In 3 august 1919, unitati ale armatei  romane, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu,  isi faceau intrarea in Timisoara. In acelas timp, armata franceza si detasamente ale armatei sarbe se retrageau din oras.

Stationarea armatei romane in capitala Banatului, marca la propriu instalarea administratiei romanesti in oras si in intreaga regiune.

Trupele romane au intrat prin piata care de atunci se numeste Piata Unirii.

La primirea oficiala facuta in Piata Unirii au luat cuvantul protopopul ortodox al Timisoarei, Ioan Oprea, apoi primarul orașului, Iosif Gemml, care a salutat armata romana in numele tuturor locuitorilor orașului, indiferent de naționalitate, apoi fostul vicecomite din partea svabilor, colonelul Karl von Moller.  Din partea populatiei maghiare a vorbit ziaristul Albert Marton, iar în numele sarbilor a rostit cateva cuvinte protopopul Novacovici.

In dupa masa   aceleiasi zile sosea in Timisoara si prim-ministrul de al Romaniei I.C.Bratianu, liderul Partidului National Liberal.

De atunci in fiecare an in zilele de 3-5 august se sarbatoresc “Zilele Timisoarei”.

In acest an, pe langa concerte (Antonia, Velea, Phoenix, Bega Blues Band,Chirila), timisorenii au ales sa umple terasele celebrei piete racorindu-se, sa priveasca schimbarea garzii, sa viziteze frumosul parc reamenajat ,Alpinet, sa se plimbe cu barca pe Bega,  sau sa se plimbe pe lunga pietonala creata. Pietonala se intinde de la Piata Operei, Piata Liberatatii si Piata Unirii incluzand toate strazile adiacente.

Cateva poze si un clip video 😛

 

Cand aveti drum prin capitala Banatului, nu ezitati !! Timisoara multiculturala va asteapta!! 😛