Fiecare oras are farmecul sau.

De multe ori auntem atat de absorbiti de rutina noastra zilnica, incat trecem cu vederea frumusetile pe care urbea in care ne ducem traiul, ni le ofera in mod gratuit.

Ca orice om, am cateva locuri preferate in care imi place sa imi petrec timpul liber si in care ma simt bine.Unul din aceste locuri este Piata Unirii.

Un poet banatean, Franz Liebhard, a numit acest loc “Tezaurul Timisoarei”.Nefiind poet, eu ii spun “oaza baroca”a orasului. Stiu ca nu suna poetic, dar exprima foarte bine adevarul despre aceasta locatie.

Piata Unirii este un squar in mijlocul caruia se afla statuia Sfintei Treimi, unul din cele mai vechi monumente pastrate nealterate pe parcursul agitatei istorii a orasului, construite in 1740 in semn de multumire, dupa marea epidemie de ciuma din1737-1739,  ce tine de urat Domului Romano-Catolic , care prin eleganta sa domina Piata, avand in dreapta sa Palatul Baroc (Casa Comitatului) ce a adapostit imparati si regi, interesanta  Casa Brück, iar vis-a-vis, Catedrala Ortodoxa Sarba si Resedinta Episcopala Sarba care deservea, candva, intreaga populatie de origine slava, inclusiv din Banatul Sarbesc. .Tot aici, se gaseste fostul Teatru German, unde au evoluat Franz Liszt si Johann Strauss -fiul, si chiar Mihai Eminescu,  pe post sufleur , si care astazi care adaposteste liceul german “Nikolaus Lenau”.

Toate cladirile sunt construite in stil baroc.

De jur imprejurul spatiului verde se gasesc banci din piatra , unde vara timisorenii stau si se racoresc cu un pahar de apa minerala, luat din fantana ce se afla aici.

Piata Unirii a fost denuita astfel datorita serbarilor care au avut loc in acest loc cu ocazia Unirii de la 1918, cand armata romana sosita in Timisoara a fost stationata aici.

Desi se afla destul de departe de casa, vin foarte des in Piata Unirii deoarece am impresia ca este singurul loc linistit din oras, sau poate, incarcatura sa istorica il face sa fie propice meditatiei sau lecturii.

In plus am si internet wireless, dar il folosesc rar. Ma surprind studiind cladirile si incercand sa imi imaginezcum ar arata daca toate ar fi restaurate.Privind cu atentia acest loc, costat cu surprindere, ca nu e cu nimic mai prejos decat mult laudatul oras Sibiu.

Pentru ca nu se cunoaste mai nimic despre istoria cladirilor din Piata, voi incerca sa le fac o prezentare separata fiecareia din ele , in masura in care voi gasi materiale disponibile pentru documentare.

Pentru ca nu am vazut-o niciodata acoperita de zapada, am fost placut impresionat sa pot face poze cu aceasta in mez de iarna.

Enjoy it 😛