu vederea frumusetile pe care urbea in care ne ducem traiul, ni le ofera in mod gratuit.
Ca orice om, am cateva locuri preferate in care imi place sa imi petrec timpul liber si in care ma simt bine.Unul din aceste locuri este Piata Unirii.
Un poet banatean, Franz Liebhard, a numit acest loc “Tezaurul Timisoarei”.Nefiind poet, eu ii spun “oaza baroca”a orasului. Stiu ca nu suna poetic, dar exprima foarte bine adevarul despre aceasta locatie.
Piata Unirii este un squar in mijlocul caruia se afla statuia Sfintei Treimi, unul din cele mai vechi monumente pastrate nealterate pe parcursul agitatei istorii a orasului, construite in 1740 in semn de multumire, dupa marea epidemie de ciuma din1737-1739, ce tine de urat Domului Romano-Catolic , care prin eleganta sa domina Piata, avand in dreapta sa Palatul Baroc (Casa Comitatului) ce a adapostit imparati si regi, interesanta Casa Brück, iar vis-a-vis, Catedrala Ortodoxa Sarba si Resedinta Episcopala Sarba care deservea, candva, intreaga populatie de origine slava, inclusiv din Banatul Sarbesc. .Tot aici, se gaseste fostul Teatru German, unde au evoluat Franz Liszt si Johann Strauss -fiul, si chiar Mihai Eminescu, pe post sufleur , si care astazi care adaposteste liceul german “Nikolaus Lenau”.
Toate cladirile sunt construite in stil baroc.
De jur imprejurul spatiului verde se gasesc banci din piatra , unde vara timisorenii stau si se racoresc cu un pahar de apa minerala, luat din fantana ce se afla aici.
Piata Unirii a fost denuita astfel datorita serbarilor care au avut loc in acest loc cu ocazia Unirii de la 1918, cand armata romana sosita in Timisoara a fost stationata aici.
Desi se afla destul de departe de casa, vin foarte des in Piata Unirii deoarece am impresia ca este singurul loc linistit din oras, sau poate, incarcatura sa istorica il face sa fie propice meditatiei sau lecturii.
In plus am si internet wireless, dar il folosesc rar. Ma surprind studiind cladirile si incercand sa imi imaginezcum ar arata daca toate ar fi restaurate.Privind cu atentia acest loc, costat cu surprindere, ca nu e cu nimic mai prejos decat mult laudatul oras Sibiu.
Pentru ca nu se cunoaste mai nimic despre istoria cladirilor din Piata, voi incerca sa le fac o prezentare separata fiecareia din ele , in masura in care voi gasi materiale disponibile pentru documentare.
Pentru ca nu am vazut-o niciodata acoperita de zapada, am fost placut impresionat sa pot face poze cu aceasta in mez de iarna.
Enjoy it 😛
Foarte frumoase fotografii ! noi am fost o singura data la Timisoara, mai demult, intr-o primavara. Ne-au placut Bega, curatenia, verdeata si florile, o biserica evanghelica splendida, numai din marmura alba (sper sa nu fac o confuzie).
Cand locuiam in "Dacia" vineam foarte des in piata Unirii. Acuma merg in parcul Rozelor. Canalul Bega si parcul … e o priveliste superba 😉
iata o concurenta mocnita intre TM si SB 😉
Am facut si eu exercitiul asta cu Pta Unirii iarna, pe blogul meu (24 ianuarie a.c.).
Pentru mine este locul favorit din oras si pentru ca am crescut chiar langa el (str. Eugen de Savoya), deci reprezinta copilaria mea… Nici acum, de altfel, nu locuiesc departe…
Si se intampla demult, cand strada se numea Dimitrov si apoi Ceahlau….Piata asta, din amintirile mele (pacat ca atunci nu faceam fotografii, au ramas doar imaginile pe retina), era un spatiu pavat cu piatre de rau, unde mergeam cu mama sa cumparam lapte si branza de la svaboaice…Laptele pentru mine trebuia sa fie (nu stiu de ce) neaparat de la o vaca bruna, asa ceream eu…iar branza era vanduta in niste cosulete conice, din nuiele si era tare buna….Nu mai vorbesc de smantana groasa, groasa, masurata cu niste canute din tinichea…Nu-mi mintesc deloc legume sau fructe, ci perechile de gaini grase, legate de picioare cu o sfoara, pe care potentialii cumparatori le cantareau in mana, ridicandu-le in aer si invartindu-le pe toate partile….Abia mai tarziu, nu stiu exact cand, sa fi fost anii '60 sau '70 (?!) cand spatiul a luat aproximativ forma actuala. Piata se desfiintase mai demult. Spun aproximativ pentru ca a mai fost schimbat o data in acel interval, cand a devenit ceea ce este astazi.
Baroc vienez, in fine, autrichien…
In culori calde, care te fac sa uiti gerul si zapada 🙂
Felicitari pentru poze: foarte reusite…
Nu sunt din timisoara, dar am inteles ca este o cetate foarte veche, care are si istorie dacica si mai moderna de care este strans legata istoria centrului vechi al timisoarei, este vorba de cetatea de la Cornesti
@Zina, pe langa Bega si pe langa Centrul orasului, Timisoara, mai are destule locuri interesante doar ca nu sunt promovate. Am in plan si prezentarea unor biserici . poate o vei recunoaste din poze.
@Freeseodesign, si Parcul Rozelor este frumos, am sa il prezint cand voi putea face fotografii frumoase cu el , cand vor inflori trandafirii, acum iarna nu prea are farmec mai ales daca e umezeala 😛
@Coolnewz, am inceput sa cunosc Sibiul , am fost de nenumarate ori pe acolo si am observat ca nu este tocmai ceea ce se spune. Ceea ce e la vedere este pus la punct, daca te abati putin devine mai putin frumos. Afirmatia mea nu este subiectiva , dar ceea ce are Sibiul , daca cautam si punem putin la punct cladirile, exista si in Timisoara si in Brasov.Doar ca Sibiul a avut sprijinul germanilor plecati pentru a deveni Capitala Culturala, cata vreme , Timisoara a folosit mijloacele financiare obtinute prin Forumul Democrat German , pentru restaurarea unor monumente, inclusiv al celui din Piata Unirii.
@Traveling Hawk , sunt convins ca fotografiile tale snt mai frumoase 😛 Stiu ca inainte piata era acoperita cu pietre de rau , acum ce nu este spatiu verde este la fel. Nu am stiut ca a functionat ca piata la propriu, dar e bine ca mi-ai spus. Doresc sa scriu despre fiecare cladire si accept orice ajutor deoarece surse nu prea sunt in aceasta directie, eventual voi incerca sa merg si la biblioteciile din oras sa vad ce as putea gasi.
@Karla, da culorle sunt vesele iar primavara in bataia sarelui sunt superbe mai ales ca se imbina armonios cu verdele crud al ierbii.
Predomina stilul austriac deoarece dupa ce a scapat de ocupatia otomana Timisoara a trecut direct sub administratie austriaca ,nu s-a mai facut o cedare a acestui spatiu catre regatul maghiar.
@Nino, da cetatea Timisoarei a fost refacute iar sub ea si sub pasajul din Paiata Operei exista vestigii dacice. Cetatea si bastionul din aici precum si castelul Hunyazilor din TM sunt pe lista de prioritati pentru niste fotografii cat mai bune s pentru descrierea acestora pe blog.
Foarte frumoasele pozele,daca nu ai fi spus ca sunt din Timisoara,eram sigura ca sunt dintr-o alta tara. Cu toate ca in Sibiu am fost mai des,iar Timisoara o cunosc din fotografii sau reportaje,cred ca in Timisoara ai mai multe de vazut.
Uitasem ca esti timisorean. Ma gandeam la Piata Unirii din Bucuresti si imi ziceam: cum naiba rezista omul asta zgomotului?
intr-adevar superb oras!
@Blue Eyes, ambele orase sunt frumoase si au farmecul lor , doar ca in timp ce Sibiul afost mai peotejat datorita pozitiei sale , Timisoara a fost foarte expusa invaziilor ceea ce inseamna ca orice s-a construit sub o ocupatie a fost distrusa de urmatoarea, de aceea monumentele care au ramas in picioare sunt cu atat mai valoroase.
Dar per ansamblu este cel putin la fel de frumoasa ca Sibiul , cu mai multe parcuri si flori, cu un canal navigabil 😛 Te invit s-a vezi cand vei putea 😛
@Krossfire, am stat in Bucuresti in vacante la bunicul meu matern , dar cu regret spun , nu as putea sa ma acomodez in acel oras.Poate doar dacaas locui intr-o zona mai putin aglomerata ceea ce in Bucuresti nu prea exista :PNu ma pot obisnui cu repezit modul de a fi al bucurestenilor desi cultural ma atrage 😛
@Cypy , multumesc, nu te-am mai vazut demult 😛